Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks nordmenn kan bli seriemestere

Foto: SCANPIX/EPA/JOAO ABREU MIRANDA
Mens den hjemlige serien så vidt har startet, er ligainnspurten i full gang i Europa. Norske spillere kjemper om gull og mot nedrykk i flere land. Se oversikten her.

PSV er allerede nederlandske seriemestere, mens gullkampen i England og Tyskland trolig avgjøres i løpet av helgen. Ingen av våre proffer i Premier League eller Bundesliga er involvert i tetkampen, men i flere andre ligaer er det nordmenn som kjemper om seriemesterskapet.

Det er imidlertid enda flere norske utenlandsproffer som står i fare for å rykke ned med sine lag. I England kjemper Claus Lundekvam og Southampton med ryggen mot veggen, mens bare et mirakel kan redde John Olav Hjeldes Nottingham Forestfra nedrykk til tredje serienivå.

Dette er status i de største europeiske ligaene, noen uker før alt er avgjort:

Premier League:
Chelsea er seriemester med ett poeng helgens bortekamp mot Bolton, mens fire poeng skiller Arsenal og Manchester United i kampen om sølvet. Everton har overtaket på John Arne Riise og Liverpool i kampen om den viktige fjerdeplassen som gir billett til høstens Champions League-kvalik. Tet-kvartetten har fire kamper igjen å spille, mens Liverpool bare har tre kamper å gjøre det på.

Southampton ligger på jumboplassen. Tre kamper før slutt ligger Claus Lundekvams klubb to poeng bak rivalene Norwich, West Bromwich og Crystal Palace. Tre av de fire lagene rykker ned. Soton skal møte både Palace og Norwich, og har langt på vei skjebnen i egne hender.

Mens Riise og Lundekvam fortsatt har mye å spille for, ligger Morten Gamst Pedersens Blackburn trygt plassert midt på tabellen.

Premier League-tabellen

Football League Championship:
Thomas Myhre og Sunderland er allerede klar for opprykk til Premier League. Med seier i kveldens kamp mot West Ham er laget også serievinner i gamle første divisjon. Wigan har to poengs forsprang på Ipswich i kampen om andreplassen og direkte opprykk to runder før slutt, mens Preston, Derby, West Ham, Reading og Sheffield United slåss om de tre «ledige» play off-plassene.

Nottingham Forest og Jon Olav Hjelde har bare teoretiske muligheter til å overleve i den nest øverste ligaen. Rotterham er allerede klar for nedrykk, mens Brighton per i dag ligger tredje sist.

Championship-tabellen

Bundesliga:
Bayern München er seriemester med seier i én av de fire siste kampene, mens Schalke og Stuttgart ligger best an i kampen om plassene bak Bayern. Freiburg er allerede klar for nedrykk, og får trolig følge av Rostock, mens Bochum i første rekke kjemper med Borussia Mönchengladbach om å unngå å måtte ta stedet ned i 2. Bundesliga.

Tommy Svindal Larsen og Nürnberg har fem lag bak seg på tabellen, men luken ned til Bochum er på betryggende seks poeng fire runder før slutt. André Bergdølmo og Borussia Dortmund er reddet fra konkurs, og er også trygt plassert midt på tabellen.

Bundesliga-tabellen

Serie A:
Det er dødt løp i teten i Italia. Milan og Juventus står begge med 73 poeng fem kamper før slutt, men Milan har ett mål bedre målforskjell. Inter ligger bestan i kampen om tredjeplassen.

I bunnen av tabellen er det like spennende. Bare fem kamper skiller tabelljumbo Atalanta og Siena på 15. plass. Det vil si at Tore André Flo har to lag mellom seg og nedrykksstreken.

Serie A-tabellen

Primera Division:
Barcelona har én hånd på den store pokalen, men med fem kamper igjen og seks poengs forsprang til Real Madrid er La Liga langt fra avgjort. En håndfull klubber kjemper om tredjeplassen, mens nedrykksstriden langt på vei er avgort. Både Mallorca, Albacete og Numancia har teoretiske muligheter for å overleve. Men det virker usannsynlig.

La Liga-tabellen

Nederlandsk æresdivisjon:
PSV er allerede seriemestere i suveren stil, med Ajax på en klar andreplass. AZ og Feyenoord kjemper om bronsen, mens André Hanssen og Daniel Berg Hestads Hereenveen ligger på en oppløftende femteplass. Groningen, med Erik Nevland på topp, og Pa Modou Kahs Roda, ligger trygt plassert midt på tabellen.

Den Bosch, Graafschap og Roosendal rykker ned.

Tabellen

Belgia:
I Belgia ser det ut til at Rune Lange og Trond Sollied kan feire seriemesterskap. Club Brugge har seks poengs forsprang på Anderlecht fire runder før slutt. Standard Liege og Genk følger åtte poeng bak Anderlecht.

Yngvar Håkonsens Gent og Westerlo med Knut Henry Haraldsen på laget ligger i ingenmannsland, mens FC Brussel og innleide Bjørn Helge Riise ligger på en håpløs jumboplass.

Tabellen

Portugal:
Azar Karadas har en stor sjanse til å bli seriemester i sin første sesong i Portugal. Benfica topper, tre poeng foran Sporting Lisboa fire runder før slutt. Braga og Porto følger på tredje, begge med ett poeng mindre enn Sporting.

Estoril, Moreirense og Beira Mar deler sisteplassen, alle med sju poeng opp til trygg grunn.

Tabellen

Østerrike:
De to Wien-klubbene Austria og Rapid kjemper om gullet. Åtte runder før slutt har rivalene 56 poeng hver, men Sigurd Rushfeldts Austria er foran på bedre målforskjell. Avstanden ned til GAK og Superfund er imidlertid ikke større enn at også disse lagene vil ha et ord med i gullkampen.

I motsatt ende av tabellen kjemer Jan Ove Pedersen og Bregenz for fornyet kontrakt. Avstanden opp til Salzburg på kvalikplassen er fire poeng. Noe bedre enn det kan Pedersen neppe håpe på.

Tabellen

Danmark:
I Danmark er det ni serierunder igjen, og fortsatt ganske åpent i toppen.Brøndby leder, mens Magne Hosets København på andreplass er fire poeng bak. Tre poeng bak FCK jager Midtjylland.

Nordsjælland og Herfølge ligger på nedrykksplassene, mens Odense med Alexander Aas, Aalborg med Trond Andersen og Johnny Hanssens Århus ligger midt på tabellen.

Tabellen

Skottland:
I Skottland handler det som vanlig kun om Celtic og Rangers. Fire runder før slutt har Celtic fem poengs forsprang på Old Firm-rivalene. Hibernian og Aberdeen må nøye seg med å kjempe om bronsen, mens Livingston og Dunfirmline deler bunnplassen.

Dundee, med nordmannen Glenn Atle Larsen på laget, ligger fjerde sist, har tre poeng ned til jumboduoen. Bare ett lag rykker ned.

Tabellen

Tyrkia:
Sesongen har ikke blitt som forventet for Besiktas. John Carew & Co. ligger på en skuffende fjerdeplass fem runder før slutt, og er i praksis ute av medaljekampen. Fenerbache ligger an til gull, mens Galatasaray og Trabzonspor følger på de to neste plassene.

Tabellen

Frankrike:
Hassan El Fakiri har slitt benken det meste av sesongen, på et Monaco-lag som er akterutseilt i gullkampen. Fire runder før slutt har Lyon elleve poeng til gode på Lille, som har en kamp mindre spilt. Også Monaco på tredjeplass har en kamp til gode, og fire poeng opp til Lille.

Bastia, Caen og Istres ligger an til å rykke ned.

Tabellen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!