Sjekk de oppsiktsvekkende dommertallene

«Hjemmedommer» er et kjent begrep blant supportere. Statistikken viser at dommerne gir langt flere kort til bortelaget. Her får Aksel Berget Skjølsvik rødt kort i bortemøtet med Lillestrøm denne sesongen.

«Hjemmedommer» er et kjent begrep blant supportere. Statistikken viser at dommerne gir langt flere kort til bortelaget. Her får Aksel Berget Skjølsvik rødt kort i bortemøtet med Lillestrøm denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Dommerne er mennesker, svarer dommersjefen.

12.09.14 12:59

«Hjemmedommer» er et kjent begrep blant supportere. Statistikken viser at dommerne gir langt flere kort til bortelaget.

Dommerne gir tre av fire røde kort til bortelaget, viser statistikken til nifs.no.

Siden 2012-sesongen er det blitt gitt 23 røde kort til hjemmelaget og 64 til bortelaget i eliteserien. Fem av åtte gule kort blir gitt til gjestende lag.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, avviser at det er snakk om hjemmedømming, men forklarer statistikken med lagenes tilnærming til kampene på fremmed gress.

– Bortelaget har ofte en noe mer defensiv holdning og lager derfor flere frispark, sier Pedersen til NTB.

– Kjetil Rekdal sa for eksempel for en stund siden at de ikke dro til Stavanger for å styre kampen, og da blir kampbildet deretter. Jeg tror det er hovedårsaken, fortsetter han.

Farlig å tenke på

Ifølge statistikken er det siden 2012 blitt gitt 619 gule kort til hjemmelagene og 1014 gule kort til bortelagene. Blant dommerne som har gitt over dobbelt så mange gule kort til gjestene er Brage Sandmoen.

Siden 2012-sesongen har Kjelås-dommeren løftet det gule kortet 127 ganger. Av disse er 39 blitt tildelt hjemmelaget, mens de resterende 88 har gått til bortelaget.

– Jeg har ikke tenkt over de tallene. Det blir farlig for oss dommere å tenke på slike ting. Vi må vurdere hver eneste situasjon der og da ut fra de kriteriene regelboka gir oss, sier Sandmoen til NTB.

Ser på forseelser

Toppdommeren får støtte av sin dommersjef.

– Vi har ikke gått inn og sett på denne statistikken. Vi ser på forseelser og situasjoner, og tenker over om det er hjemme- eller bortelag, sier Pedersen.

– Utelukker du at dommerne blir påvirket av publikum?

– Dommerne er mennesker, men vi jobber aktivt mot det.

– Det har vært studier om påvirkning, og det ligger nok en psykologisk faktor der, tilføyer Sandmoen.

Til nå i 2014-sesongen er det blitt delt ut 155 gule kort til hjemmelaget og 261 til bortelaget, samt fire røde til vertene og tolv røde til gjestende lag. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.