*Nettavisen* Sport.

Skal det røskes opp, så gjør det nå

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

KOMMENTAR: Det går mot en turbulent sommer og høst i norsk fotball.

18.06.09 10:54

5. mars neste år trommes det sammen til Fotballting på Lillestrøm. Der skal representanter for hele fotballbevegelsen tegne opp de store linjene for norsk fotball de kommende årene.

Månedene fram ting Tinget kan mildt sagt bli interessante.

For det er mange som mener mye om tingenes tilstand akkurat nå. Og det blåser nordavind fra alle kanter på toppene.

Mistillit til Espelund?
På vei hjem fra landslagets nederlag mot Nederland i forrige uke måtte fotballpresident Sondre Kåfjord svare for påstander om internt opprør mot generalsekretær Karen Espelund i NFFs administrasjon – noe Kåfjord bekreftet, riktig nok med visse nyanser.

Et mulig utfall er at Espelund må gå fra sin stilling.

Nå må imidlertid Kåfjord tåle kjeft for sine uttalelser om Espelund. I tirsdagens VG retter Vålerenga-direktør Pål Breen, Sogndal-direktør Yngve Hallén og RBK-direktør Nils Skutle krass kritikk mot Kåfjord.

- Det presidenten sa var unfair og forkastelig mot Karen Espelund, sier Breen.

Mistillit til Kåfjord?
Oppslaget kommer dagen etter at TV 2 hevder Sondre Kåfjord allerede har fått beskjed om at valgkomiteen ikke kommer til å innstille på gjenvalg under Fotballtinget. Fotball-Norges representanter ønsker med andre ord en ny president.

Kjetil Siem er blant dem som nevnes som en mulig etterfølger. Siem, som nå er sjef for den nasjonale ligaen i VM-landet Sør-Afrika, rettet kritikk mot den sittende ledelsen så sent som lørdag.

- Vi er tendensiøst arrogante, ganske egoistiske, altfor lite interessert i verden rundt oss og har ikke nok fotballpolitisk engasjement. Alle lederne i norsk fotball de siste årene er ansvarlige for at det har gått som det har gått med landslagsfotballen. Vi har vært gode på bredde og anlegg, men det eksisterer ingen klar norsk retning eller modell, sa Siem til Aftenposten.

Nye landslagstrenere
Noe av det samme sa Aalesund-trener Kjetil Rekdal i forbindelse med landskampene.

- Det er altfor få som sitter i Norges fotballforbund og rundt om i klubbene som skjønner hva toppfotball handler om, sa Rekdal, som fikk støtte av Skeid-trener og fotballdebattant Arild Stavrum. Stavrum mener det er på tide både med en forbundsledelse og en landslagstrener som står for noe helt nytt.

- Jeg vil ha en profil som ikke bare kan endre landslaget, men utvikle hele norsk fotball, sa Stavrum.

For ordens skyld: Landslagstrenerjobben er ledig når VM-kvalifiseringen er over i desember. Det samme er for øvrig tilfellet på damelandslaget, der meget omstridte Bjarne Berntsen gir seg etter sommerens EM-sluttspill.

Kjør debatt!
Det er med andre ord en ganske omfattende kabal som skal legges på nytt i norsk fotball i løpet av det neste halvåret. Og det er mange sterke – og motstridende meninger – om veien videre.

Det er et godt utgangspunkt for en god debatt. Og en god debatt er et godt utgangspunkt for fornuftige løsninger.

Jeg gjør meg ikke til talsmann for at det nødvendigvis må tenkes revolusjonerende nytt på alle viktige posisjoner i norsk fotball.

Og jeg sier heller ingenting om hvilke personer som bør styre, eller hvilken fotballfilosofi som bør gjennomsyre det framtidige norske fotballsystemet.

Det jeg sier er at hvis det skal røskes opp i norsk fotball, er dette definitivt tidspunktet å gjøre det på.

Og ja, det er på tide.

Å dytte fag- og personkonflikter under teppet er i hvert fall ingen fruktbar løsning

Kjør debatt!

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.