*Nettavisen* Sport.

Semb: - Føler jeg har tillit i folket

SVARER PÅ KRITIKKEN. Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener status for norsk fotball er lysere enn det mange tror. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)

Toppfotballsjef Nils Johan Semb (56) svarer på kritikken.

04.12.15 18:08

Nettavisen presenterte nylig resultatene for norsk toppfotball siden 2012.

Med noen få unntak er det nedslående lesning.

De aller fleste hovedmålene og hovedutfordringene på herresiden står med rød skrift når regnskapet nå skal gjøres opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

I den anledning ba vi om 30 minutter med toppfotballsjefen.

Og Nils Johan Semb stilte villig opp.

Her er intervjuet, ord for ord:

- Takk som stiller, Nils Johan. Hva synes du selv om status for norsk toppfotball (på herresiden) per november 2015?

- Statusen kunne vært fantastisk bra hvis vi hadde kvalifisert oss til EM med A-landslaget, men veldig mye blir knyttet til det. A-landslaget er på en måte sluttproduktet, og fotball er følelser. Det blir stadig lenger og lenger siden vi var i et sluttspill, og nå var optimismen veldig stor i og med at vi trakk Ungarn, et lag på nivå tre vi følte på forhånd var en stor mulighet. Skal jeg summere opp, har det vært en OK kvalik med A-landslaget, der laget har utviklet seg bra, vi ga Kroatia og Italia kamp til døra. Det er i utgangspunktet en bra prestasjon. Men det var to skuffende playoffkamper. Vi var kanskje uheldige i hjemmekampen med en del marginer imot, men vi tapte begge kampene. Det er skuffende. Det som er positivt, er at vi har fylt Ullevaal fem ganger, det har vi vel ikke gjort siden 60-tallet. Det er selvfølgelig flere årsaker til det, men det var en veldig optimisme inn mot playoffen. Da er det ekstra skuffende at vi ikke klarte det. Hadde vi lykkes der, hadde vi oppsummert med at dette er et av de beste årene på ganske lang tid.

- Hvis jeg drar det videre, har U21 gjort det bra og ligger i posisjon til playoff. De har gjort det bra i alle de fire kampene de har spilt og tatt syv poeng. Det burde ha vært mer. Vi burde slått England, men tapte ufortjent 0-1. I europacupene er det positivt, Molde er allerede videre i en ganske tøff gruppe. For Rosenborgs del har det vært en blanding av en nedadgående kurve og litt marginer imot. Men de er der og henger med. Godset og Odd gjorde det bedre enn vi kanskje kunne forvente, de er med på å spille opp « rankingpoengene» til Norge. På klubbsiden får vi vårt beste år siden 90-tallet på klubbsiden. Det er også ganske spesielt at de to beste spillerne, i de fleste kåringer, er en juniorspiller og en førstårs seniorspiller i Iver Fossum (19) og Ole Selnæs (21). Det kan jeg ikke huske ha vært tilfellet før. Det er veldig mange unge, norske spillere som dominerer listene. Det er utrolig viktig å fokusere på, slik at det gir en stimulanse til Fotball-Norge. Det nytter å ha fokus på egenutviklede spillere!

Fakta

Er noe galt i NFF?

- Hva er du mest stolt av siden du tok over jobben i 2009?

- Det som har vært min «hovedgreie», er at jeg har satt fokus på spillerutvikling. Jeg sa det da jeg ble ansatt, det er tre ting som gjelder: Spillerutvikling, spillerutvikling og spillerutvikling. Det gjelder fortsatt. Alle områder, alt fra trenersiden til spillersiden, har blitt bedre på spillerutvikling.

- Vi har gått fra å være en importliga til å ha mange flere egenutviklede spillere. Det ser vi ikke minst i et A-landslag som høster fra en U21-generasjon som tok EM-bronse, men også på enda yngre spillere enn det igjen. Jeg tror det er den eneste måten vi kan klare å konkurrere på og igjen klare å nå et sluttspill. Vi har blant annet doblet antall samlinger på aldersbestemte landslag siden jeg tok over. Spillerutvikling har vært hovedfokuset, og det kommer til å være hovedfokuset. I tillegg har vi tatt to medaljer i seniormesterskap, U21-bronse i EM og sølv i EM for kvinner.

- Forstår du at det kan høres rart ut med så mye positivitet når resultatene uteblir?

- Jeg skjønner jo at man er skuffet som «rakkern». Vi er kjempeskuffet. Jeg har full forståelse for at man er negative etter EM-playoffen. Det var en ekstremt positiv inngang til de to kampene, men vi leverte ikke. Da blir man skuffet, og da blir det mye negativt. Det er naturlige mekanismer jeg har ganske stor forståelse for.

- I handlingsplanen fra 2012 står det tre hovedmål for A-landslaget: Kvalifisere til VM 2014, EM 2016 og nå topp 25 på FIFA-rankingen. Det er stryk på alle punkter. Hva tenker du om det?

- Når man er et A-landslag, må man ha ambisiøse mål over hele linja. EM-kvaliken er lettest, siden de utvidet antall plasser med en betydelig utvidelse. Nå går vi tilbake til en VM-kvalik som er ganske stram og «tight», men man må likevel ha ambisjoner om å komme til VM. Men nei, vi er ikke fornøyde med det. Det vi er mest misfornøyde med, er at A-landslaget ikke klarer å ta steget inn i sluttspill. A-landslaget er den biten vi ikke har nådd frem på, og det er det man blir så opptatt av.

- Det er det som er viktigst, som folk bryr seg mest om. Vi har satt opp en oversikt over nasjoner som ikke har deltatt i EM siden 2000:

Israel, Montenegro, Armenia, Aserbajdsjan, Skottland, Georgia, Kypros, Luxembourg, Kazakhstan, Liechtenstein, Færøyene, Malta, Finland, Estland, Hviterussland, Litauen, Moldova, Makedonia, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Og Norge.

- Det er ikke et hyggelig selskap å være i?

- Nei, og nå som EM ble utvidet var det en del nasjoner som ikke har vært med i mesterskap på lenge, som nå får spille EM. Nord-Irland er der, Albania og Island for første gang. Det er en del nasjoner som brøt barrierer. Vi trodde også vi skulle klare det mot Ungarn, men det ble en stor skuffelse.

- Er det pinlig at det gang etter gang ikke går?

- Nei, det ordet vil jeg ikke bruke, for det avspeiler nivået i norsk fotball. Det positive er at landslaget er forholdsvis ungt og ferskt, en del spillere kommer fra U21-generasjonen, noen er enda yngre enn det. De har utviklingsmuligheter. Og jeg merker at publikum har en positiv holdning til spillerne som i dag er på A-landslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNDER PRESS: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)


- I handlingsplanen står det at Norge til enhver tid skal ha 15-20 spillere som spiller jevnlig i de ti beste ligaene i Europa. Men i troppen som møtte Ungarn er det bare seks spillere som oppfyller målet om å spille i de ti beste ligaene i Europa. Rune Jarstein, Håvard Nordtveit og Per Ciljan Skjelbred (Tyskland), Markus Henriksen (Nederland), Stefan Strandberg (Russland) og Alexander Tettey (England).

- Det er langt unna målet?

- Ja, det kan du si, men du kan henge på noen til der. Det kommer an på hva man legger i «å spille jevnlig».

- Ja, men det er kun de seks spillerne jeg nevnte som spiller for en klubb fra en topp ti-liga i Europa?

- Ja. Det er en del av det. Men de målene er satt fordi vi ser viktigheten av å få spillere ut i de ligaene der, det er en suksessfaktor. Når man ser litt frem i tid, er forhåpentligvis tallet høyere.

- Hvorfor klarer vi ikke å få flere spillere ut i gode ligaer?

- Det tror jeg er komplekst, jeg skulle gjerne sett at vi hadde en tøffere liga her hjemme. Det er noe jeg har kjempet for, men som er politisk vanskelig å få til. Jeg mener det er et viktig virkemiddel å spisse ligaen, ved siden av mange andre ting. Vi må også bli flinkere til å utvikle enere. Det er de som drar land og lag til sluttspill.

- Når du sier spisse ligaen, da tenker du på færre lag i Tippeligaen?

- Ja, tøffere konkurransestruktur. Det kan være med færre lag, eller at de beste møter hverandre oftere, det kan være med lenger sesong, alle tingene som har vært på agendaen, men som vi ikke har klart å få gjennomslag for politisk. Men fagmiljøet er nok enige i det.

- Hva skyldes det at dere ikke får gjennomslag for det? Er de mindre klubbene redde for at det skal bli færre lag og lettere å rykke ned?

- De store klubbene vil ha det sånn. Når man gjør endringer, vil dette ramme noen. Derfor er de tingene der vriene å få til, det er vanskelig å reversere ting.

- Mens vi er inne på Tippeligaen. Den langsiktige ambisjonen ifølge NFFs handlingsplan fra 2012 er å etablere Tippeligaen blant de tolv beste på UEFAs ligaranking. I perioden 2012-2015 er målet å løfte klubbene til 20. plass på denne rankingen. Nå er Norge på 23. plass. Hva tenker du om det?

- Der har vi i hvert fall tatt steg gjennom dette året her, men det handler om stabiliteten. Vi hadde to lag i Europaligaen i 2012/2013-sesongen, i fjor hadde vi et dårlig år. Skal man klatre på den ligarankingen, må man være stabile. I fotballen er det mye «turnover» på grunn av spillersalg, og den viktigste faktoren er hvor stabil man klarer å bli i klubbøkonomien. Det positive er at det er de samme lagene som de siste årene har klart å kvalifisere seg til europacupene. Ikke til forkleinelse for Stabæk, men det er synd Molde, med det potensialet de har, ikke skal spille i Europa neste år.

- Men vi er nede på 23.plass på ligarankingen. Viser dette at det er blitt jobbet for dårlig i norsk klubbfotball de siste årene?

- Det er vanskelige spørsmål å svare eksakt på, for det er så mange elementer å ta hensyn til. Det positive er at det er stort fokus på spillerutvikling og unge, norske spillere. Det tror jeg vil gi en langsiktig effekt. Man klarer ikke å ta steg alene, man må ha muskler og være dyktige til å importere gode spillere. Den miksen der vil alltid være utfordringen for norsk fotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

POSITIV: Toppfotballsjef Nils Johan Semb har investert i spillerutvikling. Det kommer til å betale seg, tror han. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)


- På herresiden var målet at en til to klubber hvert år skulle nå gruppespillet i en av UEFAs turneringer. Ser vi bort fra Tromsø, som fikk gruppespill i Europaligaen fordi Besiktas ble straffet av UEFA, har dette skjedd to av de siste fire årene. Er du fornøyd med det?

- Vi har ikke nådd målsettingen. Den er høy, og skal fortsette å være høy. I år er jeg veldig godt fornøyd, Molde er allerede videre. Men ser man på hele perioden, er det ustabilt. Klarer man å bli stabil på det nivået vi er i år, vil det bli veldig bra. Men det har vi ingen garanti for. Men om vi får fem år på rad som i år, vil vi antakelig være på topp 15 og lukte på topp tolv.

- Men er det realistisk?

- Da må man ha stabiliteten jeg snakker om. Allerede neste år slår det inn en ustabilitetsfaktor når Molde ikke skal spille i Europa. Hadde Molde og Rosenborg fått beholde laget, og kanskje forsterket, hadde det vært realistisk at de kunne gjort det like bra eller bedre neste år. Jeg synes fortsatt at man skal ha like høye ambisjoner. Da får vi heller sitte etter fireårsperioden og svare på hvorfor man ikke nådde målene.

- Med U21-landslaget hadde NFF som mål i handlingsplanen å spille playoff om EM i 2013 og 2015. Det ble bronse i 2013, men til 2015-mesterskapet havnet Norge på tredjeplass i kvalifiseringsgruppa og røk ut. Hva sier det deg?

- Der har vi overprestert så det holder. Det er syv lag som kvalifiserer seg. Men vi velger å sette ambisiøse mål, vi må strekke oss etter noe. Hvis ikke er det ingen vits å være med. Og majoriteten fra U21-laget som tok EM-bronse har vært stammen i A-landslaget i denne kvaliken og vil være det i de to neste kvalikene, sammen med naturligvis noen eldre og yngre. Det er måten vi tenker på.

- For G17- og G19-landslagene var målene å kvalifisere seg årlig til eliterundene og få ett av lagene én gang til EM-sluttspill. Men fasiten for både G17 og G19 er eliterunde tre av fire år, men ingen EM-sluttspill. Hva tenker du om det?

- Nåløyet er veldig trangt, det er bare syv lag som er med. Vi har vært nære på flere ganger, senest med G19-laget nå i vår. Vi føler at vi ligger ranket mellom nummer 15 og 20 ganske stabilt, men vi har ikke vært gode nok til å ta steget inn i sluttspillene.

- Med eliterunde menes de 28 beste i G17 og de 28 beste i G19. Det er mange land. Målet dere har satt er ikke veldig høyt?

- Nei, det er ikke et høyt mål, men det er et viktig mål, for eliterundene er nesten som et mini-sluttspill. Der får man en turnering med fire lag, og ser man tilbake er det ganske gode nasjoner man møter. Derfor er det et mål å være med der, og vi setter ambisiøse mål i enden av det igjen, at vi skal være med i sluttspill.

- Jeg har lyst til å legge til følgende: Et overordnet mål for hvert U-landslag er å øke antall spillere som kommer opp fra hvert kull. Ofte kommer det flere spillere opp fra et sluttspill-lag, men den beste spilleren kommer kanskje fra et lag som ikke er i eliterunden engang. Dette fordi det kan være et kull som ikke har så stor kvalitetsmessig bredde, men enkeltspillere som er veldig gode. Som liten nasjon løfter vi også opp spillere fra kull. Tar vi U21-laget som er i kvalik nå, er det fem av dem som spiller på A-landslaget. De er ute av U21-gruppa, og med dem inn betyr det veldig mye for et U21-lag som kjemper om mesterskap. Men de er ikke der, for de spiller på A-landslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØLER TILLIT: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)

- Før 2015-EM ble G17-mesterskapet utvidet fra 8 til 16 lag. Likevel kom vi ikke med. Hva tenker du om det?

- Nå bør vi nå sluttspill oftere på G17-nivå. Når det utvides til 16 lag, gir det en mye, mye større realistisk mulighet til å nå sluttspill.

- Når vi kikker på hvem som er hentet inn som trenere på ungdomslandslagene, er det mange som har gått NFF-skolen. Flere eksperter vi har snakket med, etterlyser impulser utenfra. Er NFF flinke nok til å kikke bredt?

- NFF-skolen er jeg litt usikker på. Når jeg tenker sånn, har vi hentet inn Leif Gunnar Smerud, Eirik Horneland, den er jeg litt usikker på. Hva legger du i NFF-skolen?

- Gamle spillere som kanskje ikke har veldig mye trenererfaring, som for eksempel Erland Johnsen, Gunnar Halle, Leif Gunnar Smerud og Eirik Horneland.

- Ja, men de har lang spillererfaring på tidligere nivåer, i tillegg har de ganske stor trenererfaring på sine nivåer.

- Men det er fortsatt kjente, norske og trygge navn. Er dere for eksempel flinke nok til å hente impulser fra utlandet?

- Jeg vil ikke si at det er uaktuelt å kikke i utlandet, men å jobbe med landslag er utviklingstiltak for trenerne våre.

- Med tanke på alt vi har gått gjennom nå. Det er mange mål som ikke er oppfylt. Føler du at du sitter trygt som toppfotballsjef?

- Hehe. Ja, det føler jeg. Veldig mye av skuffelsen etter A-landslaget ligger der, men mitt fokus er å sette fokus på spillerutviklingsbiten. Jeg synes vi har fått en klar endring i hele Fotball-Norge. Det er fokus helt fra barnefotballen og opp til klubbene på A-lagsnivå, alle har et stort fokus på spillerutvikling. Man investerer flere og flere stillinger inn i det arbeidet.

- Jeg er ganske optimistisk når jeg ser hva slags spillere som produseres. Det vi har hatt problemer med, når vi ser på hva slags spillere som blir produsert, er at det blir veldig mange midtbanespillere. Vi var en gang en midtstoppernasjon, det har vi mistet litt. Det samme med spissene, som ofte er de store matchvinnerne. Der har vi ikke lykkes. Vi er avhengig av å få frem rollespesialister, og det hadde vi nok flere av hvis vi går tilbake til suksessperioden på 90-tallet og tidlig 2000-tallet.

- Det har bygget seg opp en negativitet etter det mange kalte tidenes enkleste VM-kvalik sist, og EM-playoffen nå. Har du noen gang i løpet av de siste årene vurdert å trekke deg fra stillingen som toppfotballsjef?

- Nei, jeg har fokus på de arbeidsoppgavene jeg har. Som jeg har sagt, min oppgave har vært å få trykk rundt det vi satser på, som spillerutvikling. Jeg synes Fotball-Norge responderer bra på det.

- Men føler du tillit i folket?

- Jeg har ikke noen grunn til å ikke si ja til det.

- Hvis du skal gi en beskjed til dem som tviler på at du er rett toppfotballsjef, hva vil du si til dem?

- Poenget er at jeg har fokus på de områdene som er viktig for å utvikle norsk fotball. Det er spiller- og trenerutvikling, og det er bare sånn du kan løfte norsk fotball. Og så er det en del ting vi ikke har fått gjennom, som jeg skulle ønske vi hadde klart. Det er mer politisk orientert, som konkurransestruktur og den type saker. Der må jeg ha en faglig stemme, men det er politikerne som bestemmer.

- De som er mest skuffet, er oss selv. Vi er ydmyke sånn sett, og vet vi må gjøre ting enda bedre i norsk fotball. Men det er så mange elementer i norsk fotball, alt fra barnefotball, ungdomsfotball og toppfotball. Hvis man har en voldsom kvalitetsheving i hvert segment vil gi et sluttprodukt som er bedre. Det er lett at det blir to kamper mot Ungarn som avgjør om det er bra eller dårlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.