*Nettavisen* Sport.

Skrekkeksempelet Leeds

Foto: AFP/ SCANPIX

Nå frykter Uefa at flere Premier League-klubber kan havne i den samme fella.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) er bekymret for den finansielle situasjonen til engelske Premier League-klubber. Uefas Generalsekretær David Taylor advarer om at enkelte klubber lever farlig nær den økonomiske smertegrensen.

- Det er bekymringsfullt at enkelte klubber har en slik historie, sier han til BBC Radio.

- Blant flere engelske klubber har verdien falt signifikant, og de er likevel like aktive i (spiller)markedet. Vi håper at klubbene selv ikke vil lide på grunn av dette, men hvem vet?

Leeds er kroneksempelet
- Vi har sett hva som har skjedd i en rekke høyprofil-klubber, Leeds United for eksempel. De falt i økonomisk unåde etter å ha brukt penger over evne.

Så sent som i 2001 var Leeds i semifinalen i Champions League. Men etter at de ikke klarte å kvalifisere seg året etter, raknet økonomien fullstendig.

Toppspillerne ble solgt for å dekke utgiftene. Året etter falt de ut av det gode selskap.

Klubbens hjemmebane, Elland Road, ble solgt, i likhet med treningsområdet. De ble de satt under administrasjon og rykket ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet.

Flere kan følge etter
Når Taylor blir spurt om noen Premier League-klubber kan følge i Leeds fotspor, svarer han:

- I disse økonomiske tider, kan man aldri si aldri til noe slikt. Det er sannsynligvis ikke nært forestående, men vi må etablere en sterkere finansiell basis som klubbene kan betjene.

Liverpools amerikanske eiere fikk nylig refinansiert lånet sitt, som er beregnet til å være 2,9 milliarder.

De skylder 3,5 milliarder til Royal Bank of Scotland og Wachovia. I verste fall kan bankene kreve inn lånene mens klubben går i underskudd. Liverpool tapte 426 millioner kroner i fjor.

Den samme frykten kom da Malcom Glazer tok over Manchester United i 2005. Amerikaneren lånte 2,65 milliarder kroner og hadde allerede et annet lån på 2,75 milliarder da han tok over klubben.

Sinnsyk shopping
Taylor hevder også at det er en gryende uro i Uefa omkring Real Madrid og Manchester Citys sinnssyke pengebruk i sommer. Real Madrid betalte blant annet 800 millioner for Cristiano Ronaldo og 560 millioner for Kaka. Totalt har deres innkjøp kostet nærmet 2 milliarder kroner, og ennå er de ikke ferdig med å kjøpe spillere.

City har en annen finansiell struktur, ettersom de eies av en oljerik araber, men de har likevel brukt penger på samme måte som Real Madrid – store navn og store summer. Og i likhet med Real Madrid vil de neppe være i stand til å selge dem igjen med overskudd til en annen klubb ved et senere tidspunkt.

- Slik den finansielle situasjonen er nå, er det overraskende, og det skaper et usikkert marked, sier Taylor om de to klubbenes shoppingturer.

- Dette hever spillerkostnadene i det generelle spillermarkedet, noe som ikke gjør det lettere i disse vanskelige tider. Det er stor bekymring i korridorene her, avslutter Taylor.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.