Sjokkerte alle som 20-åring

Foto: Getty Images/All Over Press

- Dagen etter våknet verden opp til en ny helt - en ny Pelé.

17.02.13 21:25

Det står som regel mellom Pelé, Diego Maradona og Lionel Messi når det diskuteres hvem som er verdens beste fotballspiller gjennom tidene. Om ikke Cristiano Ronaldo.

Men med 733 mål på sine 745 kamper som profesjonell fotballspiller, kan ikke Eusébio ha vært så mye dårligere.

Det fantastiske eventyret om spilleren som sir Bobby Charlton kaller «den første afrikanske stjernespilleren», startet da den portugisiske storklubben Benfica bestemte seg for å hente et ungt og lovende talent fra Mosambik, med navn Eusébio da Silva Ferreira i 1960.

Overrasket alle
Benfica kjempet i toppen av Europa da de hentet Eusébio, og ble i 1961 det første laget, med unntak av Real Madrid, til å vinne europacupen etter at de slo Barcelona 3-2 i Bern.

En måned senere ble de europeiske mesterne invitert til å spille en oppvisningskamp mot brasilianske Santos, som hadde vunnet verdensmesterskapet for klubblag.

Brasilianerne med Pelé i spissen fikk portugiserne raskt tilbake på jorden. Etter 70 minutter ledet Santos hele 5-0.

3572069

Portugiserne som for lengst hadde gitt opp håpet om seier, så dermed på resten av kampen som en fin anledning til å gi deres unge afrikanske talent muligheten til å prøve seg. Eusébio lot ikke sjansen gå fra seg. På de siste 20 minuttene presterte den unge gutten fra Mosambik å score tre ganger mot verdensmesterne.

- Det var ingen som trodde det som skjedde. Det var ingen som visste hvem jeg var på den tiden. Jeg syntes faktisk at Santos var et veldig tregt lag, så jeg tenkte at hvis jeg kunne ta ballen fra dem, så kunne jeg løpe fra dem og score. Og det var det som skjedde. Jeg scoret tre ganger, sier Eusébio.

Benfica tapte til slutt kampen 6-3. Men på 20 minutter fikk Eusébio vist hva som lå i vente.

- Pelé spurte meg etter kampen; «hvem er han svarte som scoret tre mål, han kommer til å bli god», sier Eusébios tidligere lagkamerat, António Simoes.

- Jeg synes det var dét som var det historiske øyblikket. Det var da verden skulle våkne opp til en ny helt - den nye Pelé. Den dagen forteller historien om en stor spiller og en stor mann, som velsignet dette landet med sitt eksepsjonelle talent, sier Simoes.

Den unge afrikaneren brukte ikke lang tid på å spille seg inn på førstelaget til Benfica etter hat tricket mot Santos. Til tross for at han nå befant seg i en helt annen verden enn den han hadde vokst opp i, fant han seg fort til rette i Lisboa.

Herjet med sin egen helt
Kun ett år etter at Benfica hadde blitt europamestere klarte det portugisiske laget å komme seg til nok en finale.

Denne gangen mot selveste Real Madrid. Men denne gangen med Eusébio på banen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Real Madrid hadde allerede vunnet fem europamesterskap og var sultne på å revansjere seg etter å ikke ha gått til topps året før.

- I Afrika drømte vi om å spille mot Real Madrid. De var vinnerne av europacupen og så hadde de Alfredo di Stéfano - min helt, sier Eusébio.

I finalen gikk Real Madrid tidlig opp i ledelsen 2-0, men portugiserne utlignet etter hvert til 2-2. Det hjalp ikke stort for noen minutter senere hadde spanjolene igjen tatt ledelsen.

Men det var da «den svarte panteren» våknet.

Den unge gutten fra Mosambik startet med å løpe fra sin helt di Stéfano på midtbanen, før han noen sekunder senere ble felt av en annen Real Madrid-spiller inne i 16-meteren. Eusébio ble belønnet med straffespark, som han selv satte sikkert i mål.

Like etterpå var han igjen frempå og banket inn 4-3 til portugiserne. Benfica vant til slutt finalen 5-3, og var igjen europamestere.

Men seieren virket ikke finalehelten å bry seg særlig mye om. Eusébio var nemlig mer lykkelig over å ha fått bytte drakt med sin helt, Alfredo di Stéfano.

Se høydepunktene fra kampen under:

HTML EMBED

Tok Portugal til nye høyder
Etter kampen ble den unge angriperen for første gang sett på som en europeisk fotballkjendis.

- Han var så god at en dårlig pasning til ham ville bli betegnet som en god pasning i avisene dagen etter, sier tidligere lagkamerat Jaime Graca.

Eusébios suksess fortsatte utover 60-tallet, og i 1965 ble han belønnet med Ballon d'Ors.

Men det var ikke bare for Benfica han imponerte. Også det portugisiske landslaget hadde stor glede av gutten som etter hvert fikk kallenavnet «den svarte panteren».

- Kallenavnet fikk jeg av engelske journalister, og det ble værende. Jeg likte det, sier Eusébio.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

VM i England i 1966 var kanskje året han opplevde størst suksess som landslagsspiller.

Portugisisk fotball hadde nådd nye høyder med Eusébio, og i 1966 skulle de prøve å gå helt til topps i VM.

- Vi hadde en vinnermentalitet. De fleste på laget spilte til vanlig for Benfica, og når vi gikk ut på banen, så var vi der for å vinne.

Portugal med Eusebio i spissen tok seg videre fra gruppespillet etter seiere mot både Bulgaria og Brasil.

I kvartfinalen ventet Nord-Korea, som blant annet hadde slått ut Italia i gruppespillet.

Etter 25 minutter ledet koreanerne hele 3-0.

Men da våknet Eusébio igjen, slik han hadde gjort fire år tidligere mot Real Madrid.

Før 15 minutter av annenomgang var unnagjort hadde Eusébio scoret fire ganger på rad. Portugal vant til slutt kampen 5-3 og var med det klare for semifinalen.

Se den fantastiske opphentingen under:

HTML EMBED

- Det var kanskje den beste kampen hans. Han løp de i stykker. Det er vanskelig å gjøre det stort bedre, sier Charlton.

Stoppet av England
Med Eusébio i form virket Portugal å være ustoppelige. Men i semifinalen ventet England.

Semifinalen skulle i utgangspunktet spilles i Liverpool - i nærheten av der de portugisiske spillerne holdt til under mesterskapet. Men like før kampen fikk det engelske fotballforbundet flyttet kampen til Wembley.

Flere av de portugisiske spillerne mener den dag i dag, at England jukset seg til finalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var meningen at vi skulle spille på Goodison Park, men i siste minutt ble kampen flyttet til Wembley, så vi måtte forlate hotellet vårt i Manchester til London. Engelskmennene tjente nok på det, men Portugal godtok det, så sånn ble det, sier Eusebio.

En sliten Eusébio klarte ikke å imponere slik han hadde gjort tidligere i mesterskapet, og til tross for ett mål på straffe av Eusébio, tapte Portugal semifinalen.

- Det var trist at vi tapte. Jeg husker jeg spurte Gud; «Hva har jeg gjort for å fortjene dette?», så kom tårene, sier Eusebio.

Til tross for tap i semifinalen ble Eusebio toppscorer i verdensmesterskapet, og mange mente han var turneringens beste spiller.

- Handset mot Norge
Også Norge fikk erfare Eusebios fotballkunster. I EM-kvalifiseringen til mesterskapet i 1968 møtte Norge blant annet Portugal.

På Ullevaal stadion i 1967 ble Eusebio matchvinner da han scoret begge av Portugals mål i 2-1-seieren mot Norge.

Kjell Kaspersen som sto i mål for Norge, husker kampen godt.

- På den tiden var Eusébio en av verdens aller beste fotballspillere. Jeg husker at de vant kampen 2-1, men Eusébios andre mål var en gedigen hands. Han dro med seg ballen med hånden før han avsluttet knallhardt, forteller Kaspersen til Nettavisen.

- Det var en hands som alle fikk med seg bortsett fra dommeren. Jeg husker at Bjørge Lillelien gikk av hengslene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix

Kaspersen møtte faktisk den portugisiske stjernespilleren ved flere anledninger.

- Jeg husker jeg spilte mot ham noen ganger med Norge, men også med Skeid. Vi møtte Benfica i en kveldskamp på Bislett og Eusébio spilte, sier Kaspersen.

- Han var en komplett spiller. Han var teknisk god, rask og hadde et utrolig godt skudd, minnes keeperlegenden, som ser på Eusébio som en av de aller beste spillerne han møtt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi spilte mot England like før VM i 1966. Og de hadde jo spillere som Jimmy Greaves og Bobby Charlton. Men jeg synes Eusébio var enda bedre enn dem. I tillegg var han en veldig sympatisk og vennlig fyr. Helt klart en av de beste jeg har spilt mot.

Til tross for at Norge fikk besøk av én av verdens beste spillere på Ullevaal gikk ikke folk mann av huset.

- Man tok ikke av slik som man gjør i dag, den gangen. Men vi spillerne hadde veldig respekt for ham. Vi visste hvor god han var, sier Kaspersen.

Nytt tap på Wembley
Året etter seieren mot Norge spilte Eusébio igjen i en europacupfinale. Denne gangen mot selveste Manchester United på Wembley.

Men som i 1966 klarte ikke Eusébio å vinne på Wembley.

På stillingen 1-1 fikk han muligheten til å sikre portugiserne seieren, men United-keeper Alex Stepney vartet opp med en solid redning. Eusebio svarte med å applaudere keeperen.

Manchester United vant til slutt 4-1 etter ekstraomganger.

Etter hvert som Eusébio ble eldre forlot han Benfica til fordel for proffspill i Amerika. Da hadde han scoret 638 mål på 614 kamper for den portugisiske toppklubben, samt vært med på å vinne 11 seriegull, 5 cupgull og ett europacupgull.

I Amerika ble den tidligere Benfica-spilleren en umiddelbar suksess, og han fortsatte å herje på fotballbanen fram til 1979. Da hadde kneet hans fått nok av fotballen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Etter at fotballkarrieren tok slutt har Eusébio blant annet jobbet som fotballambassadør for både Benfica og Portugal.

I 2003 ble han kåret til Portugals beste spiller gjennom tidene. Likevel utelukker han ikke at Cristiano Ronaldo kan ta fra ham den tittelen.

Men for noen vil den unge gutten fra Mosambik for alltid trone høyest. Eusébio overbeviste i hvert fall sin egen helt, Alfredo di Stéfano som sier følgende:

- For meg, så vil Eusébio alltid være den største gjennom tidene.

Kilder: FourFourTwo, Sky Sports, BBC m.fl.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.