*Nettavisen* Sport.

Sjakktrekket som lurte alle: - Jeg ropte til ham

TREKKET: Her er ballen på vei til Vegard Forren som sto helt umarkert inne i Bulgaria-feltet, i noe som så ut til å være en innøvd frisparkvariant som lurte alle. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Stefan Johansens frekke frisparkvariant til Vegard Forren sørget for tre meget verdifulle poeng for det norske landslaget.

04.09.15 07:56

BULGARIA - NORGE 0-1:

VASIL LEVSKI STADIUM/GRENSEN (Nettavisen): Norge er på full fart mot playoff etter en sterk borteseier mot Bulgaria torsdag kveld.

En nydelig frisparkvariant sørget for 1-0-seier i varme Sofia. En lekker dødball servert fra Stefan Johansen havnet hos en helt umarkert Vegard Forren inne i Bulgaria-feltet, som vakkert bredsidet lærkula bort i det lengste krysset.

- Et genialt trekk av Norge, utbrøt TV Norge-kommentator Kenneth Fredheim etter den norske scoringen.

- Ikke innøvd

Når han møter Nettavisen etter kampen, benekter arkitekt Johansen at trekket var innøvd.

- Nei, det var fullstendig på sparket der og da. Jeg sier til Vegard (Forren) at han og Even Hovland skulle splitte opp, og de trodde nok at jeg skulle slå mot den andre siden. Da ropte jeg til Vegard og ba ham gå mot bakre stolpe, og han er fryktelig rask på de første stegene der, flirer Johansen overfor Nettavisen.

- Fin avslutning av Forren også?

- Det var et innlegg egentlig, så han skal ikke få den, spøker Celtic-proffen.

Forren innrømmer at han ikke prøvde å skyte da han satte ballen i mål.

- Vi midtstoppere er som regel ærligere enn spissene, og jeg må vel innrømme at jeg både så og hørte et par mann inne i feltet som ønsket ballen, og jeg prøvde å legge den inn i feltet den med innsiden. Men jeg får prøve å stjele æren for målet, sier Forren.

Stefan Johansen småhaltet av banen mot slutten av oppgjøret i Sofia, men betrygger at han kommer til å rekke søndagens batalje mot Kroatia. Om torsdagens seier sier han følgende:

- Det var et bra resultat. Jeg sa før kampen at vi kom hit for å vinne, og det gjorde vi. Det var veldig godt, oppsummerer Johansen – som Nettavisen kårer til banens beste mot Bulgaria.

- Hva tenker du om EM-sjansene nå?

- Jeg har alltid hatt tro på EM-sjansene, det er vel heller dere som har tvilt, sier Johansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

JAAAA: Tom Høgli jubler etter å ha vunnet EM-kvalifiseringskampen mellom Bulgaria og Norge på Vasil Levski stadion i Sofia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


- Bortimot perfekt
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo var svært fornøyd med kampen mot Bulgaria.

- Vi vant vår tredje bortekamp i gruppa, og ga ikke vekk noen mål eller sjanser. Vi gjorde en veldig god defensiv jobb, holdt oss til planen og vi skapte nok sjanser til å vinne. Jeg er veldig fornøyd med måten vi opptrådte på, sa Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

Landslagssjefen trekker fram Forren som banens beste spiller, men er ikke helt enig med guttene sine i hvem som skal ha æren for den avgjørende dødballvarianten.

- Professor «Earl Cod» (Jarl Torske) skal ha æren for den varianten, mener Høgmo.

De tre poengene Norge sikret seg mot Bulgaria har langt på vei sikret dem playoff-plassen i gruppen, noe Høgmo var lettet over.

- Du blir jo glad når du vinner. Det er selvfølgelig en kamp som gjør at vi, som jeg sa før, en seier vil gjøre veldig godt for oss. Vi vil være med oppover og ta et langt steg i forhold til å sikre playoff.

Er Skjelbred riktig kaptein?
Per-Mathias Høgmo sjokkerte i laguttaket før kampstart. Han valgte nemlig å vrake kaptein Per Ciljan Skjelbred til årets viktigste landskamp, en avgjørelse som har skapt mange reaksjoner blant det norske folk og på sosiale medier.

Nå reiser følgende spørsmål seg: Har Norge rett kaptein når han ikke spiller fra start i årets viktigste kamp?

- Det er alltid sånn at ingenting er skrevet i stein i fotball. Det er om å gjøre den best mulig vurderingen til enhver tid, sier Høgmo til Nettavisen.

I tillegg valgte Høgmo å benke en av Norges mest erfarne spillere i Håvard Nordtveit. Landslagssjefen valgte heller et stopperpar bestående av Even Hovland og hardt kritiserte Vegard Forren, og Alexander Tettey ble foretrukket i den dype midtbanerollen – en rolle Nordtveit også behersker godt og spiller på klubblaget.

Begredelig omgang
Én målsjanse i løpet av de første 45 minuttene beskriver godt hvordan kampbildet var.

Ingen av lagene fikk til noe offensivt, og det nærmeste noen av lagene kom scoring var etter 22 minutters spill.

En dårlig oppstilt mur i det norske laget ga Ivelin Popov en gavepakke til å skru ballen rundt muren, men en god redning av Ørjan Nyland hindret scoring.

Det kunne nesten virke som det norske laget hadde mest fokus på å ikke tape kampen, fremfor å angripe og gå for tre poeng.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SCORET: Her har Vegard Forren akkurat bredsidet ballen opp i det lengste krysset, etter en fantastisk frisparkvariant. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Herlig frisparkvariant

Det norske laget innledet også andreomgangen passivt, helt til de fikk et frispark på 25 meters hold.

Stefan Johansen gikk frem, og med sin presise venstrefot serverte han Vegard Forren, som hadde ristet av seg mannen som skulle markere ham.

Fra skrått hold klinket Molde-stopperen til og satte ballen kontrollert bort i det lengste hjørnet. Vakker variant av Norge!

Den scoringen holdt i massevis, og Norge tok dermed tre meget viktige poeng, og har nærmest ristet av Bulgaria i kampen om den viktige tredjeplassen i gruppa.

Søndag venter Kroatia til ny EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal. Den kampen spilles klokken 18.

Kroatene må klare seg uten Mateo Kovacic mot Norge. Den ferske Real Madrid-spilleren pådro seg sitt tredje gule kort i kvalifiseringen mot Aserbajdsjan og må sone på Ullevaal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag