RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Sjanseløse Brann og RBK

Sist oppdatert:
Norske lag har aldri avansert i Europa utenfor sesong.

Siden 1968 har norske lag vunnet ett, spilt tre uavgjorte og tapt 14 oppgjør i Europa mellom januar og mars. Ingen av forsøkene har endt med videre avansement.

Derfor ser oppgaven umulig ut når Brann gyver løs på Everton, mens Rosenborg skal opp mot Fiorentina denne uken.

Nettavisen har snakket tre fotballprofiler som har kjempet forgjeves mot det norske vinterspøkelset i Europa.

Naturstridig
- Slik har det vært i de siste ti årene. Når man er utenfor sesong er det vanskeligere å prestere som lag. Spesielt mot lag som er nettopp det. Dette gjelder både landslag og klubblag, sier landslagsassistent Ola By Rise til Nettavisen.

Og får støtte av TV2-ekspert Mini Jakobsen.

- I august er det jo vi som har fordelen, fordi vi er midt i sesongen – mens de andre klubbene kun har spilt sammen i en måned. I januar-februar er det derimot helt naturlig at vi ikke vinner mange kamper, sier Jakobsen.

By Rise nærmest
For fotballandslaget er situasjonen identisk. Norge var sjeleglade da de slapp «vinterkamper» foran neste VM-kvalifisering.

Mot Wales i forrige uke (tap 0-3) fikk alle se hvor stort problemet kan være. Ola By Rise mener tapet mot Wales var «unødvendig» med så mange utenlandsproffer på laget.

Han er uansett den norske treneren som har vært nærmest å lede sitt lag videre i Europa under den tunge vinterperioden: Mot Benfica i Uefa-cupen i 2004.

- Jeg husker vi hadde det som et uttalt mål å vinne mot Benfica i 2004. Det var en utrolig viktig barriere å bryte. 2-1 var ikke nok til avansement, men det ga oss viktige seedingpoeng til videre turneringsspill, sier han.

- Er det umulig for de norske klubbene å ta seg videre i denne perioden?

- Nei, det er det ikke. Og jeg mener at både Rosenborg og Brann må være sterke i troen. Begge to slår nedenfra, men det jeg har sett under trening og kamp i La Manga, ser veldig bra ut. Rosenborg stiller sterkt fordi de har den erfaring de trenger til slike oppgjør, mens Brann ser ut til å ha forberedt seg veldig godt.

Tror på Brann
På Vestlandet er naturlig nok forventningene størst til rødtrøyenes Europa-eventyr. Bergenserne håper nå på underet de ble snytt for mot Liverpool i 1997.

- Jeg mener Brann helt klart har størst sjanse av de to til å gå videre, slår Kjell Tennfjord fast overfor Nettavisen.

Den tidligere Brann-treneren ledet laget som spilte 1-1 hjemme mot Liverpool i 1997, men som senere tapte sammenlagt. Han begrunner troen på bergenserne slik:

- For det første så er Brann per dags dato bedre enn Rosenborg. For det andre så er Fiorentina et bedre lag enn Everton. Det dreier seg om topplag i hver sin liga dette her, men en bør ikke overvurdere engelsk fotball heller.

- Burde slått Liverpool
Tennfjord mener at Brann ikke står noe tilbake for engelskmennene taktisk, men at fysikk og styrke vil bli den største utfordringen.

Han skal selv på Brann stadion til onsdagens kamp, og håper Brann-fansen ikke blir snytt for nok en britisk skalp.

- I 1997 så burde vi ha vunnet hjemme. Tore André Flo var alene med keeper to ganger, men klarte ikke å score. Det var en sånn kamp der vi ikke var fornøyde med resultatet, men med prestasjonen, sier Tennfjord og legger til:

- Og i England var vi sjanseløse.

Lave forventninger
Så er spørsmålet om et av de norske lagene kan prestere unaturlig godt denne sesongen. I beste fall kan Rosenborg og Brann møtes i neste runde.

- Det er ikke umulig, men vi skal huske på at det er topplag fra England og Italia som kommer hit denne gangen. Og dette er ligaer som er rangert høyt over den norske, mener Mini.

- Mye skal skje dersom begge lagene tar seg videre. Da skal begge ha to meget gode dager. Men jeg har som sagt mest tro på Brann, sier Tennfjord.

Hva tror du? Kan Rosenborg eller Brann kvitte seg med vinterspøkelset? Diskuter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere