*Nettavisen* Sport.

Se opp for denne mannen

Foto: Afp/Scanpix

West Ham kan ha kjøpt en åpenbaring.

Fakta:

West Ham United Football Club (The Irons, The Hammers)
The Boleyn Ground (35 016)

I 1895 oppstod klubben Thames Ironworks FC som skiftet navn til West Ham i 1900. Siden 1904 har klubben spilt på Boleyn Ground, og ble med i ligaen i 1919. Deres høyeste plassering i den øverste divisjonen er en 3.plass (1985/86), klubben har også vunnet FA-cupen tre ganger (1964, 1975 og 1980).

Plassering i fjor: 3.plass i Championship

Hjemmeside:http://www.whufc.com/

Supporterklubb i Norge:http://www.westhamunited.no/

Overganger:

Inn: Alou Diarra (Marseille), James Collins (Aston Villa), Modibo Maiga (Sochaux), Stephen Henderson (Portsmouth), George McCartney (Sunderland), Jussi Jaaskelainen (Bolton), Mohamed Diame (Wigan), Raphael Spiegel (Grasshopper)

Ut: Robert Green (QPR), Julien Faubert (Elazigspor), Frank Nouble (Wolves), Freddie Sears (Colchester), Abdoualye Faye (Hull), John Carew, Papa Bouba Diop, Ravel Morrison (Birmingham, lån)

Vurdering:

Keeper

Målvakten til West Ham forrige sesong var Robert Green. Han er nå byttet ut med Jussi Jaaskelainen. Den finske målvakten vil fylle 38 år i løpet av sesongen som kommer, men har all erfaring som trengs for at man skal ha en målvakt å stole på i Premier League.

Irske Stephen Henderson er nok backup. Den 24 år gamle iren kom først på lån i fjor før han signerte for fullt i sommer. 19 år gamle Raphael Spiegel kom også i sommer, og er regnet som et keepertalent.

Dette er godt nok. Jaaskelainen har vist gjennom mange år at han kan gjøre det som trengs, og skulle det røyne på har man Henderson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

Forsvar

De mest sentrale for West Ham i fjor i forsvar var James Tomkins, Julien Faubert, George McCartney (på lån fra Sunderland), Winston Reid og Abdeoula Faye. To av de er borte.

George McCartney var god for West Ham i fjor, og ble forståelig nok signert etter sitt låneopphold. James Tomkins kan spille både på back, sentralt i forsvaret og på midtbanen og er et produkt av ungdomsavdelingen i laget. Tomkins var også med Storbritannias OL-lag i år, og har totalt 37 kamper for Englands u-lag. 23-åringen er en spiller som nok kan slå til i Premier League.

Joey O' Brien kan spille både i forsvaret og på midtbanen, og fikk 32 kamper etter overgangen fra Bolon i fjor. Iren har 3 landskamper for Irland. Han har vært mye skadet i karrieren, men er et arbeidsjern.

Walisiske James Collins kommer fra Aston Villa, hvor 28-åringen har slitt med å bli like god som han var for West Ham før han kom til Villa. Nå er han tilbake, og vi spår en ny vår for 28-åringen (som fyller 29 23.august). Elfenbenskystens Guy Demel (35 landskamper) slet med en del skader forrige sesong, men han var god for Hamburger SV før West Ham hentet ham. Høyrebacken er uansett en erfaren spiller som det er verdt å merke seg.

Midstopper Winston Reid (som kom fra Midtjylland i 2010) har 10 landskamper for New Zealand fikk sitt relative gjennombrudd i fjor, og det at han prioriterte West Ham foran å spille for New Zealand i OL før årets sesong var nok viktig for klubben.

Høyreback (noen ganger midtstopper) er også Jordan Spence, et produkt fra West Hams ungdomsavdeling. Han har 50 kamper for engelske u-lag, men karrieren har stoppet litt opp for 22-åringen. På lån hos Bristol City i fjor var han ok, men Spence (og West Ham) håper nok på at han skal vise det som på u-lag for England har vært en viktig brikke.

To andre unggutter fra egen ungdomsavdeling er også listet opp i stallen til West Ham: Daniel Potts og Callum Driver. Det er også to spennende spillere.

Collins er en viktig tilvekst for West Ham. I tillegg har man solide folk ellers og flere spennende unggutter. Ryktene skal ha det til at det kan være en forvarsspiller til på vei inn, men dette tror vi holder. Sånn akkurat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB scanpix

Midtbane

Kevin Nolan er kaptein for West Ham. 30-åringen med fortid i Bolton og Newcastle er en målfarlig midtbanemann (i 2009/10-sesongen laget han 17 mål for Newcastle) med klare offensive kvaliteter.

23-åringen James Collison fikk overgangen fra ung og lovende til fast inventar på West Ham ødelagt av en langvarig skade. Han kom tilbake sist sesong, og får waliseren karriere på rett vei igjen er det en spiller du bør skrive opp på fremtidige fantasyblokker.

En gammel kjenning er også Matthew Taylor, den tidligere Bolton-spilleren gikk til West Ham før forrige sesong og mannen på venstresiden skal nok prøve å få til langskuddene sine igjen. I fjor satt ikke skuddfoten helt, men det kan selvfølgelig snu i år.

Visekaptein er Mark Noble. Et produkt av West Hams ungdomsavdeling som fikk svært så mange U-landslagskamper. Han ble kåret til årets spiller i fjor, og vi vil våge å påstå at hvis han hadde vært mindre lojal ville han sannsynligvis også vært vurdert for Englands landslag. Nå har han spilt for West Ham hele tiden, og skal nå være med på å redde laget i Premier League.

29 år gamle Gary O'Neil var en nøkkelspiller i fjor, og kan fort også bli det i år for West Ham.

18 år gamle George Moncur har ikke debutert for West Ham enda, men han skal ha imponert for AFC Wimbledon på lån i fjor. Han er selvfølgelig nok produkt av ungdomsavdelingen til West Ham.

Ny på laget er Mohamed Diame, og den defensive midtbanemannen kommer til å bli sentral for West Ham i år. Han har vært god for et Wigan som har kjempet med ryggen mot veggen, og vet hva som kreves i Premier League.

I den stallen West Ham foreløpig har er det syv midtbanespillere, hvor en ikke har debutert på førstelaget. Muligens er det litt lite, og vil gjette på at midtbanen muligens blir styrket hvis ikke manageren vurderer spilleres posisjoner annereldes enn det vi har gjort.

Etter at vi skrev det over signerte West Ham Alou Diarra. Den franske landslagsmannen (44 landskamper), har tidligere vært i England. Liverpool kjøpte ham fra Bayern München i 2002. Han var i klubben i tre år uten ligakamper (utlån til Le Havre, Bastia og Lens). Lens kjøpte ham i 2005, hvor han var i en sesong før han gikk til Lyon, senere Bordeaux og så Marseille forrige sesong. En erfaren, og defensivt solid spiller som er en klar forsterkning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

Angrep

Hvis det er få midtbanespillere så er det ikke få angrepsspillere på West Ham, noe som er bakgrunnen for vår uttalelse om vurderinger av plasser. Flere av angrepsspillere kan nemlig spille som vinger også, slik som nyinnkjøpte Maiga.

Maiga var aktuell for Newcastle i januarvinduet i år, men bestod ikke den medisinske testen. Siden vi har sett hva Newcastle har kjøpt av spisser før, samt sett på karrieren til Maiga til nå så tror vi han kan bli en Premier League-hit.

Ellers har West Ham 23 år gamle Sam Baldock, som begynte bra hos West Ham i fjor etter overgangen fra MK Dons - men som slet med skader. Muligens kan han få en rolle i år.

En rolle vil nok Carlton Cole ha. I fjor ble det sagt at han var på vei bort til både Galatasaray og Stoke, men han ble i West Ham og det ble offentliggjort - etter at sesongen var over - at han hadde redusert lønna med 50 prosent for å bli i klubben. Cole har nok tatovert West Ham på innsiden av hjertet. Han laget for øvrig 15 mål i fjor, og ble toppscorer.

Toppscorer kunne nok Ricardo Vaz Tez blitt også, men han kom ikke til West Ham før 31.januar 2012. Han endte på 15 kamper og 10 mål for West Ham. Totalt laget han 20 mål på 37 kamper for Barnsley og West Ham. Etter at karrieren startet i Bolton, og senere i Hellas (Panionos) og så i Hibernian uten suksess så snudde det virkelig forrige sesong for portugiseren. Han kan bli spennende.

Frederic Piquionne har ikke fått det helt til å stemme etter overgangen til West Ham fra Lyon (8 mål på 54 kamper), og han ble lånt ut til Doncaster i fjor. Det er mulig han er på vei bort.

Ingen spillere fra egen ungdomsavdeling? Selvfølgelig har de det. Robert Hall har, like selvfølgelig, en haug med u-kamper for England. I fjor var han på utlån til Oxford (god) og MK Dons (kun 2 kamper).

Mye spennende framover er fasiten for West Ham. Hvis Vaz Tez har funnet tilbake talentet sitt gjemt under et sete hos Barnsley, hvis Magia er så god som vi tror og at man i tillegg har Carlton Cole så vet vi mange andre lag i Premier League som vil bli både lilla og svarte av misunnelse.

Manager: Sam Allardyce (57 år)

Store Sam fikk idiotisk nok sparken i Blackburn i desember 2010. Den 1.juni året etter tok han over West Ham, og rykket opp med laget etter play-off. Ryktene skal ha det til at han er en kompromissløs manager, og flere ganger har det blitt sagt at han kommer på kant med spillerne.

Vi tror det sistnevnte er rykter og idioti. Hvis ikke hadde ikke så mange tidligere spillere signert for ham igjen.

Oppsummering av vurdering

Sam Allardyce og et godt angrep vil holde West Ham oppe i Premier League. Midtbanen og forsvaret er ikke så mye bedre enn de lagene som vil plassere seg rundt West Ham, men angrepet er det. Og så har de Sam.

Vårt tips: 17.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.