Setter United-rekord mot Chelsea

Foto: Andrew Yates (AFP)

Chelsea mot Manchester United fem dager før julaften. For Sir Alex Ferguson blir storkampen litt ekstra spesiell.

02.12.10 12:23

ANB: Fansen har for lengst satt et stort kryss ved 19. desember på kalenderen. Da gjester Manchester United Stamford Bridge i London. For én mann blir førjulsfesten mer enn en kamp om tre verdifulle poeng og haugevis med prestisje – Sir Alex Ferguson.

Den suksessrike skotten innehar nesten alt som finnes av trenerrekorder på Old Trafford allerede, og bokfører ytterligere én mot nettopp Chelsea.

19. desember har nemlig Ferguson vært sjef på United-skuta i 24 år, én måned og 14 dager. Det betyr at ingen managere i klubbens historie har sittet lenger enn 68-åringen. Legendariske Matt Busby stoppet på 24 år, én måned og 13 dager – fordelt på to perioder i sjefsstolen.

Visste ingenting
Busby ledet Manchester United fra 1945 til 1969 og deretter en kortere periode fra 1970 til 1971. Ferguson avløste på sin side Ron Atkinson i 1986 – og har sittet i sjefsstolen siden.

At han nå er i ferd med å passere trenerlegenden som overlevde flyulykken i München i 1958, ante imidlertid ikke suksessmanageren noen ting om.

- Det visste jeg ikke. Det kommer til å bli et fint øyeblikk. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli her så lenge, særlig med dagens moderne fotball, sier Ferguson til den britiske storavisen The Guardian.

Han innser at rekorden han nå er i ferd med å sette, nærmest blir umulig å slå.

- Jeg tror ikke dette kommer til å skje igjen, og jeg føler meg heldig som har vært her så lenge, sier United-sjefen.

Han styrte United-skuta for første gang mot Oxford i november 1986 – og ruslet skuffet av banen med 0-2-tap som fasit. Siden har det blitt 11 ligatitler, fem FA-cuptriumfer, fire trofeer i ligacupen og to europeiske titler.

Hyller Busby
Ferguson sender gjerne noen varme tanker til mannen han nå passerer i antall dager som United-sjef.

- Det er ingen tvil om at klubben i dag er bygget rundt det Matt startet og den visjonen han hadde for United, sier Ferguson.

Skotten brukte nå avdøde Busby som rådgiver da han overtok som sjef på Old Trafford.

- På én måte var det synd at jeg kom hit mot slutten av livet hans, men på den andre siden var det fantastisk at han var her. Jeg hadde mange gode samtaler med ham, sier Ferguson.

- Du visste alltid at han var i bygget, for du kunne lukte pipa hans. Jeg tok en prat og en kopp te med han så fort jeg hadde sjansen. Han var en strålende fyr som alltid hadde oppmuntringer til meg, utdyper han.

Flest kamper
Ferguson har for øvrig for lengst passert Busby i antall kamper som sjef for United-skuta. Mens sistnevnte stoppet på 1.141 oppgjør – ledet Ferguson de røde for 1.356. gang i ligacupen mot West Ham denne uka (0-4).

Matt Busby var for øvrig den første manageren som førte et engelsk lag til triumf i Europa. Det skjedde da Manchester United vant serievinnercupen i 1968. (ANB)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.