RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptisk til Karlsens United-forslag

SPORSDIREKTØR? Tor-Kristian Karlsen mener Manchester United ville gjort bedre kjøp med en kompetent sportssjef. I fjor hentet klubbern spillere som Radamel Falcao.
SPORSDIREKTØR? Tor-Kristian Karlsen mener Manchester United ville gjort bedre kjøp med en kompetent sportssjef. I fjor hentet klubbern spillere som Radamel Falcao. Foto: Montasje (Getty / NTB scanpix)
- Det er veldig uengelsk.

På sin TV 2-blogg onsdag mener Tor-Kristian Karlsen at Manchester United kan vært tjent med å innføre en ordning med sportsdirektør.

Karlsen har selv hatt denne stillingen i den franske storklubben Monaco og mener en slik ordning vil løfte klubbens kjøp og salg av spillere.

Karlsen mener nemlig at United har bommet mye på overgangsmarkedet de siste årene og at dårlige kjøp er grunnen til at klubben sliter nå.

Av de store kjøpene Old Trafford-klubben har gjort de siste årene, mener Karlsen at kun Robin van Persie og David De Gea er vellykkede kjøp.

Han trekker fram at folk som Phil Jones, Chris Smalling, Mame Biram Diouf, Gabriel Obertan, Javier Hernandez, Ashley Young, Bebe, Shinji Kagawa og Wilfried Zaha er kjøp som ikke har blitt annet en stallfyll i storklubben.

LES HELE BLOGGINNLEGGET TIL KARLSEN

- Forvirret van Gaal
Til sammen kostet de nesten 100 millioner pund. Karlsen mener dette ikke er spillere som sørger for at en klubb vinner titler i ligaen og i Europa.

Siden disse dyrkjøpte profilene ikke har klart å overta rollen til de aldrene stjernene på en tilfredsstillende måte, har United seilt litt akterut.

Videre peker talentspeideren på mangelen på kjøp under David Moyes' periode som manager i klubben. Skotten hentet Marouane Fellaini og Juan Mata for store penger, men Karlsen mener ingen dem styrker United betraktelig.

Han feller ingen umiddelbar dom over kjøpene i fjor sommer, men trekker fram Ander Herrera som et kjøp der han ikke helt forstår hva United tenkte.

I den anledning foreslår Karlsen altså en ordning med sportsdirektør.

HAR UNITED-FORSLAG: Tor-Kristian Karlsen.

- I første instans maktet ikke sir Alex å bygge en basis av up-and-coming toppspillere som omsider skulle sømløst erstatte utgående lederfigurer som Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Patrice Evra, Ryan Giggs og Paul Scholes. Deretter forsvant praktisk talt et år av nyttig gjenoppbyggingstid under Moyes-perioden (som aldri klarte å vinne nok tillit innad i klubben til å virkelig påta seg dette arbeidet) før Louis van Gaal har satt sitt småforvirrende preg på å forme klubbens fremtid, skriver Karlsen i sitt TV2-innlegg.

- I stedet for å lete forgjeves etter en ny sir Alex – han finnes uansett ikke – ville klubben trolig vært bedre tjent med en ny sportslig struktur ledet av en (kompetent) sportsdirektør som legger premissene for spillerlogistikk og treneransettelser. På sikt vil en slik løsning skape lavere gjennomtrekk i spillerstallen (man kartlegger, planlegger og handler etter langsiktige behov) og klarere retningslinjer rundt hva slags trener som egner seg til å få det maksimale ut av eksisterende tropp og fremtidige kjøp, mener Karlsen.

- Litt uengelsk
Larsen Morten Olsen er redaktør i det norske supporterbladet United-supporteren. Han påpeker at han ikke har lest Karlsens innlegg, men er til en viss grad skeptisk til en løsning med sportsdirektør i United.

- Jeg har ikke tenkt så veldig mye på en slik løsning, men det er ganske uengelsk. Tor-Kristian har jo jobbet mye på kontinentet og er mer vant til en slik ordning. Han har sikkert gode argumenter for dette, men engelske lag har ikke denne tradisjonen. Jeg mener ikke at det ikke ville fungert, men jeg tror United er best tjent med en sterk manager, sier han til Nettavisen.

- Den nåværende ordningen, med andre ord. Jeg mener at det fungerer bra. I hvert fall inntil videre, sier Olsen videre rundt det med sportsdirektør.

SKEPTISK: Lars Morten Olsen.

Han føler at i en klubb som United, ville det fort blitt en voldsom omveltning å stake ut en helt ny lederkurs, etter så mange år med samme modell.

- Det er det ingen tvil om. Det ville blitt en enorm omstilling, sier han til Nettavisen.

Det er ventet at Old Trafford-klubben vil gjøre nye, store investeringer på overgangsmarkedet til sommeren og Olsen sa onsdag at han ser for seg at klubben henter inn en midtbanespiller og en forsvarssjef.

- Sitter trygt
Olsen, som har fulgt United i en årrekke, tror uansett at nåværende manager Louis van Gaal sitter trygt i jobben, selv om United skulle havne utenfor topp fire denne sesongen og slik sett gå glipp av Champions League - igjen.

- La oss si at United havner utenfor topp fire, igjen, og heller ikke vinner FA-cupen, da er sesongen mislykket. Det er nok van Gaal enig i. Men jeg tror han får fortsette, uansett. Det å begynne på nytt igjen nå, tror jeg ikke klubben gjør. Jeg tror United har tillit til jobben han gjør, sier Olsen.

- Hadde det kommet inn nok en sjef, ville det blitt den fjerde siden mai 2013. Det vil kreve enormt. En ny sjef vil ha inn et nytt støtteapparat, innføre en ny spillestil, og ønske nye kjøp og salg, mener United-redaktøren videre.

Olsen mener van Gaal så langt har framstått mye bedre enn Moyes.

- Han takler jobben på en mye mer robust måte. Han er rett og slett av en annen støpning. Både selve mannen og mentaliteten hans, tror jeg.

- Van Gaal har en helt annen tilnærming til det å være sjef, sier han.

United ligger foreløpig på tredjeplass i Premier League, men det er svært jevnt i kampen om tredje- og fjerdeplassen denne sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere