Sepp Blatter: - Arresteres for hva? Neste spørsmål

DYSSET NED: FIFA-president Sepp Blatter var ikke spesielt mottakelig for kritikk da han møtte til pressekonferanse lørdag.

DYSSET NED: FIFA-president Sepp Blatter var ikke spesielt mottakelig for kritikk da han møtte til pressekonferanse lørdag. Foto: Arnd Wiegmann (Reuters / NTB scanpix)

FIFA-presidenten frykter verken FBIs etterforskning eller UEFA-boikott.

30.05.15 16:38

Sepp Blatter parerte bort alle kritiske spørsmål da han møtte internasjonal presse i Zürich lørdag.

Presidenten i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ble gjenvalgt fredag og lovet bedring i organisjasjonens rekker. Det har han også gjort før, men skandalene innad i forbundet har likevel fortsatt. En storstilt korrupsjonsetterforskning pågår mot en rekke FIFA-representanter.

Lørdag krevde han at det europeiske fotballforbundet (UEFA) samarbeider om å få bukt med problemene, og viste til at det i UEFA ikke finnes en uavhengig etisk komité, slik tilfellet er i FIFA.

Det var dog FIFA-representanter fra Sør-Amerika og Nord-Amerika som ble arrestert da FBI og sveitsisk politi aksjonerte mot FIFA-delegater i forkant av helgens kongress.

Avfeide boikott

Europeiske nasjoner, deriblant England, har tidligere antydet at en boikott av fotball-VM i Russland i 2018 og Qatar i 2022 kunne bli aktuelt dersom Blatter ble sittende.

- Vi møtte representanter fra UEFA i morges og vi tok en beslutning om at VM må beskyttes. VM er FIFAs viktigste inntektskilde og den største turneringen i fotball. Det er ingen grunn til å stå utenfor. FIFA trenger UEFA og UEFA trenger FIFA, konstaterte Blatter.

133 medlemsland ga sin støtte til ham under fredagens valg. Den omstridte presidenten fikk først spørsmål om hvordan han kan forsvare at han blir sittende som president etter alle skandalene som har rammet FIFA under hans ledelse.

- Det er enkelt å svare på. Resultatet fra valget i går viste at FIFA-medlemmene mener at jeg er riktig mann til å løse problemene vi er inne i, svarte sveitseren.

Venter på Gill-forklaring

Blatter fikk også spørsmål om sin reaksjon på at David Gill, som nylig ble valgt inn i FIFA-styret, har trukket seg og ikke ønsker å jobbe under hans ledelse.

Da hevdet presidenten at han ikke kjenner til Gills standpunkt i saken.

- Jeg vet ikke hvorfor Gill ikke møtte opp på styremøtet i dag. Han ble valgt inn, men jeg venter på en forklaring på hvorfor han ikke var til stede.

Videre nektet Blatter på svare på spørsmål om korrupsjonsanklagene som henger over FIFA, og hans påståtte innblanding i dette.

79-åringen argumenterte med at saken er under etterforskning, og avviste blankt at han har kjent til ulovligheter i FIFA, ei heller i forbindelse med tidligere visepresdent Jack Warner.

- Etterforskningen bekymrer ikke

Sistnevnte har tolv ulike tiltaler mot seg knyttet til svindel og pengeutpressing. Tidligere i uka ble Warner sitert på følgende:

- Jeg har vært i FIFA i 30 år, og hvis jeg tok de pengene, hvem ga dem til meg? Hvorfor blir bare delegater fra den tredje verden siktet?

- Jeg kan ikke svare for hva noen andre har sagt. Hvis noen vil etterforske oss har de full rett til det. Om det skjer på en korrekt måte, bekymrer jeg meg ikke. Og jeg er ikke bekymret for meg selv, svarte Blatter.

På spørsmål om han fryktet at han kan bli arrestert selv, svare FIFA-presidenten:

- Arresteres for hva? Neste spørsmål.

At kulturen i FIFA har vært av det kritkkverdige slaget under Blatters nå 17 år lange ledelse, var heller ikke noe presidenten ville ta ansvar for. Han påpekte heller at organisasjonen har jobbet for å bli kvitt ukulturen, og at mange delegater har blitt sparket ut nettopp på grunn de ikke har holdt seg innenfor lover og regler.

Blatter avsluttet pressekonferransen med å love at FIFA skal bli bedre på kommunikasjon og skal gi ut mer informasjon i framover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.