*Nettavisen* Sport.

Sjakhtar Donetsk tvinges vestover

SPILLER I VEST: Sjakhtar Donetsk skal spille kampene sine vest i Ukraina på grunn av uroen i landet. Alex Teixeira er blant spillerne som er skeptisk til å returnere til landet. Foto: Jon Super (Ap)

Flere av stjernene er skeptisk til å fortsette i klubben.

Sjakhtar Donetsk har bestemt seg for å spille sine hjemmekamper vest i Ukraina, men flere av klubbens spillere nekter å returnere til det konfliktpregede landet.

Den opphetede situasjonen vest i Ukraina gjør at storklubben Sjakhtar skal spille både mesterliga- og seriekamper i Lviv. I tillegg flytter klubben sitt hovedkvarter til Kiev, bekrefter administrerende direktør Sergej Palkin. Industribyen Donetsk ligger i det stridsherjede Donbass-området helt øst i Ukraina.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) tilbød Sjakhtar fire alternativer til arenaer for bruk i mesterligaen kommende sesong. Klubben landet på Lviv Arena, som ble brukt under fotball-EM i 2012.

Tirsdag åpnet klubben sesongen med 2-0-seier over rivalen Dynamo Kiev i den nasjonale supercupkampen i nettopp Lviv.

Redde spillere

Stadionskiftet er langt fra Sjakhtars eneste utfordring. Konflikten i Ukraina, som fikk ytterligere oppmerksomhet da et Malaysia Airlines-fly ble skutt ned i nærheten av Donetsk sist uke, har ført til at seks av klubbens spillere nekter å returnere til landet.

Det gjelder ifølge Reuters fem brasilianere og én argentiner.

- Vi er i en overtalelsesfase der vi forteller dem at Ukraina er trygt nok til å bo og spille i. Det er vår primæroppgave nå som mange av dem er redde. Jeg håper å få ordnet opp i dette. Hvis ikke, må vi bruke andre mekanismer for å håndtere det, sier Palkin.

Tilskuertrøbbel?

Sjakhtar-direktøren er også bekymret for publikumssvikt på lagets nye hjemmebane. Klubben vil trolig slite med å få støtte i den vestlige byen som ligger over 100 mil fra Donetsk.

Dinamo hadde betydelig bedre støtte under tirsdagens kamp i Lviv.

- La oss være ærlige: Det var ikke 50-50-støtte på tribunene. Men jeg tror vi kan fikse det i framtiden. Særlig i Lviv, fordi vi skal spille både serie- og mesterligakamper her, sier Palkin.

Som vinner av den ukrainske toppserien forrige sesong er Sjakhtar automatisk kvalifisert for mesterligaens gruppespill. Det starter 16. september. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.