*Nettavisen* Sport.

Se opp for Rambo junior

Foto: AFP/Scanpix

Denne oppfølgeren blir garantert bedre enn originalen!

13.08.09 10:33

- Jeg vil ikke skryte for mye av ham, for det kan være farlig, men la oss bare si at han har alt. Jeg har spilt med noen store spillere i min tid og har sett noen briljante ungdommer slå igjennom, men ingen av dem var bedre enn denne gutten.

Der ser du. Så vanskelig er det å la være å skryte av Aaron Ramsey (18), tenåringen som fikk sitt første og lille gjennombrudd i Cardiff og som nå - etter en sesongs læretid - har planer om å få sitt internasjonale gjennombrudd i Arsenal.

Les også:Bendtner gir penger til fansen

Rett på førstelaget
Sitatet over tilhører Trevor Sinclair, en veteran med landskamper for England og en spiller Rambo junior konkurrerte om spilletid med da han etablerte seg i Cardiff som 16-åring.

- Han hadde akkurat sluttet på skolen og var bare to uker inn i karrieren, og vi hadde tatt ham med på laget til en vennskapskamp i Merthyr Tydfil. Han var strålende. Han hadde denne modenheten og overblikket til en veteran, forteller Terry Burton om sitt første møte med Ramsey som assistenttrener i Cardiff.

Burton ringte straks til manager Dave Jones og ga klar beskjed om at Ramsey måtte være med førstelaget på treningsleiren til Portugal. Den andre enden av midtbanespillerens første proffsesong innebar en opptreden på Wembley under FA-cupfinalen mot Portsmouth.

Det var også Burton som tipset Arsenal og Arsène Wenger om dette spesielle talentet. Burton har en fortid som lærling og trener i Arsenal.

- Jeg har vært borte fra Arsenal i 20 år og aldri banket på døren for å anbefale noen. Men det gjorde jeg med Aaron. Så imponerende er kvalitetene hans, mener Burton. Det samme mener Alan Shearer og Mark Lawrenson.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

- Føler meg klar
Det verste Terry Burton har å si om Ramsey, er at han er uvanlig stille. Kanskje det er det kallenavnet Rambo kommer av. Den berømte filmhelten var jo heller ikke spesielt snakkesalig.

Mangelen på nerver er noe annet Ramsey har til felles med Rambo.

- Jeg føler meg definitivt klar til å kjempe for en førstelagsplass. Det første året var åpenbart ganske surrealistisk, spesielt de første månedene. Det tok litt tid å bli vant til ting, men nå vet jeg hva jeg kan forvente og jeg er klar, sier Ramsey.

Han har fått hjelp av sin far med styrketrening i sommer og føler seg bedre forberedt på fysisk krevende Premier League-spill.

- Arsenal har bevist at de gir unge spillere sjansen. Når de er klare, setter sjefen dem inn på laget. Det er dette jeg må bevise nå, at jeg er klar, understreker Rambo junior.

Forrige sesong fikk han 22 kamper, og han scoret sitt første mål i Champions League da han som 17-åring nettet i 5-2-seieren mot Fenerbahce i Tyrkia. I Premier League ble det mest innhopp, men i mai fikk han sin første ligakamp fra start da Portsmouth ble slått 3-0.

Denne sesongen blir det sannsynligvis mer.

Skifter formasjon?
Arsène Wenger vurderer sterkt å skifte ut 4-4-2 med 4-3-3 for å tilpasse formasjonen til spillerstallen og de mange offensive talentene i klubben. Dette er kanskje også noe av årsaken til at Emmanuel Adebayor ble solgt til Manchester City.

Klikk på bildet for å forstørre.

4-3-3 åpner eksempelvis for å bruke Theo Walcott og Andrej Arsjavin på hver sin side av enten Robin van Persie eller Eduardo på topp. Jack Wilshere er også et alternativ - og et stadig bedre alternativ, bør vi kanskje understreke - på den ene kanten. Carlos Vela vil sikkert også gjerne ha et ord med i laget, hvis han bare får slippe til.

Midtbanen vil sannsynligvis inneholde Alexandre Song eller Abou Diaby i en ankerrolle og Cesc Fabregas sammen med enten Aaron Ramsey, Denilson, Fran Merida eller Tomas Rosicky foran Song.

Rosicky har fått med seg nesten hele sesongoppkjøringen, men pådro seg nylig en strekkskade og er ikke aktuell for spill før tidligst i slutten av september. Samir Nasri er langtidsskadd.

Grov profitt
Forsvaret ser svekket ut etter salget av Kolo Toure, men man må jo bare ta av seg hatten for at Wenger igjen har klart å kjøpe en spiller for småpenger (Toure kostet Arsenal 150.000 pund) og selge ham for en full pengebinge (City betaler visstnok rundt 16 millioner pund). Wenger gjorde noe tilsvarende med Nicolas Anelka, som kostet 500.000 pund og ble solgt for 17 millioner pund.

Etter at Arsenal sist vant ligagullet, i 2004, har londonklubbens spillertransaksjoner i sum innbrakt cirka 25 millioner pund, mens Manchester United har brukt 64,5 millioner pund, Liverpool 83,8 og Chelsea 106 - alt dette er ifølge den vanligvis svært pålitelige avisen The Independent.

Wenger har fremdeles William Gallas, Johan Djourou, Mikael Silvestre og Alexandre Song som stopperalternativer, i tillegg til nykommeren Thomas Vermaelen. Backene Gaël Clichy og Bacary Sagna er blant ligaens beste, og Manuel Almunia utgjør heller ikke noe svakt punkt.

Det er ingen selvfølge at Wenger får 4-3-3 til å fungere like bra i Arsenal som 4-4-2 har gjort på sitt beste, men det er tross alt fem år siden londonklubben sist vant Premier League og fire år siden klubben vant noe som helst, så det er definitivt verdt forsøket.

Hvis et talent som for eksempel Ramsey får sitt endelige gjennombrudd, kan Arsenal faktisk oppnå noe stort sesongen 2009/10. Nettavisen har uansett vanskelig for å tro at Arsenals unge mannskap vil gjøre det dårligere enn i fjor, da det ble fjerdeplass.

Nettavisens tips: 4.-plass

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: Arsenal.com, Wikipedia, The Independent, The Guardian, Soccer Association

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag