*Nettavisen* Sport.

Sjekk de spinnville kontrastene

SCORING: Mjøndalens spillere jubler ett årets førstescoring i Tippeligaen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Mjøndalen er allerede langt foran skjema.

06.04.15 18:58

MJØNDALEN - VIKING 1-0:

MJØNDALEN (Nettavisen): «Vi skal vinne hele jævla Champions League. Vi skal banke Barcelona, vi skal banke Bayern München, vi skal vinne hele jævla Champions League», runget det fra Mjøndalens supportere etter at Sanel Kapidzic hadde sendt Tippeligaens nykommer i ledelsen mot Viking etter 62 minutters spill mandag ettermiddag.

Det holdt til tre poeng for Mjøndalen. Klubbfavoritt Mads Hansen hadde fått med seg de optimistiske og selvsagt noe selvironiske strofene fra fanklubben 3050, men var selv ikke like kjepphøy i uttalelsene.

- Det skjer ikke i år, kontrer han overfor Nettavisen.

Foran skjema
Hansen, som etter hvert har mange år bak seg i Mjøndalen (over to perioder), følte likevel at det som skjedde mandag var helt spesielt. 31-åringen var imidlertid ikke overrasket over resultatet.

- Det var nesten som ventet. Vi har tatt med oss gnisten fra Brann-kampen i fjor høst. Vi går litt på vannet, sier han til Nettavisen.

23 har gått siden sist Mjøndalen var oppe i Tippeligaen. Deng gang samlet Mjøndalen kun 18 poeng hele sesongen og endte helt sist. Etter 13 av 22 kamper det året sto laget med fattige to poeng i ligaspillet.

Slik sett er årets utgave av Mjøndalen langt foran skjema.

- Vi har allerede ett poeng mer enn 92-laget hadde etter 13 kamper. Det må vi si oss fornøyd med. Vi er på toppen en liten stund, selv om det nok ikke blir lenge. Det er viktig å få hull på nullen i bunn. Viking var gode, bedre enn i fjor, så derfor er det fantastisk å få med seg tre poeng. Vi fikk vist oss fram for publikum, sier trener Vegard Hansen etter kampen.

- Vi har flaks
Han medgir likevel at vertene var noe heldig i møte med Viking. Gjestene ble blant annet snytt for straffe tidlig i andre omgang.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALLE VAR ENIG: I at Viking ble snytt for straffe. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- På straffesituasjonen har vi flaks. Vi gir dem også enorme rom. Det er ikke like solid hele tiden og det for åpent for et skjørt trenerhjerte. Vi viser herlig moral og står på hele veien. Vi er ikke det klart beste laget hele tiden, men det er heller ikke noe ran, oppsummerer MIF-sjefen.

- Jeg er takknemlig for jobben gutta gjorde. Det var tre med krampe på slutten der. Vi står på og står ålreit opp bakover. Det er bunnsolid av stopperne. Jeg er fornøyd med mye, men det er et stykke igjen.

Navnekollega Mads Hansen mener også Viking skulle hatt straffe.

- Dommeren sto bedre plassert enn meg, men fra der jeg sto, så det ut som straffe. Det så ut som Ivar (Forn) tok Veton Berisha der. Det kan hende vi var litt heldige i den situasjonen, sier backen.

Oppgitt Jonevret
Viking-trener Kjell Jonevret ville først ikke si så mye om situasjonen, men endte likevel opp med å si ganske mye av det han mente.

- Jeg er lei av å prate med dommeren. Jeg vet ikke hva som skjedde der. Dessverre er det slik at vi alt for ofte må stå her og snakke om slike ting. Hadde det vært tvilsomt, kunne jeg skjønt det, men akkurat her er det veldig merkelig at han ikke dømmer straffe. Men på den andre siden, vi kunne jo ha bommet på straffen, sier han på spørsmål fra Nettavisen.

Svensken var sånn passelig fornøyd, til tross for tap i åpningen.

- Vi har forberedt oss i fem måneder nå og ville gjerne ha poeng, men det er i hvert fall godt vi er i gang. Vi visste det ville bli en vanskelig kamp og vi visste at Mjøndalen skulle spille slik. De har mye energi, løper mye og de klipper vel ned én av våre menn etter noen sekunder. De ville vise hvor skapet skulle stå, forteller Viking-treneren om kampen.

- Etter 20 minutter får vi være med å spille og da har vi en god periode. Vi skaper en to-tre riktig store sjanser i første omgang. Vi scorer et mål, som blir blåst av for offside, og det er helt greit, men vi er nære. Mjøndalen har ikke mer enn dødballer. I andre omgang blir vi litt borte en periode på fem-ti minutter og da glipper det. Det glipper kun én gang i kampen, men da kommer innlegget og pang; det står 1-0. Etter det blir kampen litt merkelig, det blir ofte slik på 1-0. Mjøndalen kjemper, sliter og ligger skadet over alt. Vi hadde noen sjanser, vi også, men det ville seg ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TAP OG VINN: Kjell Jonevret og Vegard Hansen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


Neste sjanse for Viking til å sanke poeng er hjemme mot Tromsø.

Annullert scoring
I en sjansefattig første omgang var det vertene som hadde et lite overtak spillemessig. Det var likevel Viking som var nærmest scoring de første 45 minuttene og hadde også én ball i mål.

Den scoringen ble imidlertid annullert for offside. Björn Daniel Sverrisson fyrte av fra distanse og Mjøndalen-keeper Ivar Andreas Forn ga retur. Den omsatte Veton Berisha i mål fra offsideposisjon.

Siddisene hadde også første omgangs første store sjanse da Yann-Erik de Lanlay lekte seg med Mads Hansen ute på kanten og slo inn mot kollega Jon Dadi Bödvarsson. Islendingen fikk stå ganske så alene på rundt ti meter, men avslutningen gikk over målet til Tippeligaens nykommer.

Her kunne det, og burde, stått 1-0 til gjestene.

- Mer fart
Mjøndalens største sjanse før pause kom etter 37. minutter. Joachim Solberg Olsen slo først et frispark inn i feltet som ble klarert. Returen havnet hos Erik Midtgarden og han klemte til på volley fra rundt 20 meters hold. Avslutningen var god, men gikk til side for Iven Austbøs mål.

Dermed sto det målløst da dommer Brage Sandmoen sendte lagene i garderoben.

MIF-trener Vegard Hansen gjorde det samtidig klart over mikrofonanlegget, mens gutta vandret inn til hvilen, at han ønsket mer fart i beina til spillerne i midtbaneleddet i andre omgang.

Snytt for straffe?
Den spørs likevel om den populære treneren var så fornøyd med det han fikk se av sine gutter innledningsvis i andre omgang. Det var nemlig Viking som presset på for kampens første mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FUTT OG FART: Oppgjøret i Mjøndalen ble underholdene. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


I det 53. minutt ropte siddisene på straffe. Berisha kom igjennom med keeper Forn og fikk ballen forbi sisteskansen, før han hektet foten i hånden på keeperen. Det kunne se ut som straffe, men dommer Sandmoen var ikke enig i den vurderingen og markerte utspill fra mål til gjestenes store frustrasjon og sterke rekasjoner.

Like etter måtte MIF-keeper Forn i aksjon på ny. André Danielsen sendte i veien et godt skudd, etter forarbeid av Vidar Nisja, og vertenes burvokter måtte ut i full strekk for å avverge.

På andre siden av banen viste keeperkollega Iven Austbø også fram ferdigheter. Morten Sundli fikk stå alene på en corner og headingen hadde god retning, men Austbø reddet mesterlig.

Så kom målet
Plutselig var det både futt og fart i kampen, på begge sider av gressteppet.

Det lå et mål i luften og etter 62 minutter skulle det komme. Solberg Olsen fikk ballen på venstresiden og slo knallhardt inn. Ballen fant veien til måljeger Sanel Kapidzic som kastet seg fram og hamret kula i nettet. Hele Isachsen stadion eksploderte i ville gledesscener.

Dermed måtte Viking satse enda mer framover i jakten på en utligning, noe gjestene forsøkte, men ikke helt fikk til. Det manglet noe i presisjonen på både pasninger og avslutninger.

Stavanger-lagets offensiv førte også til at hjemmelaget i ny og ne kunne komme på farlige kontringer. Spesielt målscorer Kapidzic skapte hodebry for vikingene da han satte fart fraover på banen.

Flere mål ble det imidlertid ikke, til tross for noen brukbare muligheter og god nerve i kampen de siste minuttene i Mjøndalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.