Skal ha «hemmelig» møte med LSK-Haglund

FIKK DRØMMEJOBBEN: Runar Kristinsson var en stor helt som LSK-spiller. Nå skal han prøve å bli det samme som trener.

FIKK DRØMMEJOBBEN: Runar Kristinsson var en stor helt som LSK-spiller. Nå skal han prøve å bli det samme som trener. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Slik skal Runar Kristinsson gjøre LSK til et topplag igjen.

ÅRÅSEN (Nettavisen): Torsdag ettermiddag ble Runar Kristinsson (45) presentert som ny Lillestrøm-trener.

Han overtar roret etter Magnus Haglund, og skal lede Lillestrøm de tre neste sesongene.

- Det er helt fantastisk, jeg er veldig fornøyd, sier Kristinsson til Nettavisen.

Islendingen smilte fra øre til øre etter at han hadde signert kontrakten med sin gamle klubb. Han starter i jobben 1. januar.

- Hva håper du å oppnå med Lillestrøm?

- Den økonomiske situasjonen er ikke den beste, men Magnus Haglund har gjort en fantastisk jobb. Spillerne er gode nok, og nå skal vi fortsette den jobben Magnus har gjort. Og hvis man havner på femteplass, ønsker man jo å gjøre det bedre neste sesong, sier islendingen.

Og avtroppende Lillestrøm-trener Magnus Haglund blir viktig for Kristinssons start som LSK-trener.

Skal ha møte
Nettavisen blir fortalt at de to trenerne skal sette seg ned på fredag og ha et møte om hva Haglund har jobbet med under tiden i LSK.

Klubben håper å videreføre arbeidet og skape kontinuitet.

- Jeg traff Magnus før pressekonferansen her og snakket med ham i ti minutter, men vi skal ha et nærmere møte snart slik at jeg får bedre innsikt i hvordan han har jobbet. På den måten vet jeg mer når jeg begynner i januar, forteller Kristinsson når Nettavisen spør om det kommende møtet.

Elfsborg-klare Haglund er fortsatt i Lillestrøm, og svensken skal gjennomføre LSK-treningene ut neste uke.

Haglund er veldig positiv til å hjelpe Kristinsson i gang.

- Magnus er blitt glad i klubben og ønsker det beste for oss. Han stiller opp, sier Lillestrøms sportsdirektør Torgeir Bjarmann til Nettavisen.

SKAL MØTE HAGLUND: Runar Kristinsson skal lære om hvordan Haglund har jobbet under sin tid på Åråsen. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)


Bjarmann forteller at han tok en grundig runde før klubben valgte å gå for Kristinsson som ny LSK-trener. Særlig fordi han kjenner ham godt fra tidligere.

- I den situasjonen vi er i nå, var det viktig for oss å hente en trener som er vant til å jobbe med små ressurser. Vi håper han kan være en kontinuitetsbærer. Både han og kona trives i Lillestrøm, og for oss blir det nesten å hente en halvlokal trener. Vi er derfor trygge på at han vil passe inn her, sier Bjarmann til Nettavisen.

Han spilte sammen med Kristinsson under hele islendingens LSK-karriere som spiller.

Bjarmann forteller at han ikke er overrasket over at det ble fotballtrener av lysluggen.

- Ja, han var en av dem man kunne tro skulle bli trener. Han har alltid vært interessert i å diskutere fotball, sier Bjarmann.

Og de to får mye å diskutere fremover.

Spillere inn
Til Nettavisen sier den ferske LSK-treneren at han ønsker å hente minst to spillere til klubben før oppkjøringen begynner i januar.

Bjarmann forteller imidlertid at Lillestrøm fortsatt må ha investorhjelp hvis klubben skal kjøpe spillere før neste sesong.

Hvis ikke de får det, må de lete på gratismarkedet.

Og Kristinsson har allerede god oversikt over hvem som kan bli den neste Heidar Helguson på Åråsen.

- Vi vet om islendinger som kan hentes gratis, og ute i Europa finnes det masse fotballspillere uten jobb. Man må være flinke til å lete og treffe rett, påpeker Kristinsson.

- Hvilke posisjoner trenger forsterkninger, mener du?

- Vi trenger nok én spiller i hvert ledd, sier han.

Ifølge Bjarmann skal LSK-troppen være på i hvert fall 21 spillere, mye for at klubben også har et mål om å beholde plassen i 2. divisjon, som LSK rykket opp til med reservelaget denne sesongen.

VIL UTVIKLE SPILLERE: Runar Kristinsson skal bruke tid på talentene. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)


Kristinsson var storfavoritt til å få jobben, selv om klubben også ble koblet til navn som blant andre Bærum-trener Morten Tandberg og Sarpsborg 08-trener Brian Deane.

- Det var mange gode kandidater, men vi er trygge på at vi har funnet den treneren som passer absolutt best for LSK nå, sier Bjarmann.

LSK-direktøren tror Kristinssons rykte vil hjelpe ham, men ikke i evig tid.

- Han har spilt med nummer 10 (Tom Lund-nummeret) på Åråsen og er veldig populær, og det er ingen ulempe i starten. Men det går ikke mange kampene før resultatene betyr mer, sier Bjarmann.

Lillestrøm er en av Norges største klubber gjennom historien. Men storklubben fra Åråsen har ikke tatt tippeligamedalje siden 2001. Kun et cupgull i 2007 har klubben vunnet siden storhetstiden ble avsluttet med et ligagull i 1989.

- Er det realistisk å bli en stabil toppklubb med dagens økonomiske situasjon i klubben, Kristinsson?

- Det er veldig vanskelig. Men hvis vi får spillerne til å jobbe sammen og tenke på fotball, og la andre ta seg av det utenomsportslige, kan vi oppnå de resultatene vi ønsker, mener han.

Skal utvikle spillere
Det blir også viktig at Lillestrøm får mye ut av hver krone.

Han trekker frem talentutvikling som noe av det viktigste han skal bruke tid på.

- Spesielt hjemme på Island har vi jobbet mye med det, for vi har vært avhengige av å få frem egne spillere, og kan ikke kjøpe spillere overalt. Vi må være flinke til å få opp unge talenter hele tiden, sier han.

Kristinsson påpeker at han gjerne vil jobbe tett med de trenerne som styrer klubbens juniorlag, og avslører at han vil bruke tid på å overvære juniortreninger for å skaffe seg et overblikk over hvordan det gror av unge talenter.

DET BESTE VALGET: Torgeir Bjarmann er trygg på Kristinsson. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Hovedgrunnen til at Island har vært gode på talentutvikling i lang tid, ligger i gode og utdannede ungdomstrenere, mener den ferske LSK-sjefen.

- Men jeg er trygg på at LSK allerede har flinke nok trenere på ungdomslagene, sier han.

Bjarmann bekrefter at spillerutvikling blir en sentral del av LSK-hverdagen fremover, slik det også har vært en god stund nå.

LSK-direktøren avslører at Kristinsson selv tok initiativ til å ta ytterligere grep for å forbedre klubbens spillerutvikling.

- Ja, han vet jo hva som fungerer på Island. A-laget er selvsagt viktigst, men vi er veldig interesserte i å få frem flere egne spillere.

Islendingen er et populært og ventet valg. Den tidligere midtbaneeleganten har en stor plass i LSK-fansens hjerter etter 71 kamper i den gule drakta fra 1997 til 2000.

Hyller fansen
Selv mener han fansen kommer til å spille en stor rolle for at LSK igjen skal bli en stabil toppklubb i Norge.

- Kanarifansen er fantastiske supportere og hjelper laget enormt mye. Det er en veldig viktig sak for meg at vi jobber sammen med fansen, de er en stor del av denne klubben, sier Kristinsson.

Han overtar en klubb uten store ressurser. Lillestrøm har denne sesongen måtte si opp store deler av administrasjonen, og klubben har satt et lønnstak for spillerne på 850.000 kroner i året.

Lillestrøm-profilene Petter Vaagan Moen og Johan Andersson er begge tilbudt ny kontrakt med klubben, men ennå har de ikke kommet til enighet med duoen.

Kristinsson forteller at han vil ha med begge videre.

- Vi skal sette oss ned på fredag og ha en prat om situasjonen, og se om vi finner en løsning alle blir fornøyde med. Det er viktige og erfarne spillere som vet hva som kreves, mener han.

VIL BEHOLDE STJERNENE: Runar Kristinsson skal snakke med Petter Vaagan Moen. Foto: Daniel Sannum Lauten / Scanpix


Han mener det er for tidlig å si hvilke grep han kommer til å ta som LSK-sjef, men er sikker på at treningshverdagen ikke kommer til å bestå av mest fysisk trening.

- Vi skal trene mye med ball. Selvsagt trengs begge deler, men mest med ball, forteller han.

Han beskriver sin egen spillestil som offensiv.

- Men vi kan ikke alltid bare ha ballen i laget. Noen ganger må vi slå lengre og true bakrommet, vi må variere, sier han.

Lysluggen har allerede skaffet seg trenererfaring fra KR Reykjavik på Island, og det har han gjort med stor suksess.

Som KR-sjef har Kristinsson ledet laget til ligagull i 2011 og 2013, og cupgull i 2011, 2012 og 2014. Han var sterkt ønsket med videre av den islandske storklubben.

Nå har han altså startet på et nytt kapittel i sin trenerkarriere. LSK-supporterne håper det blir et eventyr, ikke en grøsser.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.