*Nettavisen* Sport.

Semb: - Vi nærmer oss

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Toppfotballsjefen lar seg inspirere av Sveits.

Torsdag kom den anerkjente fotballspeideren Tor-Kristian Karlsen med flere kritiske bemerkninger om norsk talentutvikling i en artikkel om hvor god jobb Sveits har gjort på dette feltet.

LES SAKEN: Slik ble United-dødaren skapt

- Norge lider fortsatt av hollandsk syke. Vi bruker penger uten å tenke på hvordan man skal utvikle seg og få rikdommen til å vedvare. I Norge har man brukt penger på stadionanlegg og kjøp av spillere, men ikke på kunnskap, uttalte Tor-Kristian Karlsen til Nettavisen.

Bruker penger
Vel, ifølge toppfotballsjef Nils Johan Semb er dette i ferd med å endre seg.

- Sveits er en nasjon som fascinerer meg fordi de er på samme størrelsesorden som Norge. Det er en av de nasjonene vi bør hente inspirasjon fra. Det er ikke lenger siden enn 2008 jeg så Basel og Brann mot hverandre i europacupen. Da lå Basel omsetningsmessig på samme nivå som Brann. Nå er de på en annen planet etter å ha lykkes i Europa, sier Semb til Nettavisen.

Den gang gikk både Basel og Brann videre fra sin gruppe. Begge røk ut i 16-delsfinalen.

- Sveits har hatt en fantastisk utvikling. De har puttet mye penger inn i spillerutvikling, konstaterer toppfotballsjefen, som selv har vært på studietur i klokkelandet.

- Vi må snu pengestrømmen. Det er viktig at vi flytter penger inn mot talentutviklingen, om vi skal hevde oss i framtiden. Det er viktig å bruke land som Sveits som eksempler, legger Semb til.

Langsiktig arbeid
Han er mektig imponert av at Sveits nådde finalen i U21-EM i sommer, vant U17-VM i 2009 og har fått fram et ungt og fremadstormende A-landslag.

Onsdag resulterte denne utviklingen i at Basel slo Manchester United ut av Champions League, på nokså sensasjonelt vis. Blant banens beste i den kampen var tre av spillerne som deltok i U21-EM i sommer: Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Yann Sommer.

Sveitserne startet sin storstilte satsing på spillerutvikling på 90-tallet. Først nå ser man fruktene skikkelig. Nils Johan Semb jobber for å få til noe tilsvarende her i Norge, men understreker at dette er en langsiktig prosess.

- Vi bygde oss litt ned på 2000-tallet, men er i ferd med å bygge oss opp igjen, både med landslag og med spillerutviklingen i lagene i Tippeligaen. Jeg synes Sveits er en av de nasjonene vi kan bruke som en sammenligning. En liten nasjon med få innbyggere. Vi har hentet impulser derfra.

- Nærmer oss
Dette har allerede resultert i både økt satsing på de aldersbestemte landslagene og økt fokus på spillerutvikling hos klubbene.

- Utviklingsmidler fra medieavtalen øremerket til spillerutvikling i klubbene. Bare på aldersbestemte landslag har vi økt aktiviteten med bortimot 20 prosent fra 2009 til 2011. Det vil øke enda litt mer i 2012, forteller Semb.

Norges Fotballforbund har i tillegg også satt i gang et keeperutviklingsprosjekt

- Vi nærmer oss en litt optimalisert modell, mener Semb.

Utfordringen i Norge er naturligvis klimaet, selv om dette er en mindre utfordring nå enn det var før det ble satset tungt på haller og ballbinger. Forskning viser at de beste idrettsutøverne, også utenom fotball, legger ned rundt 10.000 timer på trening i barne- og ungdomsårene.

Tilrettelegging
Det er naturlig nok vanskeligere i et land hvor gradestokken viser kuldegrader store deler av året. Det er ikke hallkapasitet nok til at alle aldersgrupper kan spille fotball innendørs hele vinteren.

- Jeg vil ikke si at det er noe stort hinder. Det viktigste er at ungene spiller mye fotball, at de får mulighet til å spille hver dag hvis de ønsker det. At trenerkreftene er der, at man øker kvaliteten på dem. Men med så mange klubber og lag vil fortsatt mye være basert på frivillighet.

- Hvis man ser på undersøkelsene av alle som er gode, viser de at disse har spilt veldig mye fotball, brukt veldig mange timer på det. Det å spille sammen med kompiser på løkka er viktig. Nøkkelen er å stimulere ungene til å spille, ved å legge til rette for det i nærmiljøet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.