*Nettavisen* Sport.

Sjekk de utrolige Høgmo-tallene

Per-Mathias Høgmo har i sitt første år som landslagssjef hatt 54 spillere i aksjon på banen og hele 61 på trening. Begge deler er rekord.

Per-Mathias Høgmo har i sitt første år som landslagssjef hatt 54 spillere i aksjon på banen og hele 61 på trening. Begge deler er rekord. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Per-Mathias Høgmo har i sitt første år som landslagssjef hatt 54 spillere i aksjon på banen og hele 61 på trening. Begge deler er rekord.

08.10.14 08:10

Høgmos ambisiøse spillidé gjør at landslaget prøver å gjøre noe klubblag med masse tid sammen ofte sliter med å få til. Bare tolv kamper og omtrent det dobbelte antall fullverdige treninger i løpet av ett år gjør oppgaven vanskeligere.

Legg da til at Høgmo har innkalt landslagsspillere i en takt forgjengerne (med unntak for Åge Hareide) ikke har vært i nærheten av, så blir prosjektet enda større.

Å la mange spillere bli kjent med det nye landslagsregimet og få sine første timer på «landslagsskolen» var et uttalt mål for Høgmo sist vinter. Men inn mot kampene som avgjør om det er realistisk å håpe på en norsk EM-sommer i Frankrike i 2016 har han fortsatt å ønske nye spillere velkommen til sin første samling.

Martin Ødegaard, som fredag kan bli tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball, har fått nesten all oppmerksomheten, men ytterligere åtte spillere har fått sin første Høgmo-kamp i høst (Fredrik Brustad den foreløpig siste). I troppen som reiser til Malta er Ruben Gabrielsen et nytt fjes.

Fra 12 til 57

Egil «Drillo» Olsen brukte i sin første periode som landslagssjef (1990-98), da Norge ble et lag å regne med, hele 57 kamper før han hadde brukt 54 spillere. Tore André Flo, som debuterte i oktober 1995, var nummer 54.

Etterfølgeren Nils Johan Semb (1998-2003) brukte 30 kamper på å komme opp i 54 spillere (Frode Johnsen var nummer 54), mens Drillo i sin annen periode (2009-13) også rundet 54 spillere i sin 30. kamp (Vegard Forren).

Fakta

Fakta om Høgmos spillere

Hareides (2004-2008) forbruk lignet mer på Høgmos, men selv han brukte 14 kamper på å sende 54 spillere på banen (Raymond Kvisvik).

Ved siden av de 54 spillerne som har fått landskamper under Høgmo, har sju andre vært i troppen, men uten å spille. Ytterligere tre har vært innkalt, men meldt forfall før samling. Det blir 64 mann til sammen, nesten seks hele fotballag.

For tidlig?

En følge av storforbruket er at ingen har spilt flere enn ni av de tolv kampene under Høgmo. Vegard Forren er den eneste som har vært i troppen hver eneste gang. Martin Linnes ville ha gjort ham selskap om han ikke måtte gå ut av Italia-troppen på grunn av skaden han pådro seg på Wembley.

Utenlandsproffene har vært aktuelle for bare ni av de tolv kampene, og Tarik Elyounoussi har vært på banen i alle kampene han har vært valgbar til. Det er han alene om.

Fredag, i en kamp Norge er hardt presset til å vinne for å henge med i EM-kvalifiseringen, får mange spillere en tidlig eksamen på landslagsskolen. Kanskje er det for tidlig for noen. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.