*Nettavisen* Sport.

Sjekk hva som overrasket Henriksen

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Markus Henriksen forteller om den første tiden som proff i Nederland.

11.10.12 15:53

BERN (NETTAVISEN): Markus Henriksen nyter livet som fotballproff etter overgangen fra Rosenborg til nederlandske AZ Alkmaar i august.

De to siste kampene i Æresdivisjonen har Henriksen spilt 90 minutter som midtbaneanker, og blir trolig å finne i den norske startelleveren som møter Sveits fredag.

- Jeg er veldig klar til å starte kampen og føler meg i veldig god form. Det har jeg vært helt siden forrige landslagssamling, og det har gått bra i Alkmaar, sier Henriksen til Nettavisen.

- Gått veldig bra
20-åringen ble vraket til kampen mot Island i september, men var tilbake fra start og leverte scoring da Norge vant 2-1 mot Slovenia noen dager senere.

Henriksen forteller at han tror kampen mot Sveits blir tøff, men at Norge absolutt kan vinne. Selv går han til oppgjøret med en god følelse etter en fin start på karrieren i Nederland.

- For min egen del synes jeg det har gått veldig bra. Jeg har startet de siste kampene nå, og synes det har gått fint. Jeg spiller anker, som den mest defensive på midtbanen. Det passer meg bra, jeg kommer mye bort i ballen og får være mye med i spillet, det synes jeg er artig, sier han.

- Hvordan var overgangen fra norsk til nederlandsk fotball?

- Det var et lite hakk opp, men når man er mentalt forberedt på det, går det lettere. Jeg er blitt veldig godt tatt i mot, og da går det bedre ferdighetsmessig også, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Skryter av Alkmaar
Han har funnet seg til rette i Alkmaar, og skryter av måten klubben har hjulpet ham på. Kjæresten er med på lasset nedover, og nå har de flyttet inn i et nytt hus, som klubben hjalp til med å ordne.

Det som har overrasket ham mest siden ankomsten i Nederland, er stemningen og trykket rundt fotballkampene.

- Det er en veldig god ramme, mye folk som ser på og godt trykk. Det synes jeg er veldig artig. Ellers er det veldig likt som Norge, både kulturen, folkene og byen. Det som har imponert meg mest, er at de fleste spillerne i ligaen er utrolig raske. Tempoet har veldig mye å si der nede, og man får ikke like god tid som i Norge. I tillegg har alle lag kanter som er lynraske, det har imponert meg, forteller han.

Går på språkkurs
Nå gjelder det bare å lære språket. Den tidligere RBK-spilleren forteller at alle forstår engelsk, men at treninger og spillermøter går på nederlandsk. Han har derfor begynt på språkkurs, men foreløpig har han ikke det største vokabularet.

- Jeg har lært «hei» og «ha det» og litt sånn, men har bare vært på to språkkurs så langt. Jeg tror det skal gå fint. De andre utlendingene som er i klubben snakker veldig godt, så da håper jeg at jeg også kan klare det, sier Henriksen.

PS: Kampen mellom Norge og Sveits spilles fredag klokken 20.30, og den kan du naturligvis følge i vårt livesenter NaLive.

- Vi kan overraske, det er det vi går for. Vi håper på seier, avslutter Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.