RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett på makan TIL lag!

Sist oppdatert:
På grunn av en teknisk feil fikk Bengt Eriksen bare sett 2. omgang av Tromsø-Rosenborg i går. «Men den var det verdt å vente på», skriver han i sin faste spalte i TV 2 Nettavisen. Les den her.

Jeg storkoste meg i tv-stolen i går. En gedigen teknisk feil gjorde at jeg kun fikk med meg andreomgangen mellom Tromsø og Rosenborg (4–1), men den var det til gjengjeld verdt å vente på.

Nå bør de ihuga TIL-supporterne spå om fremtiden i Skeids og Sogndals fortid, for vi kan ha sett det før!

Det første som slo meg var Sogndal anno 2003. Det andre var Skeid anno 1996.

I fjor hadde Sogndal – overraskende nok – 13 poeng etter fem kamper (4–1–0). Sogndal lå på andreplass før møtet med serieleder Rosenborg 16.5.2003.

BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.
BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.

På denne tiden i fjor tok jeg meg friheten å sammenligne Sogndal med Skeid anno 1996. Skeid hadde da – også overraskende nok! – 16 poeng etter åtte kamper og lå på andreplass. Etter 12 1996-runder hadde Skeid 22 poeng og en tredjeplass inne. Skeid endte opp med 32 poeng og en niendeplass i 1996!

Sogndal tapte den sjette serierunden på Lerkendal etter imponerende djervhet og til dels strålende spill. Deretter hadde de rekken 4–2–3 (14 poeng) frem til 16. serieomgang. Så ble det åtte kamper uten seier (0–5–3) og 5 poeng, før det kulminerte med seier–tap–tap. Sogndal fikk til slutt 35 poeng og åttendeplass i 2003.

I forhold til Skeids 1996-årgang bommet jeg med tre poeng og én tabellplass da det sto igjen 172 dager og 19 seriekamper av 2003-sesongen.

I dag er det 173 dager og 21 kamper igjen av eliteserien 2004. Ser jeg spøkelser?

Jeg tror ikke det. MEN: Herr TIL-trener Per-Mathias Høgmo sier selv at grunnlaget for de gode prestasjonene og resultatene er (det avventende!) forsvarsspillet. Det tror jeg på. Tromsø har en patent backkjede, et klokt hode på Lars Iver Strand, raske og driblesterke ben på Morten Gamst Pedersen og en avslutter i Ole Martin Årst som kan utnytte kontringene. (Vålerenga må jo drømme om Årst. Han og Daniel Fredheim Holm ville blitt et panserpar!)

Måten Tromsø har opptrådt på til nå er nesten kliss likt det Skeid gjorde så bra i første halvdel av 1996-sesongen. Det gikk fort med Skeids Dagfinn Enerly og Jan Petter Olsen også! Den første kraftige advarselen Skeid fikk det året, kom fra Viking på Ullevål 19. mai 1996. Viking hadde ikke tenkt å angripe et lag som ville bli angrepet. Da Skeid etter hvert ”måtte” angripe (for at det ikke skulle se så pinlig ut for tilskuerne), svarte Viking med Skeid-medisin (Viking vant 2–1).

Dessuten: Det var helt åpenbart hvorfor Skeid ikke ville føre kampen; de kunne jo ikke. Det var det flere eliteserielag som la merke til – og utnyttet. Skeid ramlet etter hvert av lasset.

Dagens Tromsø-lag kan mer og er bedre enn Skeid var – absolutt og relativt. Og når jeg tenker meg om, tror jeg Ham-Kam anno 2004 gir et enda bedre gjenskinn av Skeid anno 1996 enn årets Tromsø. Kamma har, som Skeid i 1996, 9 poeng på fem kamper. Skeid vant 2–1 over Brann i Bergen 16. mai 1996. Kommende 16. mai skal Kamma til Brann Stadion.

Tromsø har, som Sogndal i 2003, 13 poeng på fem kamper. Måtte Gutan feie videre med det spillet de viste frem i går.

Rosenborg har visstnok aldri vært dårligere enn i går. Jeg kaster meg derfor inn i de historieløses rekker: I mitt hode var RBK mye dårligere på Ullevål mot Vålerenga 25. mai 2002 (9. serierunde). Men VIF var da ikke like gode som TIL i går. Hvis Rosenborg skal by opp til gamle valsetakter i mai, ser det stygt ut for Molde på Lerkendal dagen før den store dagen.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere