*Nettavisen* Sport.

Sjekk den utrolige Godset-forvandlingen

Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

- Det kan bli helt rått, sier Strømsgodset-trener Ronny Deila.

05.10.12 12:23

DRAMMEN (Nettavisen): Forrige sesong vant Strømsgodset kun én kamp på bortebane. Totalt tok klubben kun ni poeng på de 15 bortekampene i Tippeligaen.

Det ga Ronny Deilas menn et snitt på 0,6 poeng per bortematch i 2011, og var en viktig grunn til at drammenslaget ikke klarte å blande seg inn i tetstriden. Kun to lag var dårligere på fremmed gress enn Strømsgodset. Start plukket kun seks poeng på sine bortekamper, mens Sarpsborg klarte tre. Begge lagene rykket ned.

På hjemmebane var Godset svært sterke. Klubben tok totalt 36 av 45 mulige poeng på Marienlyst den sesongen. Bare Tromsø var bedre på eget gress, marginalt.

2012 et vendepunkt
Siden Deila tok over som hovedtrener i Drammen har borteformen vært et konstant problem. Også i 2008, 2009 og 2010 var Strømsgodset på bærtur ute på reise.

Totalt tok klubben 24 poeng på bortebane i løpet av disse tre sesongene. Det på 45 kamper. Snittet blir dermed rundt 0,5 poeng per bortekamp over tre sesonger.

Hadde det ikke vært for en sterk hjemmeform kunne Godset fort endt opp med å rykke ned på grunn av bortekomplekset. I 2012 har imidlertid mye snudd for Deilas menn.

Så langt i 2012 har klubben spilt 12 bortekamper og vunnet fire av dem. Det har også blitt tre uavgjortkamper og fem tap. Totalen så langt i år på bortebane er 15 poeng fra 12 kamper.

Det gir et snitt på 1,25 poeng per bortekamp.

Om det var kun poeng fra bortekamper som hadde telt på tabellen ville Strømsgodset ligget som nummer seks i Tippeligaen. Etter 24 kamper i 2011 var laget nummer 14 på bortestatistikken.

Denne forbedringen har vært nok til at Godset nå henger godt med gullkampen. Med seks serierunder igjen å spille, ligger drammenserne som nummer to, bare ett poeng bak Molde.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt/Scanpix

- Dobbelt så gode
Nettavisen pekte på nettopp Strømsgodsets borteform som et problem i vår analyse før sesongen. Den gang trakk Deila fram to hovedpunkter som skulle løfte Godset på fremmed gress.

Treneren mente at hans disipler måtte bli mye bedre til å forsvare seg på dødball imot. Samtidig trakk han fram at laget hadde sløst mye med sjansene borte, og måtte bli bedre der.

Både resultatene og Deilas vurdering av lagets prestasjoner tyder på at treneren har fått til mye av det han ønsket før sesongstart.

- Ja, vi har blitt dobbelt så gode på dette siden i fjor, i hvert fall. I fjor hadde vi negativ dødballstatistikk borte, i år har vi fire-fem i pluss. Vi scorer også flere mål, sier Deila til Nettavisen.

- Det at vi har blitt bedre på bortebane er grunnen til at vi ligger i toppen. Vi har tatt 15 poeng så langt. Klarer vi over 20 så vil det være helt rått, og gi oss en stor mulighet til gull, sier han.

- Må tenke oss litt om
Til tross for at Strømsgodset-treneren er ganske godt fornøyd med det som har skjedd på bortebane denne sesongen, mener han fortsatt at laget er best på «Gamle Gress».

- Vi slipper inn lite mål hjemme, og har en rå målforskjell og statistikk der. Det er på bortebane vi må tenke oss litt om, og få ned antall baklengs, sier Deila.

Drammensklubben har kun sluppet inn ni mål hjemme på Marienlyst, samtidig som den har scoret 33. På bortebane er målforskjellen 18-23 på de 12 kampene så langt i 2012.

- Hjemme er vi offensive, trygge på oss selv, aggressive og vanskelige å skape noe mot. Den målsettingen vi satte opp før sesongen har vi oppnådd så langt, sier Godset-sjefen.

Før sesongen mente Deila at 2011-versjonen av Strømsgodset var bedre enn den troppen han startet 2012-sesongen med. I løpet av året har imidlertid Godset vært på et enda høyere nivå.

- Vi var nok bedre enn i 2011 rett før ferien i år. Men så mistet vi en to-tre viktige spillere. Nå har vi nye typer som for fullt er på vei inn i laget, og da kan vi komme opp på det nivået igjen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anette Karlsen/Scanpix

- En kjempefordel
Årets gullkamp i Tippeligaen står først og fremst mellom Molde, Strømsgodset og Rosenborg. De tre lagene ligger med henholdsvis 48, 47 og 46 poeng i toppen.

Strømsgodsets kanskje største fordel i innspurten er at drammenserne skal møte både Molde og Rosenborg hjemme på Marienlyst. Det er en klar fordel, mener Deila.

- Det er selvfølgelig en kjempefordel. Vi er som sagt sterke hjemme, og det blir en helt annen kamp om vi skulle møtt Molde eller RBK borte. Vi ser veldig positivt på framtiden, sier Deila.

Før Deilas menn skal i aksjon mot romsdalinger og trøndere venter imidlertid en vanskelig bortekamp mot Vålerenga i Oslo. Den spilles allerede fredag kveld, og Godset bør ta poeng.

Vålerenga har vært i god form den siste tiden og har klatret opp til en femteplass på tabellen. Molde møter for øvrig Sandnes (hjemme), mens Rosenborg møter Odd (borte) denne runden.

Vålerenga - Strømsgodset følger du LIVE i Nettavisens livesenter - nalive.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.