*Nettavisen* Sport.

Siem: - Vi lar oss ikke presse

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nettavisen har møtt laget Norges Fotballforbund ikke vil ha ansvar for.

Strandfotball er en forholdsvis ukjent idrett i Norge, men på verdensbasis har sporten økt i popularitet de siste årene. Nå håper fotballegenden Pelé at idretten kommer på OL-programmet i Rio de Janeiro i 2016.

Fire ganger i uken samles Norges landslag i strandfotball på Ekebergsletta i Oslo. De siste ti årene har laget representert Norge i flere internasjonale turneringer hvor de har oppnådd respektable resultater mot verdens antatt beste landslag.

Landslaget har også vært ranket topp ti i Europa i flere år.

Se videointervju med strandfotballandslaget lenger ned i artikkelen.

Men til Nettavisen forteller landslagstrener Rune Alexander Kandal at Norge Fotballforbund ikke ønsker å ha ansvar for sporten, noe som gjør det vanskelig å satse videre.

Blir sponset av utenlandsk bettingselskap
Derfor har strandfotballandslaget nå fått hjelp av det samme utenlandske spillselskapet John Carew nå fronter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sane / Mediehuset Nettavisen

- Vi har gått til «ComeOn» fordi vi ikke har får noe støtte fra NFF eller Norsk Tipping. De har vendt oss ryggen i ti år nå, så derfor måtte vi ty til et utenlandsk bettingselskap. Det er synd, men det er sånn realiteten er, sier Kandal til Nettavisen.

- Norges Fotballforbund har en ganske høflig tone, men de sier at de ikke vil ha sporten under sitt ansvar og det har de sagt de siste ti årene. Det er litt synd fordi vi er det eneste norske landslaget med medaljesjanser i både EM og VM, så det skulle ha vært litt annerledes. Vi har fått den begrunnelsen at sporten ikke er stor nok i Norge. Det er litt vanskelig når man bare har én strandfotballbane i hele Norge, og den ligger her på Ekebergsletta. Vi trenger bidrag til å utvikle sporten, forteller landslagstreneren.

Strandfotballandslagets sponsoravtale med bettingselskapet ComeOn setter derimot NFF lite pris på, skal vi tro Kandal.

- Reaksjonene på at vi fikk ComeOn som hovedsponsor har vært ganske sure. Det er ingen som liker at vi samarbeider med et utenlandsk bettingselskap. Vi hadde egentlig ikke noe valg. Det var enten å legge ned eller å fortsette med et utenlandsk selskap. Norsk Tipping og NFF er vel ikke så fornøyde med det, men da kan de gjerne bidra litt selv.

- De har sagt at det ikke ser bra ut med logoen til et utenlandsk bettingselskap på den norske landslagsdrakten ved siden av flagget, men sånn er det, forteller landslagstreneren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sande / Mediehuset Nettavisen

Siem: - Vi kan ikke la oss presse
Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, sier til Nettavisen at forbundet foreløpig har bestemt seg for å prioritere andre ting enn strandfotball.

- Det går ikke på at vi ikke vil ha ansvaret, men dette har med prioriteringer og økonomi å gjøre. Hvis vi skal gå inn i dette, så må det gjøres ordentlig. Da kreves det ressurser, og da må vi velge bort noe annet for å skaffe de ressursene vi trenger. Vi diskuterte dette sist for et halvt år siden og da fant vi ut at vi ikke kunne prioritere dette nå. Men vi sa at vi var interessert i å holde dialogen oppe og ta dette opp til en ny vurdering senere. Døren er absolutt ikke lukket, for å si det sånn, sier Siem til Nettavisen.

Men generalsekretæren er klar på at det ikke lar seg gjøre å samarbeide med strandfotballandslaget, så lenge de er sponset av et spillselskap.

- Så lenge de har blitt sponset av et bettingselskap, så har det også vært en umulighet for oss å bli med. Vi kan heller ikke la oss presse med at de bruker et utenlandsk spillselskap som sponsor, sier Siem.

- Jeg er positiv til et samarbeid, men jeg føler hele systemet deres foreløpig er litt umodent. Men at vi bør ha et eller annet forhold, det synes jeg er riktig på sikt, sier generalsekretæren.

Se videointervju med strandfotballandslaget under. (Artikkelen fortsetter etter videoen.)

HTML EMBED

- Fikk avtale kansellert
Tidligere har strandfotballaget blitt sponset med draktutstyr fra Umbro. Avtalen har imidlertid ikke blitt fornyet denne sesongen, noe landslagstrener Kandal tror skyldes sponsoravtalen med spillselskapet.

- Vi hadde en avtale med Umbro hvor vi fikk utstyr for 100.000 per år. Men etter at vi begynte å samarbeide med et utenlandsk bettingselskap, så ble den avtalen plutselig kansellert. De skyldte på dårlige resultater, men resultatene har egentlig vært de samme i hele perioden, så det lå vel kanskje noe annet bak, forklarer Kandal.

- Hva da?

- Jeg tror det lå bak at vi begynte å samarbeide med et utenlandsk bettingselskap og det skal jo ikke være sånn i Norge, synes NFF og Norsk Tipping, sier Kandal.

- Så du tenker at det er NFF som har gitt beskjed til Umbro om at de ikke skal gi dere draktutstyr?

- Man kan ikke se bort ifra det. Det virket litt rart at det skjedde når vi begynte å samarbeide med et utenlandsk bettingselskap, sier Kandal.

- Tullprat
Kjetil Siem blir opprørt når Nettavisen konfronterer ham med mistankene fra Kandal.

Generalsekretæren mener forbundet nemlig ikke har noen mulighet til å påvirke selskapet.

- Det er bare tull. Det er tåpelig å si. Vi blander oss ikke opp i hvem Umbro sponser. Det er respektløst overfor Umbro å tro at vi kan påvirke deres forretningsførsel, sier Siem.

Salgs- og markedsansvarlig for Umbro i Norge, Geir Nordahl, sier til Nettavisen at de ikke har hørt om sponsoravtalen med bettingselskapet.

- Det er første gang jeg hører om det nå. Vi hadde en avtale med de for noen år tilbake, men vi har valgt å ikke fornye avtalen. Det med bettingselskapet har aldri vært diskutert hos oss, sier Nordahl til Nettavisen.

- Vi følte at de ikke var en god nok avtale for oss. Den gangen da vi diskuterte den forrige avtalen, så var det en del ståhei rundt det. Det var en del store navn involvert i sporten. Jeg husker blant andre Eric Cantona. De (strandfotballandslaget) skulle også underholde og bistå oss på Norway Cup, sier Nordhal, som mener de ikke følte de fikk nok igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Trist historie
Strandfotballandslaget har nå fått nye drakter av sin nye sponsor ComeON.

Michel Sterk, som er representant for ComeOn i Norge, sier han er glad for at selskapet kunne hjelpe.

- Det begynte med en henvendelse fra manager Rune Kandal. Han fortalte en litt trist historie om at de kjemper i toppen i både EM og VM, men får ikke en krone i støtte fra NFF eller Norsk Tipping. Valget deres var mellom å legge ned eller om vi kunne være med å spytte inn litt penger. Da synes jeg saken egentlig var ganske enkel.

- Her har vi et landslag som kjemper helt i toppen av både EM og VM. De spiller med flagget på brystet og gjør oss stolte med resultater i kanskje en av verden raskest voksende sporter. De har én proff på laget i dag. Resten av gutta har vanlige jobber og familie. De bruker fritiden sin på å spille fotball og de må ta av egen lomme for å reise til utlandet og for å kjøpe utstyr. Det er klart at det er en uutholdelig situasjon for de fleste, forklarer Sterk.

- NFF må få øynene opp
Norges eneste utenlandsproff i strandfotball, Pak Ling Li, spiller for øyeblikket for Estlands største klubb, Nõmme Kalju. Han håper at NFF får øynene opp for sporten før det er for sent.

- Potensialet er stort i strandfotball. Hvis Norge ikke melder seg på nå, så blir det litt for sent egentlig. Norge har vært ett av de beste lagene i Europa før, og nå har det gått nedover på grunn av økonomien. Men vi er heldige som har fått sponsorhjelp av ComeOn. Vi er veldig glad for det, sier Li.

Utenlandsproffen får støtte av landslagsveteran Tom Henriksen.

Henriksen har spilt over 110 landskamper for Norge og mener det er på tide at strandfotballandslaget blir tatt seriøst.

- Jeg vil påstå at på tekniske detaljer som brasse, vipp og ballkontroll, så er vi i toppen av norsk fotball. Jeg har utfordret spillere både fra Vålerenga og Lyn på sand og vist at vi tilhører toppen, sier Henriksen til Nettavisen.

- Dette er en vanskelig sak. For oss er det viktig at de tar oss seriøst og at de ser litt ut mot Europa på hva som egentlig skjer med strandfotball. Den jobben som gjøres på internasjonalt nivå nå med strandfotball er stor. Strandfotball er et godt alternativ til alle spillere og spesielt barn. Det er veldig god trening å få trent på sand. Det er lite skader. Det er veldig forebyggende. Jeg har egentlig bare et ønske om at de tar saken alvorlig og at de vurderer oss inn, sier Henriksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sande / Mediehuset Nettavisen

- Vi slår alle Tippeliga-lag
For landslagstrener Kandal mener heller ikke at det er noe i veien med nivået på laget hans.

- Guttene på laget har spilt i Adeccoligaen, andredivisjon og tredjedivisjon i vanlig fotball. Det er en ganske stor overgang til strandfotball. Det kreves to års trening for å bli en god strandfotballspiller. De fleste her har trent i to-tre år. Vi er topp ti i Europa og vi kan bli enda bedre hvis vi hadde fått litt støtte.

- For fire år siden spilte vi mot Brann på festplassen i Bergen, da knuste vi de 13-7. De var helt sjanseløse. Vi hadde slått ethvert tippeligalag på sand. Da er utfordringen gitt, sier landslagstreneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag