Sjekk likheten mellom Beckham og Ødegaard

DØDBALLTEKNIKK: David Beckham (t.v) og Martin Ødegaard (innfelt) gjør mye likt når de slår dødballer. FOTO: montasje Getty / Twitter @English_AS

DØDBALLTEKNIKK: David Beckham (t.v) og Martin Ødegaard (innfelt) gjør mye likt når de slår dødballer. FOTO: montasje Getty / Twitter @English_AS

Det er mer enn bare en spillerkarriere i Real Madrid som kan sammelignes for Martin Ødegaard og David Beckham.

27.03.15 21:30

ZAGREB / GRENSEN (Nettavisen): Dødballer kan bli avgjørende for Norge når de møter Kroatia på lørdag.

Hvem som starter er ennå ikke avgjort, men om Martin Ødegaard får spilletid kan det være at vi får se en dødballteknikk som minner veldig om teknikken til David Beckham - en av tidenes beste på dødballer.

LES OGSÅ: Høgmo nektet å gi Ødegaard-svar.

Ødegaard har i det siste vist på Real Madrid Castilla at han kan servere presise dødballer.

SKRYTER AV ØDEGAARD: Kroatias landslagssjef Niko Kovac. FOTO: NTB scanpix Foto: Dimitar Dilkoff (Afp)

Også Kroatias landslagssjef, Niko Kovac, har fått med seg 16-åringens døballfot.

- Jeg har fulgt utviklingen til Ødegaard. Han er et stort talent. På samme måte som Alen Halilovic er et stort talent hos oss. Begge er unge og hentet av store klubber. Jeg har spesielt lagt merke til at han har et fantastisk venstrebein, men han er en spiller som må fortsette å utvikle seg. Han kan bli en stjerne i Europa og for Real Madrid, sa den tidligere Bayern München-profilen på pressekonferansen på fredag.

Norge begynner å få en tradisjon med venstrebente dødballtakere. I lang tid har John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen enten svingt eller banket kula mot mål.

Nå er det Stefan Johansen, som også er venstrebent, som virker til å ha dødballansvaret sammen med Per Ciljan Skjelbred - som for orden skyld er høyrebent.

I tilleg hender det Vegard Forren blander seg inn når det er snakk om å dunke til med strak vrist.

Det vil vel ikke overraske noen dersom Ødegaard overtar «fus i alt-ansvaret» etterhvert på landslaget.

Det var et ansvar Morten Gamst Pedersen lenge har hatt på landslaget. En periode var han så god at han ble ryktet til Manchester United, mye på grunn av den presise dødballfoten.

DØDBALLEKSPERT: Morten Gamst Pedersen vet alt om hvordan dødballer skal utføres. FOTO: NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX


Gamst Pedersen tror dødballer fort kan bli avgjørende og mener Norge har spillere som kan levere solide dødballer.

- Vi har jo sett at Stefan Johansen slår bra. Jeg har ikke sett så mye av Ødegaard, men jeg har hørt at han har en fin fot. Det blir jo tettere og tettere i internasjonal fotball, så en dødball kan fort bli eneste sjanse og være avgjørende mot Kroatia, sier Gamst Pedersen til Nettavisen.

Når han selv spilte med flagget på brystet hadde han stort sett hele dødballansvaret. Både fra høyre og venstre. Nå er ansvaret mer delt.

- Det har ikke noe å si. Innoverskrudd og uttoverskrudde frispark har hver sine fordeler, fortsetter han.

Selv om Norge har hatt en rekke av venstrebente dødballtakere, tror ikke Rosenborgspilleren at venstrebente har bedre forutsetninger.

- Det tror jeg ikke har noe å si, selv om jeg liker venstrebente, sier han og ler.

I kampen mot Kroatia er ikke Gamst Pedersen tatt ut i troppen, han tror Norge vil få det tøft mot Krotia.

- Kroatia er et fantastisk lag. Jeg var og så de mot Italia og de var fryktelig gode. Jeg mener Krotia er store favoritter, men Norge må dra dit og tro på det. Dra dit for et resultat. De må være litt kyniske, men samtdig gamble litt på å vinne ballen høyt de gangene de har muligheten til det, avslutter den tidligere Premier League-proffen.

På bildet øverst i saken kan du se at Ødegaard har ganske lik teknikk som hans forgjenger i Real Madrid.

Den største forskjellen mellom de to er selvfølgelig at Beckham er høyrebent og Ødegaard er venstrebent

... og foreløpig har Beckham langt flere dødballscoringer og assist.

PERFEKSJON: David Beckham med stilstudie på hvordan et frispark skal utføres. FOTO: Getty Images Foto: Stephen Dunn

Det finnes mange ulike frisparktreknikker der ute, men på tidspunket rett før spilleren treffer ballen vil de mange ulike tilløpene se ganske like ut i et millisekund.

Det er likevel hele «dødballpakka» til Ødegaard, der han velger et skrått tilløp til ballen for å få gratis skru, som ser ganske lik ut som Beckhams.

To av ytterpunktene finner du i Álvaro Recoba og Cristiano Ronaldo. Der Recoba hadde 90-graders tilløp mot ballen velger Ronaldo å angripe ballen rimelig strakt bakfra.

PÅKJENNING FOR ANKELEN: Sjekk ankelen til David Beckham idet han skyter dødballen. Flere ganger kjente Beckham til skader etter det ekstreme teknikken han brukte på døballer. FOTO: NTB scanpix Foto: Victor Decolongon

Norge møter Kroatia til EM-kvalik i Krotia på lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.