RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sier nei til fotball direkte

Sist oppdatert:
Den nye fotballavtalen kan bety kroken på døren for programmer som FotballXtra på TV 2 og 4-4-2 på NRK.

I den nye medieavtalen til Norges Fotballforbund blir det lagt begrensinger for liverapportering fra de ulike eliteseriearenaene.

Det betyr at programmer som FotballXtra på TV 2 og 4-4-2 på NRK, som baserer seg på å ha reportere på alle kamper, kan være historie når 2006-sesongen sparkes i gang.

- Sannsynligheten er stor for at FotballXtra i den form det har nå ikke vil være der, bekrefter sportssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, overfor TV 2 Nettavisen.

Frem med radio
NFF ønsker å gi den som kjøper rettighetene til norsk fotball, et best mulig produkt, og mener at liveoppdatering på TV vil forringe dette.

- Vi ønsker at den som kjøper rettighetene, som betaler veldig mye, skal få eksklusive rettigheter. Derfor vil vi legge begrensninger på slik formidling som det FotballXtra og 4-4-2 har hatt, forklarer informasjonssjef i NFF, Roger Solheim, til TV 2 Nettavisen.

Dersom ingen av allmennkringkasterne får rettighetene, kan det bety at en må frem med radio igjen for å holde seg oppdatert på hvordan det går i eliteserien, hvis en ikke har tilgang til betal-TV-kanalen som får rettighetene.

Ingen TV-bilder før 23
Det som er helt sikkert, er at det ikke lenger blir mulig å se scoringene på TV umiddelbart etter kampslutt. I den nye medieavtalen er det føringer for når målene kan vises. Rettighetshaver har muligheten til å vise scoringene etter at kveldskampen er ferdigspilt klokken 22. Øvrige kanaler må vente til etter klokken 23 med å vise høydepunkter.

At NRK og TV 2s dekning av norsk fotball har vært med på å øke interessen de siste årene, bekymrer ikke NFF.

- Det er mulig det er rett, men poenget vårt er å verne om rettighetene. Vi ønsker at den som har rettighetene har et best mulig produkt, sier Solheim.

- Skadelig på lang sikt
TV 2 og NRK vil fortsatt ha muligheten til å ha programmer hvor de har profiler i studio som snakker om fotball og de rapporterer direkte hvordan utviklingen er i kampene, men de kan ikke ha liverapporter fra arenaene. En mulighet til å omgå dette er ved å kjøpe radiorettigheter. Men for å få bruke dette på TV, vil rettighetshaver nok ha et ord med i laget.

- Teoretisk sett er det en mulighet, sier Solheim.

Denne sesongen har kampene som har vært vist direkte på Canal Plus hatt et gjennomsnitt på 40 000 seere, mens søndagskampene på NRK og TV 2 i snitt har trukket nærmere 600 000 nordmenn til TV-skjermene.

Hvis kampene havner på betal-TV og allmennkringkasterne blir nektet å formidle direkte, tror Taalesen det kan slå negativt ut.

- Jeg mener norsk fotball ikke er tjent med at en reduserer tilgangen for folk flest radikalt. Jeg tror det er skadelig på lang sikt, sier han.

Fredag klokken 14.00 kan det være klart hvem som har rettighetene til norsk fotball de neste tre årene.

Ta debatten i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere