RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Senket VIF, ble æresborger

Sist oppdatert:
Nå drømmer man om nok en VIF-skalp på Lystlunden.

Helge Fjeld. Keeperlegenden. Ikke hørt navnet? Du er ikke den eneste. Til tross for en kort visitt i Stabæk på midten av 90-tallet har ikke 44-åringen skrevet seg inn i fotballens historiebøker.

Bortsett fra én. Ørn Hortens.

Datoen er 28. oktober 2001, og Ørn Horten tar imot Vålerenga i den siste serierunden i 1. divisjon. Premissene er klare. Vålerenga har allerede rykket opp, mens Ørn må vinne for å overleve i den nest øverste divisjonen. Samtidig må Mandalskameratene avgi poeng i sin hjemmekamp mot Raufoss. Ikke akkurat gode odds, og Vålerenga utspiller de brunkledte, og leder 2-0. Kvarteret før slutt reduserer hjemmelaget til 2-1, men fortsatt er det langt frem.

Tro flytter fjell, Fjeld rystet VIF
Så skjer mirakelet. Helge Fjeld forteller:

- 90 minutter er gått, og jeg småprater med Petter Belsvik og Morten Bakke bak målet. Jeg sa til dem at det var dårlig gjort å slå oss, men da 92 minutter passeres og i det jeg prater med dem går Even Eide Eriksen opp og scorer på en corner.

- Men det blir ingen voldsomme jubelsener av den grunn, vi trenger et mål til. Et par minutter senere får vi så et innkast, vi er fem minutter på overtid, og jeg tar det tunge løpet opp for en keeper – det er vår siste sjanse. Lasse Jørn Fredriksen er en kar som kaster langt, og i det kastet kommer, ser jeg at jeg kan rekke den. Jeg satser alt jeg kan, jeg og en del av de andre spillerne våre skviser (VIF-keeper) Øyvind Bolthof mellom oss, jeg får stusset ballen videre, og jeg ser den gå inn.

Så følger noen ulidelig spennende sekunder og minutter.

- Først ventet jeg på å høre om dommeren blåste en eller to ganger. Det kunne like gjerne ha vært et frispark, men målet ble godkjent. Men jeg tar ikke av, for jeg vet at vi må ha hjelp i Mandal også.

- Min mest fantastiske opplevelse noensinne
I ti minutter står Fjeld som en saltstøtte på banen. Så kommer beskjeden. På åpen kasse har Mandalskameratene satt ballen i tverrliggeren, mens Raufoss scorer i den påfølgende kontringen og vinner 2-1. Ørn Horten er klare for et nytt år i førstedivisjon.

- Min mest fantastiske opplevelse noensinne på en fotballbane, jubler Fjeld.

Og hendelsen er aldri blitt glemt i hjembyen.

- Vi hadde en ordfører som var over gjennomsnittlig interessert i fotball som gjorde meg til æresborger i Horten. Av idrettsutøvere er det bare meg og Olaf Tufte som er blitt det, så jeg er havnet i godt selskap, humrer Fjeld.

- Fortsatt er det slik at folk kan komme bort til meg og spørre hvordan det var – både på jobb og på gata. Og det hender jo også at videoen dras frem ved festlige anledninger, innrømmer keeperlegenden.

- Kan Ørn slå Vålerenga igjen?

- Ja, det er det som er så utrolig med cupen, de er de små klubbenes sjanse til å slå de store. I 99 av 100 tilfeller vinner Vålerenga en slik kamp, men det kan skje igjen, mener Fjeld.

- Dette er en showkamp
Ørn Hortens sportslige leder Torleiv Sandvik påpeker også at klubben har gode minner mot Vålerenga, men er ikke så altfor optimistisk.

- Vi må være realistiske, dette er en showkamp. Det er en bonus å møte et så fargerikt lag som Vålerenga.

- Men vi er solide defensivt, og har en bra stall. Målet er å komme opp i andredivisjon igjen så fort som mulig, så håper jeg vi klarer å holde et godt stykke ut i kampen – da kan det bli virkelig god stemning her, sier Sandvik.

Selv er han vel så opptatt av at dette skal bli en festdag for fotballinteresserte vestfoldinger.

- Vi har mobilisert veldig i nærmiljøet og bant bedriftene i området, og håper å få til en flott pinseaften.

- Personlig blir jeg veldig skuffet hvis det ikke kommer minst 2.000 tilskuere. Med drøyt tusen herfra, samt mellom 500 og 1.000 fra Klanen, bør det være mulig, mener Sandvik.

Lørdagens kamp starter klokka 18.00. Det er plass til rundt 3.000 på Lystlunden, men for dem som ikke tar turen kan man følge den i Nettavisens livesystem, eller se den direkte på TV 2.

PS. I Vålerenga var man ikke like fornøyd med kampen som i Horten. - Det var en utrolig klønete og uprofesjonell kamp av oss. Jeg ga spillerne dobbel trening hele neste uke som straff. Jeg husker også kampen fordi jeg ødela skulderen, måtte opereres og ble borte fra fotballen i tre måneder etterpå, sa Kjetil Rekdal i ettertid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere