NORGE U21 – SVEITS U21 2-1:

MARIENLYST STADION (Nettavisen): - Vi må få så mange som mulig til utlandet. Det er der lista ligger, sier Anders Trondsen til Nettavisen.

Sarpsborg 08-spilleren har nettopp vært med på U21-landslagets 2-1-seier over Sveits, og laget har begeistret med til tider feiende flott angrepsfotball. Ett-touchspill og hurtige ballvekslinger har vært en gjennomgangsmelodi gjennom hele kampen.

Les også: Forren med krass kritikk av Høgmo

Men der U21-landslaget høster hyllest for sin fotball, sliter A-landslaget med å engasjere på samme måte.

Trondsen mener eksport av norske spillere til utlandet må til for å få suksess også med A-landslaget.

- Hadde jeg visst svaret, hadde jeg kanskje vært trener selv. Det er vanskelig å si, selvfølgelig. Men Tippeligaen er bra opp til et visst aldersnivå. Så må man prøve å komme seg ut. Vi ser på banen i dag at det er litt høyere teknisk nivå enn det er i Tippeligaen, mener han.

- Må smøre oss med tålmodighet

Den er for så vidt ikke ny, denne fascinasjonen for våre unge lovende. I 2013 begeistret U21-landslaget et helt fotballnorge da de spilte seg til bronse i EM i Israel. Det er imidlertid ingen automatikk i at dette vil løfte A-landslaget til nye høyder med det første, mener U21-sjef Leif Gunnar Smerud.

- Vi ligger på 70.-plass på FIfa-rankingen, og venter og venter på at den unge generasjonen skal løfte A-landslaget?

- Men det handler litt om hvor lenge en venter, svarer treneren.

- De er fortsatt veldig unge. Hvis du ser på U21-laget som spilte i Israel, er de fortsatt som unggutter å regne i forhold til tiden vi kan forvente en maksprestasjon av dem. Jeg vet at det ikke er lett, men vi må smøre oss med tålmodighet.

- Er løsningen å få så mange som mulig ut i Europa, som Anders Trondsen sier?

- Jeg tror ikke vi skal gjøre det vanskeligere enn hva det handler om, og det er hva slags treningshverdag en har og hva slags kamp- og konkurransemiljø en har. Hvis en kan komme seg ut og spille på så høyt nivå som mulig – spille – så er det klart at det er utviklende. Men samtidig, om en bommer på nivået og ikke spiller, så er ikke det bedre enn å spille her hjemme. Det er individuelt i hvert enkelt tilfelle, mener U21-sjefen.

Trenger tillit

Matchvinneren fra kampen mot Sveits, Mohamed «Moi» Elyounoussi, er sikker på at mange av fredagens seierherrer vil prege A-landslaget i de kommende årene.

- Det handler bare om at vi får sjansen. I dag spiller vi samme type fotball som mot England. Vi var litt mer naive da, men vi lærte av den kampen, og viser mot Sveits hvor lista ligger, sier Basel-angriperen.

Han sikter til 1-6-tapet for Englands U21-landslag i september, tapet som også knuste drømmen om gruppeseier i EM-kvaliken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Selv har han fått en god porsjon tillit etter overgangen fra Molde til Basel i sommer, og spilte blant annet 20 minutter i Champions League-oppgjøret mot Arsenal på Emirates sist uke. Han kaller Trondsens utsagn et «fint» argument.

- Uansett hvilket steg man tar, bare det er bedre enn hva man er vant til, så vil man heve kvaliteten når man kommer tilbake til nivået man er vant til. Treningskulturen vår her på U21-laget er veldig bra. Det er fordi vi har fått flere ut, mener han.

Unorsk fotball

«Moi» mener U21-laget spiller en type fotball som vi ikke er vant til å se her til lands.

- Mange ville kanskje gått litt mer defensivt ut mot Sveits, når vi visste at vi måtte vinne, men vi gikk offensivt ut og spilte vårt spill. Det er litt unorsk, vurderer han.

- Spiller dere den fotballen som A-landslaget helst ønsker å spille, U21-sjef Smerud?

- Ja, vi jobber etter veldig mange av de prinsippene som Per-Mathias (Høgmo) kom inn med. Og jeg tror jo at vi har et mannskap som virkelig er i stand til å gjøre det. Det er litt unorsk, men samtidig er forsvarsspillet vårt basert på rent soneforsvar. Det er en erkenorsk variant, svarer treneren.

- Vi prøver å mikse dette litt. Vi har ikke de tradisjonelle spillerne som Norge hadde på 1990-tallet, så vi prøver å tilpasse oss litt.