RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk milliardforbannelsen Bony må bryte

FLOPPLISTE: Lider Wilfried Bony samme skjebne som Jo, Roque Santa Cruz, Robino og Emmanuel Adebayor?
FLOPPLISTE: Lider Wilfried Bony samme skjebne som Jo, Roque Santa Cruz, Robino og Emmanuel Adebayor? Foto: Montasje (NTB scanpix)
Blir spissen nestemann på flopplisten?

Torsdag ble det klart at måljegeren Wilfried Bony er klar for Manchester City. Den lyseblå klubben betaler rundt 28 millioner pund for ivorianeren.

Bony er for tiden opptatt med afrikamesterskapet for Elfenbenskysten og vil først slutte seg til sin nye klubb når han er tilbake fra oppholdet der.

Bony kom til Swansea fra Vitesse i Nederland sommeren 2013 og har blitt en ubetinget suksess for waliserne. Han banket inn masse mål i 2014 og ble Premier Leagues mestscorende spiller det året, foran Citys Sergio Agüero.

26-åringen, som i sine yngre dager blant annet var på prøvespill i Liverpool, nettet hele 20 mål i løpet av kalenderåret 2014 og nå skal han prøve å gjøre det samme i en klubb som allerede har noen av verdens beste spisser.

- Er stolt
Selv føler måljegeren seg trygg på å lykkes.

- Dette er stort for meg. Det er en ære og en stor utfordring. Som spiller ønsker du å spille for en av verdens beste klubber og jeg er glad for å få en slik mulighet nå. Jeg er virkelig stolt, sier den ivorianske spissen.

- Jeg har ventet spent på dette øyeblikket og nå er det realitet. Det er fantastisk. City var et bra valg av klubb for meg, de spiller i Champions League. Jeg har sagt tidligere at jeg kun vurderte klubber som spiller der, for det er en stor turnering og jeg ønsker å vinne den, sier Bony.

26-åringen ser spesielt fram mot å spille med landsmann Yaya Toure.

- Jeg snakker med ham hver eneste dag når vi er på landslagsoppdrag. Jeg tror han kan gjøre meg til en bedre spiss og en bedre avslutter. Jeg får spille med fantastiske spillere i City. Nå må jeg ta vare på sjansen min, sier han.

Det er ingen enkel oppgave. Siden midten av 2000-tallet har en rekke dyrekjøpte spisser floppet på Etihad. Dette har kostet City millioner av kroner.

NY KLUBB: Wilfried Bony.

Rundt regnet har Premier League-klubben svidd av rundt 205 millioner pund på spisser som bare delvis har levert varene. Bony er ikke medregnet.

Det tilsvarer rundt 2,3 milliarder kroner etter dagens kurs. Klubben har ikke fått igjen i nærheten av så mye på salg av de samme spillerne.

Her er noen av spissen som har slitt i City de siste årene.

Brasseflopp
Brassen Robinho kostet for eksempel hele 32 millioner pund da han kom fra Real Madrid, og selv om han ikke er noen upreget spisstype, var en av hans oppgaver å finne nettet for City. Første sesong leverte han brukbart med 15 mål på 41 kamper, men etter dette ble det kun én scoring til for klubben.

Robinho ble etter hvert solgt til AC Milan for mindre enn halvparten av det City hentet ham for, 15 millioner pund. Han må kunne kalles en flopp.

Og 30-åringen er ikke alene på denne flopplisten.

En annen brasilianer må kunne sies å ha floppet minst like mye, om ikke mer. Jo kostet City 19 millioner pund (det har senere kommet fram at denne prislappen var heftig justert i media) og fant knapt nettmaskene for klubben.

Etter lånopphold i Everton og Galatasaray forsvant han med halen mellom beina. Jo har senere spilt for International og Atletico Mineiro i Brasil.

Vi holder oss til søramerikanske spillere og ser nærmere på Roque Santa Cruz' opphold i Manchester City. Manchester-klubben la angivelig 17,5 millioner pund på bordet for å hente paraguayaneren fra Blackburn.

Spissen hadde storspilt for Blackburn før han kom til City, men skader og et drøss av nye stjerner inn porten på Etihad, gjorde sitt til at han må regnes som en gigantisk flopp. Det ble kun fire mål totalt for City på 24 kamper.

Ha det! Bayor
Emmanuel Adebayor er en omstridt mann i Premier League og tiden hans i Manchester City er ikke det han vil bli husket best for. Da han ble hentet fra ligarival Arsenal betalte de lyseblå utrolige 25 millioner pund for spissen.

Som med Robinho åpnet det bra for mannen fra Togo og det ble solide 14 mål på 31 kamper i hans første sesong. Så gikk det meste til skogen og Adebayor havnet helt ute i kulden og måtte trene med juniorene.

Fakta: Spisslisten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Robinho
Pris: £32 mill.
Solgt for: £15 mill.
Kamper / mål: 53 / 16

Roque Santa Cruz
Pris: £17,5 mill.
Solgt for: Gratis
Kamper / mål: 24 / 4

Joao Alves (Jo)
Pris: £19 mill.*
Solgt for: Gratis
Kamper / mål: 42 /4

Emmanuel Adebayor
Pris: £25 mill.
Solgt for: £5 mill.
Kamper / mål: 45 /19

Craig Bellamy
Pris: £14 mill.
Solgt for: £4 mill.
Kamper / mål: 51 / 15

Alvaro Negredo
Pris: £16,4 mill.
Solgt for: Utlånt (opsjon £20 mill.)
Kamper / mål: 48 / 23

Mario Balotelli
Pris: £26 mill.
Solgt for: £17 mill.
Kamper / mål: 80 / 30

Carlos Tevez
Pris: £25,5 mill.
Solgt for: £10 mill.
Kamper / mål: 148 / 73

Stevan Jovetic
Pris: £22 mill.
Solgt for: Fortsatt i City
Kamper / mål: 32 /11

Scott Sinclair
Pris: £ 8 mill.
Solgt for: Fortsatt i City
Kamper / mål: 18 / 0

Totalt
Kjøpt for: £205 mill.
Solgt for: £51 mill. (+opsjon £20 mill.)
Kamper / mål: 541 / 195

*Prisen på Jo skal angivelig ha blitt feilrappotert til media av City og er trolig lavere enn oppgitt her.

City ville ha han bort, men ga ham ikke bort gratis. Først hadde han et lån i Real Madrid, før han ble lånt og senere kjøpt av londonklubben Tottenham.

Craig Bellamy er en annen bråkmaker som opplevde noe av det samme som Adebayor i City. Waliseren kostet 14 millioner pund da han kom, men ble fort skjøvet ut i kulden og dro først på lån til Cardiff, før Kenny Dalglish og Liverpool reddet han bort.

På listen over angrepsspillere som ikke har lyktes i City må vi også ta med spanske Alvaro Negredo. Han kostet klubben 20 millioner pund og leverte brukbart i første halvdel av forrige sesong, men havnet etter hvert i skyggen av Edin Dzeko. I sommer gikk han på lån til Valencia og det sies at den spanske klubben har en opsjon på kjøp av spissen til sommeren.

Andre spisser som har vært i City, men blitt solgt videre de siste årene er Mario Balotelli, hentet for 26 millioner pund, og Carlos Tevez, hentet for 25,5 millioner pund. Sistnevnte spiller i dag for Juventus i Italia, mens Balotelli spiller for Liverpool.

Tevez ble solgt for 10 millioner pund, mens Balotelli gikk for rundt 17 millioner pund. Slik sett fikk de lyseblå igjen en del av utlegget på Balotelli.

Flere flopper?
Også Stevan Jovetic, som fortsatt er City-spiller, nærmer seg stemplet som flopp. Han kostet 22 millioner pund da han ble hentet fra Fiorentina sommeren 2013. Jovetic har bare fått vise glimt av det han kan for City og har slitt mye med skader. Det ryktes at Juventus er svært interessert i å hente spissen allerede nå i januarvinduet.

Scott Sinclair, som ble hentet til City fra Swansea, er fortsatt også i klubben, men fullstendig ute i kulden. Manager Manuel Pellegrini valgte denne sesongen å stille uten spiss, i stedet for å gi Sinclair sjansen i spissrollen fra start.

Det er ventet at også han forlater klubben i løpet av kort tid. Det antas at Sinclair kostet Manchester City rundt åtte millioner pund.

De spissene som har lyktes i City de siste årene er hovedsakelig Sergio Agüero, Carlos Tevez og Edin Dzeko, selv om også Dzeko har hatt sine problemer med både skader og tid på benken. Agüero kostet 38 millioner pund da han kom fra Atletico Madrid, mens Dzeko kostet de lyseblå rundt 27 millioner pund. Agüero har scoret 94 mål, Dzeko har scoret 69.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere