RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk ekspertenes råd til Dæhli og Ødegaard

NORGES HÅP: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli har massevis at talent. Nå skal de ta nye steg.
NORGES HÅP: Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli har massevis at talent. Nå skal de ta nye steg. Foto: Audun Braastad/Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- De er pionerer for norsk fotballs fremtid.

Norge har to supertalenter i Martin Ødegaard (15) og Mats Møller Dæhli (19).

De to gutta er symboler på noe som er mangelvare i norsk fotball i disse dager, nemlig håp.

Det er ikke lenger monsterflått, veiavgifter og høye bensinpriser folk er opptatte av, nå bekymrer man seg for at de to gutta blir skadet, eller enda verre; ikke utvikler seg godt nok.

Satt på spissen, selvsagt, men Ødegaard og Dæhli opptar folk. Nasjonen vil dem vel, og alle har en mening.

Norge har hatt mange spillere som har vært ganske gode, men som aldri tatt «det siste steget». Hva gjør Norges Fotballforbund (NFF) for å gjøre det lettere for stortalentene å lykkes?

- Må tilby verdensklasse
Utviklingssjef i NFF, Stig Inge Bjørnebye, mener at de ikke kan legge så mye føringer direkte på hvilken påvirkning for eksempel Dæhli får i Cardiff.

Fakta: FAKTA: Artikkelserien

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Men vi bør tilby strukturer og påvirkning i verdensklasse på all pedagogikk, ledelse, metodikk og beste praksis på forberedelser og gjennomføring av våre tiltak. Martin og Mats er pionerer for norsk fotballs fremtid anno 2014. De inspirerer utviklingssjefen i NFF hver gang de spiller eller gir intervjuer. De skjønner hvem de snakker til. De snakker til barns drømmer og folks følelser, sier Bjørnebye til Nettavisen.

- Du sier at NFF «bør tilby», ikke at dere tilbyr. Hva er grunnen til at dere ikke tilbyr spesialoppfølging av spesielle spillere som disse to? Eller gjør dere det?

- Spillere tilhører klubber i over 80 prosent av tiden. Den største påvirkningen skjer der. Vi bygger nye strukturer for å kvalitetssikre våre tiltak. Vi bør tilby verdensklasse på det vi kan, svarer utviklingssjefen.

- Krevende
Nå forteller Bjørnebye at de jobber med å definere verdensklasse i detalj.

IMPONERT: Stig Inge Bjørnebye.

- Det er krevende og baserer seg på innhenting av mye tverrfaglig informasjon, bearbeiding og oppbygging av store apparat. Det er politikk, forankring, implementering, ledelse, endring, teknologi og økonomi. Vi er litt større og krevende å endre enn de minste særforbundene. Vi når ikke verdenstoppen før vi bærer den kulturen i alle våre ledd, mener han.

NFFs utviklingssjef er positiv. Bjørnebye tror det snart kommer flere «dæhlier» og «ødegaarder» i norsk fotball.

- Det kommer flere, både på grunn av mye godt utviklingsarbeid og ikke minst på grunn av flotte forbilder som Martin og Mats, sier Bjørnebye.

Han mener årsaken til at de er blitt så gode, er at de selv har vært så opptatte av å utvikle seg.

- De er kjerneeksempler på eierforhold til egen utvikling. De har trent i mye større grad enn de har blitt trent. De har fått veiledning og har hatt gode og trygge rammer, uten at noen har jaget dem fremover. Da blir de trygge nok på seg selv til å utforske grensene sine og dytte dem oppover. Vi ser dessverre enda noen eksempler på det motsatte, men vi vinner frem til slutt, mener Bjørnebye.

I forbindelse med artikkelserien om talentutvikling Nettavisen i disse dager publiserer, har vi har snakket med flere personer som bør ha gode råd:

  • Tre talenter som ikke klarte å ta nye steg
  • Én spiller fra Vadsø som ble Premier League-stjerne
  • En trener som har jobbet med flere av verdens beste spillere


Her er deres råd til Dæhli og Ødegaard.

Arve Walde (Brann, slo aldri skikkelig gjennom):
- Vær tålmodig, og vær bevisst på hvordan man skal takle motgang. Nå flyter begge på en bølge, det går veldig bra og de har hatt god utvikling, men ting kan stagnere litt. Man kan ikke forvente samme utvikling hele tiden. De må tenke gjennom hvordan de skal takle motgangen, men de virker veldig gjennomtenkte begge to. Det ser veldig lovende ut sånn sett, sier han.

- Hvordan bør de takle motgang?

- For meg blir det lett å svare, for jeg er kristen og har en tro jeg har trygghet i. For andre handler det vel om å ha gode folk rundt deg som setter pris på deg uavhengig av prestasjoner. Folk du kan være trygg på. Du må også være flink til å legge bort de dårlige opplevelse og se fremover.

Alexander Gabrielsen (Sandefjord, slo aldri skikkelig gjennom):
- Aldri bli fornøyd, søk nye utfordringer og spenning hele veien. Lytt til dem som har vært i lignende situasjoner før, ikke på folk som skal ha noe å si, men som aldri har vært i samme situasjon. Det er alltid mange som har lyst til å si hva du skal gjøre, det er en del av fotballens natur. Alle er engasjerte, men ikke alle har kompetanse, påpeker han.

GIR RÅD: Arve Walde (t.v), Alexander Gabrielsen (midten) og Magnus Myklebust.

Og legger til:

- Aldri ta øynene vekk fra målet. Det er veldig lett å bli komfortabel, men da kan fort et år eller to gå i vasken. Hold øynene på prisen og tenk utvikling.

Magnus Myklebust (LSK, ble en over middels tippeligaspiller):
- Nå er det blitt mye mer profesjonelt i norsk fotball, og alt med kosthold, søvn og hvile er blitt mer profesjonelt med årene. Nå er de opp til dem selv å vise like bra form og utvikling som de har gjort, da har de store karrierer foran seg.

Bob Browayes (har vært U-landslagstrener for Belgia i mange år):
- De må ta steg for steg og finne det rette læringsmiljøet. I begynnelsen av karrierene må de fokusere på å lære, ikke tjene penger. De må gjøre feil og lære av dem, se etter nye utfordringer hele tiden.

Morten Gamst Pedersen (A-landslagsspiller og tidligere Premier League-stjerne):
- De må like det de holder på med, og det tviler jeg ikke et sekund på at de gjør. De må være nøye og dyktig på trening, ikke tro at noe kommer gratis. De må holde fokus og trene hardt, men må samtidig tørre å være god på det de er gode på. Hvis de er gode til å skyte, må de ikke være redd for å skyte. Men det er nok en grunn til at de er der de er nå, de har nok lyst til å ofre litt for å utvikle seg, sier Gamst Pedersen.

Søndag fortsetter artikkelserien. Da kan du lese om det utviklingssjef Stig Inge Bjørnebye kaller «det største kvalitetsløftet i norsk fotball på lang tid».

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere