Seieren glapp for Norge

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Billig straffespark ødela for Norge.

11.07.13 22:12

Kristine Heglands flotte solomål så ut til å gi Norge seier over Island i fotball-EM torsdag, men et billig straffespark rett før slutt gjorde at det endte 1-1.

Marit Fiane Christensen strakk ut beinet i en duell med Sara Björk Gunnarson, som søkte kontakt og falt over det.

– Jeg bare sto der. Jeg fikk en fot på ballen, og så løp hun inn i meg. Jeg synes ikke det var straffe, sa Christensen, som også fikk gult kort.

Islands storscorer Margret Lara Vidardsdottir sendte Ingrid Hjelmseth til ett hjørne og ballen i det andre, og dermed kunne Island juble over sitt første poeng i et sluttspill noensinne.

Norge var klart best i første omgang og hadde store sjanser til å punktere kampen etter pause, da Ada Hegerberg to ganger var alene med keeper, men Island avsluttet klart best og hadde flere store sjanser før utligningen.

– Det var ikke helt ufortjent, men det føles litt bittert, sa lagkaptein Ingvild Stensland.

Poengtapet betyr at Norge er uten seier i åtte kamper og fortsatt har til gode å slå et europeisk lag siden Even Pellerud gjorde comeback som landslagssjef. Det må rettes i neste kamp mot Nederland.

I det 26. minutt gikk Ada Hegerberg i hodeduell med Katrin Jonsdottir på et langt oppspill fra Hjelmseth. Ballen gikk over dem begge, men rett bak kom Hegland, som nikket ballen over en motspiller og nådde den igjen rett foran keeper. Hennes lange tå sendte den i mål via stolpen til fortjent norsk ledelse.

– En fantastisk prestasjon, med tæl, guts og vilje. Den jenta er 100 prosent i alt hun gjør, sa Pellerud.

Høye skuldre
Island yppet seg i starten, da Norge var litt preget av høye skuldre. Ada Hegerberg innledet kampen med flere unødvendige balltap, mens Maren Mjelde hadde problemer på sin uvante backplass.

Etter et kvarter begynte Norge å koble grepet. Anført av Ingvild Isaksen fikk midtbanen kontroll defensivt, mens Solveig Gulbrandsen flere ganger satte opp Caroline Graham Hansen. Halvsjansene kom tett, men utenom scoringen gikk alle avslutninger utenfor stengene.

Island hevet seg etter pause, men Norge kom til flere store sjanser da og burde ha punktert kampen i omgangens første halvdel. Hegerberg fikk sjansen alene med keeper både i det 60. og det 64. minutt, men keeper avverget begge ganger.

Problem
– Det er der problemet ligger primært. I mange kamper har vi ikke vært gode nok i avslutningene, sa Pellerud.

Norge greide ikke å etablere defensiv kontroll som i første omgang, og Island ble stadig farligere i jakten på utligning. Innbytter Harpa Thorsteinsdottir vendte i feltet og tvang Hjelmseth til en god redning i det 72. minutt. Rett etter nikket Rakel Hönnudottir over fra god posisjon, mens Marit Fiane Christensen kastet seg og fikk blokkert et skuddforsøk fra Sara Björk Gunnarsdottir.

Pellerud skrek seg hes på sidelinjen, men han kunne ikke hindre at Island fikk målet sitt.

På overtid kunne Norge tatt seieren da en islending holdt på å gjøre selvmål, men også den tredje kampen i årets EM endte med ett poeng til hvert lag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.