RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje NTB scanpix

Se hvorfor TV 2-Wikestad veddet med Morten Langli

Sist oppdatert:
Nå herjer de i Premier League, snart erobrer de Europa.

Eden Hazard, Moussa Dembele, Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen.

Nei, det er ikke en quiz om hvem som har vært Premier Leagues beste spillere denne sesongen, det er bare fem av stjernene som spiller med det belgiske flagget på brystet.

Belgia kan nemlig stå overfor noen svært gode fotballår i tiden som kommer.

- Jeg har veddet med Morten Langli om at de kommer til å vinne EM om fire år, sier fotballekspert Kasper Wikestad til Nettavisen.

- Sinnssykt gode
Etter bare fem spilte serierunder i Premier League, er det nemlig en gruppe spillere som kanskje har markert seg mer enn noen andre. Belgierne herjer nemlig i den engelske ligaen.

Og nå tror TV 2s kommentator Kasper Wikestad at det hele vil toppe seg med et EM-gull om fire år.

- Det er ikke bare det at de har mange gode spillere, men de er i en perfekt alder. De er sinnssykt gode, sier Wikestad entusiastisk.

- Blir bare bedre
I tillegg til stjernene vi nevnte over, har landet drøssevis med andre spillere som må sies å holde europeisk toppklasse.

Jan Verthongen har vært god for Tottenham, Kevin Mirallas har herjet for Everton, Axel Witsel, Steven Defour, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois – navnene er mange.

- Belgia har en fantastisk generasjon nå som bare vil bli bedre, forteller Wikestad.

- Om fire år vil Vermaelen, Kompany og Vertonghen være i en perfekt alder. De viser allerede i klubbene sine at de er ledertyper. Kompany er jo City-kaptein, og Vermaelen har blitt det samme i Arsenal. Og nå viser Vertonghen at han kan bli det samme for Tottenham. Vertonghen har vært ekstremt god for Spurs. Han er god med ball, kjapp, virkelig en komplett forsvarer. Tottenham har gjort et kjempekjøp, fortsetter Wikestad.

Wikestad ble overrasket
TV 2-eksperten forteller at særlig én spiller fra Belgia har tatt ham på sengen i år.

- En som har overrasket meg er, Kevin Mirallas. Han synes jeg virker sinnssykt god. Ekstremt bevegelig, rask, og han virker å ha gode avslutningsegenskaper. Jeg så et intervju med en gresk journalist som mente han hadde vært den desidert beste spilleren i gresk fotball, forteller Wikestad.

LES OGSÅ: Nettavisen lanserer gratis Premier League-app

Han mener det er tilfeldig at Belgia er så gode akkurat nå. Mye handler om tilfeldigheter, mener Wikestad.

- Det går litt i bølger med gode og dårlige årganger i fotball. Det har vi sett i Norge. Før hadde vi nærmere 23 spillere som spilte fast i Premier League, på siste halvdel av 90-tallet. Belgia hadde også en fantastisk årgang på 80-tallet. Så gikk det nedover med Belgia på 90-tallet, men nå har de fått frem en ny gullgenerasjon. Noen generasjoner er man bare heldige med. Ser man for eksempel på U21-landslaget deres, så ser ikke det like imponerende ut, sier han.

- Men for øyeblikket så har de en generasjon med fantastiske fotballspillere, som bare vil bli bedre, avslutter han.

Så gjenstår det å se om han kan tyne TV 2-kollega Langli for noen kroner når EM er ferdigspilt i 2016.

Nettavisen har tatt en litt nærmere titt på Belgias «gullgenerasjon»

I Belgias siste landskamp stilte de med følgende ellever:

Belgia - Kroatia 1-1:
Thibaut Courtois (20) , Jean Francois Gillet (33), Thomas Vermaelen (26), Vincent Kompany (26), Jan Vertonghen (25), Eden Hazard (21), Moussa Dembele (25), Steven Defour (24), Axel Witsel (23), Dries Mertens (25), Christian Benteke (21).

Noen av spillerne det er verdt å merke seg:

Thibaut Courtois (Chelsea, på lån i Atlético Madrid)
Vi starter med en keeper som for øyeblikket ikke spiller i Premier League, men som vi likevel tar med ettersom han eies av Chelsea. 20 år gamle Thibaut Courtois har spilt seg til en fast plass på selveste Atletico Madrid og kan fort komme til å bli Peter Cechs erstatter i London-klubben om noen år. Selv om han kun er 20 år har ungutten allerede vunnet Europa League med hovedstadslaget. Belgieren holdt nullen da Atletico Madrid slo Athletic Bilbao hele 3-0 i finalen, og har fortsatt ikke tapt en eneste kamp så langt denne sesongen. 20-åringen har levert en rekke gode kamper for den spanske klubben, og har allerede kapret plassen som førstekeeper på det belgiske landslaget.

Simon Mignolet (Sunderland)
24 år gamle Simon Mignolet har tøff konkurranse fra lagkamerat Keiren Westwood om keeperplassen i Sunderland, men har så langt sett ut som førstevalget til Martin O'Neill etter at sesongen braket løs i August. 24-åringen startet karrieren i belgiske Sint-Truiden og var ønsket av både PSV Eindhoven, FC Twente og Udinese før han til slutt endte opp i Sunderland i 2010. Og belgieren brukte ikke lang tid på å imponere den daværende manager Steve Bruce. Allerede i debuten ble han kåret til kampens beste spiller da Sunderland spilte 2-2 mot Birmingham. Her kan du se de fleste av redningene til Mignolet forrige sesong. Nå er han for øyeblikket andrevalg hos Belgia, men det er liten tvil om at Mignolet gir Thibaut Courtois kamp til døra.

De belgiske keeperene har mye å leve opp til hvis man ser tilbake på historien. Michel Preud'homme er det få som glemmer, keeperlegenden var sett på som en av verdens beste keepere på 80- og tidlig 90-tallet. Men nå spørs det om ikke Belgia endelig har keepere som kan leve opp til publikums forventinger. Men å glemme Preud'homme er nok umulig. Se noen av hans enorme redninger under:

Thomas Vermaelen (Arsenal)
Belgieren kom til Arsenal fra Ajax i 2009 og brukte ikke lang tid på å vise at Arsenal hadde gjort et kjempekjøp. Det sies at utenlandske spillere ofte trenger en sesong på å tilpasse seg den engelske ligaen, men Vermaelen virker å være født til oppgaven. 26-åringen som var ment som en erstatter for Kolo Touré som gikk til Manchester City fikk Arsenal-fansen til å glemme ivorianeren raskt. Allerede i sin første kamp markerte han seg med en scoring, da Arsenal slo Everton hele 6-1. Belgieren har dessverre som flere andre Arsenal-spillere slitt en del med skader, men det har ikke hindret Arsenal-manager Arsene Wenger å belønne belgieren med kapteinsbindet.

Eden Hazard (Chelsea)
21-åringen har fått en strålende start på Chelsea-karrieren, og står med seks målgivende pasninger og ett mål på sine fem første ligakamper. Har skaffet flere straffespark med sin enorme teknikk og balanse, og har levd opp til de massive forventningene som Chelsea-fansen hadde til ham. Han har tidligere spilt i Lille

Moussa Dembele (Tottenham)
Belgieren kom til Fulham før 2010-sesongen og ble raskt en favoritt på Craven Cottage. Den offensive midtbanemannen ble raskt også et mål for andre klubber. Under tiden i Fulham spilte Dembele 73 kamper og scoret sju mål for klubben. Tidligere har han spilt for klubber som Germinal, AZ Alkmaar og Willem II. Moussa Dembele har lenge vært en svært ettertraktet spiller blant klubbene i Premier League, og skrev i august under for Tottenham.

Vincent Kompany (Man. City)
City-kapteinen var en viktig spiller da Manchester City tok sitt første ligagull siden 1967/1968-sesongen forrige sesong. Han ble kåret til årets spiller i Premier League i samme slengen. Kompany har vært en solid og viktig brikke i det defensive spillet til serielederen gjennom hele sesongen og fikk utmerkelsen årets spiller av ligaens hovedsponsor Barclays.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere