RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skinkesteik hos Eggen

Sist oppdatert:
Bengt Eriksen mener fotballeksperter mangler både hukommelse og logisk evne når de omtaler Rosenborgs prestasjoner så langt i år. Les Eriksens spalte her.

I uken vi har bak oss ble det slått fast at det scores for få mål i eliteserien og at Rosenborg er dårligere enn noen gang. Bare så utur at både Hukommelsen og Logikken var på ferie.

Jeg er enig i at Rosenborg har opptrådt som høstsvimete veps. Det jeg lurer på er hva som er nytt!? RBK virker frynset hver eneste vår, men laget virker også bedre og bedre ettersom tiden går. Da blir det litt fjollete å sammenligne RBKs vårutgave med foregående høstutgave. Men NRK-ekspert Torgeir Bjarmann fikk jo presseomtale, og hva er vel bedre enn det!

Resultater og prestasjoner kan sprike. Snittresultatene til Rosenborg etter fire seriekamper i 1994–2003 er (2004-tall i parentes): 2,7 seire (2), 0,7 uavgjort (2) og 0,6 tap (0) og dermed 8,8 poeng (8). De har scoret 10,5 (5) og sluppet inn 3,4 (2) og i snitt ligget på 3,9. plass (3.). Den store forskjellen finnes i målprotokollen; 5–2 hittil i år mot 10,5–3,4 i 1994–2003.

RBKs resultater stemmer med inntrykket av prestasjonene; laget har vært en slow starter siden hegemoniet begynte. Forklaringen finnes i spillestilen. Mer enn noe annet lag er RBK avhengig av en klokkeklar klang i spillet – som i fela til Tellefsen. Et lag som smekker ballen opp i banen hver gang det får tak i den, ser noenlunde likt ut fra gang til annen. RBK, som spiller på mindre marginer, ser kraftig dårligere ut ved det minste feilskjær.

Banene er humpete om våren, motstanderne er mindre motløse og Rosenborg tror ikke de trenger å slite så fælt om våren. Med tiden blir banene bedre og motstanderne og RBK blir realitetsorienterte. Og så pleier sistnevnte å komme som en kule.

Før fjerde serierunde var det i snitt scoret 1,75 mål per kamp. Det laveste snittet i én hel sesong siden 1963, er 2,32 (1972). I fjerde serierunde i år var snittet 2,71 mål per kamp. Etter fjerde serierunde er snittet 2 mål per kamp.

Det er en gjøk som har sett at det er færre scoringer i år enn på samme tid foregående år. Vips så er det et problem som roper etter forklaring. Men har dette noen gang vært et problem hvis målene renner inn de neste tre–fire omgangene? Jeg tror ikke det, men helt sikkert er det at vi er for tidlig ute med å definere det som et problem.

Er det én enkelt grunn som gjør at det er scoret færre mål i år enn tidligere? Neppe. Jeg tror det henger sammen med at flere lag enn før vil spille angrepsfotball, og at de sliter med overgangen fra forsvarsfokus til angrepsfokus. Det er en overgang jeg hilser velkommen, og jeg lever med litt scoringsplunder i starten av angrepsøvingen.

En morsom variant på å forklare det som trolig ikke er noe problem (måltørke), har også versert: Norske trenere tenker og gjør helt likt. Vi mangler utenlandske trenere i eliteserien som kan inspirere norske trenere.

Det er resonnementet bør vi ikke bruke mye tid på. Tar vi det for sant, må følgende også være sant: Hjemme hos FFK-trener Knut Torbjørn Eggen lages det bare skinkesteik, fårikål, lapskaus og annen traust norsk mat. Siden Eggen er norsk og har norsk kone, kan de umulig ha blitt inspirert til å lage pizza eller andre sydlandske matretter. Quod erat demonstrandum!

God søndagsmiddag, forresten!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere