*Nettavisen* Sport.

Skjebnesak for norsk fotball

Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)

NISO kjemper for spillernes rettigheter i høyesterett.

Oslo (NTB): NISO håper spillerne vinner fram når høyesterett skal avgjøre om Jukka Sakari Hakala og Terje Reinertsen ble sagt opp på usaklig grunnlag av Notodden før 2010-sesongen.

Notodden og de to oppsagte fotballspillerne møtes i høyesterett tirsdag og onsdag. Etter et knusende tap med erstatningskrav på 926.000 kroner fra lagmannsretten, har klubben anket saken opp til høyeste nivå.

Les også: Notodden: – Urimelig erstatningssum

Saken er spesiell og den første i sitt slag som trekkes inn i rettsapparatet. Hakala og Reinertsen ble sagt opp etter Notoddens nedrykk til 2. divisjon i 2009. Klubben slet økonomisk og hadde fått signaler fra sin hovedinvestor om at støtten ville minke. Det gjorde at det måtte kuttes betydelig i utgiftsposten.

- Da klubben skulle legge en plan for 2010-sesongen, så den at inntektene ble omtrent halvert sammenlignet med sesongen før. Det gjorde at administrasjon og trenerapparat ble redusert med 5,7 årsverk, men en forsøkte i det lengste å skjerme spillerne, sier Notoddens forsvarer, advokat Lars Holo, til NTB.

Viktig avgjørelse
Spillerne ble tilbudt å fortsette i 50 prosents stilling i klubben, men det var de ikke interesserte i. Duoen forlot Notodden og krevde erstatning i henhold til arbeidsmiljølovens regler. Slik ble oppsigelsene til en rettssak i utgangspunktet.

Siden saken kom opp har flere fotballklubber, samt noen innen håndball og ishockey, forsøkt seg på å si opp spillere på bakgrunn av dårlig økonomi. Det gjør at leder Joachim Walltin i spillerorganisasjonen NISO er spent og ser fram til å få en avgjørelse i saken.

- Det er viktig å få vite hva som gjelder. Vi synes det burde være unødvendig å si opp spillere på midlertidige kontrakter, men en dom fra høyesterett vil vise hvilke regler som gjelder. Spillerne vant i lagmannsretten, og vi håper og tror på det samme igjen, sier Walltin til NTB.

Frikjent først
Det hører med til historien at Notodden ble frikjent i første runde i tingretten. Da ble spillerne dømt til hver å betale 101.907 kroner i sakskostnader. Agder lagmannsrett var av en annen oppfatning og tilkjente Reinertsen og Hakala erstatning tilsvarende lønnen i spillernes opprinnelige kontrakter.

Notoddens forsvarer sier at klubben mener å ha handlet riktig ved oppsigelsestidspunktet og håper å unngå erstatningskrav.

- Vi mener at klubben har handlet i henhold til kravene i arbeidsmiljøloven, fra NFF og i kontraktene med spillerne. Det som er gjort, har tilfredsstilt disse kravene, sier Holo.

Fordel idretten
Walltin påpeker at Notodden hadde 14 spillere med utgående kontrakter etter nedrykket i 2009.

- Det burde være tilstrekkelig til å unngå oppsigelser dersom det var en fornuftig økonomistyring. Sportslig fokus er hovedprioritet, men dessverre er det mange i fotballen som fristes til å ta store økonomiske risikoer, sier NISO-lederen.

Om dommen fra høyesterett skulle gå Reinertsens og Hakalas vei, håper Walltin at det gjør at man unngår lignende tilfeller i framtiden.

- Dersom spillerne får medhold, får vi håpe at klubbene er mer ansvarlige ved inngåelser av avtaler. Fotballklubber har en kjempefordel sammenlignet med andre arbeidsgivere med tanke på at de hele tiden har kontrakter som går ut. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.