*Nettavisen* Sport.

Sjekk Uniteds historiske målorgie

Foto: AFP/Scanpix

Ingen har gjort det bedre i Premier League - noensinne.

20.03.12 21:12

Etter 29 runder av den inneværende sesongen topper Manchester United tabellen, fire poeng foran Manchester City. Så langt har de røde nettet 73 ganger i ligaspillet.

Akkurat det har ingen andre lag klart før Old Trafford-klubben i Premier Leagues historie. Det nærmeste noen har vært etter 29 kamper er 69 fulltreffere.

Det har skjedd ved to anledninger. I 2001/2002-sesongen var det nettopp United som scoret 69 mål på de første 29 kampene. Totalen ved sesongslutt var 84 mål.

I 2010 klarte også Chelsea og Arsenal det - 69 mål på 29 kamper. Da de blå fra London var ferdig med sine 38 ligakamper den sesongen var totalen 103. Det er Premier League-rekord.

Ujevn målfangst
Nå holder altså Manchester United stø kurs mot å utfordre denne rekorden, men Sir Alex Fergusons menn må score småpene 31 mål på de siste ni kampene for å klare det.

På toppen av dette lurer også City rett bak sine røde rivaler. Toerlaget har så langt nettet 69 mål på 28 kamper og kan også bikke 70 på 29 kamper om det blir nettsus mot Chelsea onsdag.

Men til tross for at Uniteds ligasesong kan se ut som en massiv målfest, har det vært en ganske varierende målfangst for mesterlaget. Det åpnet på vanvittig vis med noen reale kalasserie.

De fleste husker kanskje 8-2-triumfen over Arsenal på Old Trafford best, men også 5-0 over Bolton og 3-1 over Chelsea i fjor høst bidro til en knallstart målmessig for ligalederne.

Sent på høsten og tidlig på vinteren 2011 fløt det imidlertid ikke like bra. United vant fortsatt kamper, men resultatet var svært ofte 1-0. Ved halvspilt liga hadde laget nettet 49 ganger.

- Vi må helt tilbake til 1990-tallet for å finne et United-lag som scorer så lite, sa TV 2-ekspert Kasper Wikestad til Nettavisen den gang.

I løpet av de siste ti kampene har det imidlertid igjen løsnet for Sir Alex Fergusons menn, med 24 mål. Det er ikke langt unna den gode starten. På de første ti kampene ble det nemlig 27 mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Peter Byrne

Midtbanedilemma
En av hovedgrunnene til at United i fjor høst hadde en periode hvor det slet med å score mål, var nok at flere sentrale kreative spillere var ute med skade.

Folk som Tom Cleverley, som åpnet sesongen på ypperlig vis, Anderson og Nani var alle ute med skade. I tillegg fikk Wayne Rooney en liten formsvikt foran mål i denne perioden.

I vinter gjorde imidlertid Sir Alex Ferguson det mange mente var en genistrek. Han hentet Paul Scholes tilbake fra pensjonstilværelsen og 37-åringen brukte ikke lang tid på å få fart på sakene.

Siden 37-åringen kom tilbake i lagoppstillingen har han ifølge Opta spilt 604 minutter fotball. På denne tiden har den erfarne midtbanemannen strødd om seg med totalt 603 pasninger.

Ligacomebacket kom hjemme mot Bolton og totalt har Scholes fått med seg ni ligakamper. Han har scoret to mål og United har vunnet åtte av kampene.

I møtet med Chelsea endte det uavgjort og da startet Scholes på benken. Ringreven startet også på benken og kom inn som innbytter i 2-1-seieren over Arsenal på Emirates.

- Paul Scholes har vært den mest typiske midtbanespilleren de siste 15 årene. Både i Premier League og ikke minst for England, sier United-helt Johnny Giles til klubbens nettside tirsdag.

- Han scoret mye mål tidlig i karrieren, men den jobben han gjør på midtbanen, den er det fortsatt bare han som kan gjøre. Han får ballen fra og distribuerer den på en måte ingen andre kan.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

17 målscorere
Forklaringen bak den gode målfangsten ligger selvfølgelig ikke bare i Scholes' comeback. Han kom, som nevnt, tilbake etter jul og har altså bare vært med i noen få av de totalt 29 kampene.

Manchester United har helt klart mye å takke Wayne Rooney for. Spissen har så langt nettet 20 av klubbens 73 ligamål, og er med det toppscorer. Javier Hernandez er nummer to med ti mål.

Det er kun disse to fra United som er blant Premier Leagues 20 mest målfarlige denne sesongen, noe som i praksis betyr at de 43 gjenværende ligamålene er fordelt på 15 spillere.

Danny Welbeck (7), Dimitar Berbatov (7), Nani (6), Ashley Young (4), Antonio Valencia (3), Anderson (2), Michael Carrick (2), Ji-Sung Park (2), Paul Scholes (2), Ryan Giggs (2), Chris Smalling (1), Darren Fletcher (1), Jonny Evans (1), og Phil Jones (1) har alle bidratt til Uniteds scoringer i ligaspillet. Det viser en utrolig bredde i toppen.

Ser man på antall målgivende pasninger er det Antonio Valencia som har gjort det best av alle i United. Mannen fra Ecuador har vartet opp med 12 assists så langt denne sesongen.

Bak høyrevingen følger veteranen Ryan Giggs og spreke Nani med åtte målgivende pasninger hver på de 29 kampene. Nykommer Ashley Young og Patrice Evra har også bidratt mye.

Av andre som har notert seg for én eller flere assists denne sesongen finner vi blant andre folk som Michael Carrick, Tom Cleverley, Wayne Rooney, Ji-Sung Park og Danny Welbeck.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AFP

Ligakamp til døren
Men selv om Old Trafford-klubben har mye imponerende statistikk å vise til i 2011/2012, er laget kun med i kampen om ett trofé i vår. Det er selvfølgelig ligamesterskapet.

United har vunnet det ved 19 anledninger tidligere - 12 ganger under navnet Premier League. De røde er også regjerende mestere og topper altså tabellen med ni kamper igjen å spille.

Denne sesongen har klubben takket for seg i ligacupen, FA-cupen, Champions League og Europa League.. Det er heller ikke på noen måte gitt at laget skal kunne juble for ligagull i mai.

Det er faktisk Manchester City som har ledet ligaen gjennom store perioder av 2011/12-sesongen, men nå er rivalen fire poeng foran. De lyseblå har imidlertid én kamp mindre spilt.

På de neste ni kampene møter United: Fulham (h), Blackburn (b), QPR (h), Wigan (b), Aston Villa (h), Everton (h), City (b), Swansea (h) og Sunderland (b).

City på sin side møter: Chelsea (h), Stoke (b), Sunderland (h), Arsenal (b), WBA (h), Norwich (b), Wolves (b), United (h), Newcastle (b) og Queens Park Rangers (h).

Totalt sett har nok City et program som er en smule tøffere, men har fordelen av hjemmekamp når de to lagene møtes til dyst 30. april. Det blir trolig en helt avgjørende kamp.

Begge lag vil nå kunne konsentrere seg maks om ligaspillet og det blir nok jevnt helt inn. Kanskje klarer også ett av lagene å sette ny scoringsrekord. 104 er det magiske tallet som må nås.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

Disse kampene går denne uken

Tirsdag
Aston Villa - Bolton (utsatt)
Blackburn - Sunderland, 21.00

Onsdag
Manchester City - Chelsea, 20.45
Tottenham - Stoke, 20.45
Everton - Arsenal, 21.00
Queens Park Rangers - Liverpool, 21.00

Lørdag
Chelsea - Tottenham, 13.45
Arsenal - Aston Villa, 16.00
Bolton - Blackburn, 16.00
Liverpool - Wigan, 16.00
Norwich - Wolverhampton, 16.00
Sunderland - Quens Park Rangers, 16.00
Swansea - Everton, 16.00
Stoke - Manchester City, 18.30

Søndag
WBA - Newcastle, 17.00

Mandag
Manchester United - Fulham, 21.00

Du kan følge dem alle i Nettavisens livesenter!

Kilder: Opta, Wikipedia, ESPN, Manutd.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.