*Nettavisen* Sport.

Slakter Høgmos valg: - Helt katastrofe

EN SJANSE TIL: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo var skuffet - men offensiv - etter Norges tap mot Ungarn. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Men landslagssjefen ville tatt ut det samme laget på nytt.

13.11.15 00:02

NORGE - UNGARN 0-1:
ULLEVAAL STADION (Nettavisen
): Et pinlig 0-1-tap og et forferdelig utgangspunkt er fasit før den avgjørende playoffkampen mot Ungarn.

Torsdagens skuffende forestilling på Ullevaal ble et gedigent antiklimaks for alle dem som jublet da Norge trakk Ungarn i playoff, og nå står Norge overfor et svært tøff oppgave på søndag.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er oppe til eksamen, men etter én av to prøver står innsatsen til stryk for 55-åringen fra Gratangen.

- Helt katastrofe

I en kamp der Norge fikk mer og mer rom, var det mange som ropte etter Martin Ødegaard. Norge slet med å finne hull i Ungarn-forsvaret, men Ødegaard forble på benken hele kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VILLE SE ØDEGAARD: Jesper Mathisen. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

En av dem som reagerer, er TV 2- og Start-profil Jesper Mathisen.

- Helt katastrofe at ikke Martin Ødegaard får minutter her i dag! Ingen andre på dette laget er i nærheten av han med et slikt kampbilde. Mot et lag som ligger så lavt/er så slitne så trenger vi selvfølgelig en mann som Ødegaard. Kun i Norge vi ikke bruker en gave som han, tvitrer tippeligaprofil Jesper Mathisen.

Når Nettavisen spør Høgmo hvorfor han ikke brukte Ødegaard, til tross for at det åpnet seg store rom utover kampen, svarer landslagssjefen slik:

- Kampen ble på mange måter sånn vi hadde forutsett det, og vi fant rom. Men på høyresiden, der det var mest aktuelt å bruke Martin, var Per (Ciljan Skjelbred) blant banens beste spillere. Han var fantastisk dyktig som boksåpner der. Man kan alltid vurdere om det kunne vært rom for Martin inne sentralt. Nå får vi se, det kommer en ny kamp på søndag, og jeg har lyst til å rette fokus på hvordan vi kan utnytte rommene i enda større grad der nede. sier Høgmo til Nettavisen.

Ødegaard: - Selvfølgelig vil man spille

Selv innrømmer Ødegaard at det kriblet i beina underveis.

- Ja, selvfølgelig. Vi skulle gjerne hatt det målet her i dag, og hadde nok sjanser til å score, så det er surt, sier 16-åringen.

- Var det en kamp som skrek etter din kreativitet? spør en journalist.

- Nei, det skal ikke jeg spekulere i. Men selvfølgelig vil man spille når man er på benken, det vil alle, sier Real Madrid-spilleren.

Før kampen var det flere eksperter som rådet landslagssjefen til å bruke formspillere som Marcus Pedersen, Moi Elyounoussi og Haitam Alesaami.

Men Høgmo ville gjort det samme laguttaket om igjen.

- Laguttaket er basert på de siste fire kvalikkampene. Man kan alltid diskutere detaljer, men Jo Inge har vært god til venstre for oss, Søderlund har scoret jevnt og trutt og jobber steinhardt. Jeg ville tatt ut det samme laget nok en gang, sier han.


- Norge fortsatt favoritter

Ungarns landslagssjef Bernd Storck gjorde en taktisk triumf mot Høgmo på Ullevaal. Tyskeren reiser fra Oslo med halvannet bein i EM – mens Norge skuffende må konstatere at vi ikke var gode nok der det teller som mest – foran begge målene.

- Men Norge er fortsatt favoritter til å gå til EM, sier Storck til Nettavisen etter kampen.

Norge fikk altså ett bortemål imot. Men Høgmo mener det kunne vært verre.

- Vi kunne vært uheldig og fått to, men én baklengs er fullt håndterbart. Når de kan slå oss her, kan vi slå dem borte. Vi har scoret i hver bortekamp i kvaliken, og satser på å gjøre det i Ungarn også, sier han.

Landslagssjefen mener Norge kan utnytte det psykologiske aspektet ved bortemål på søndag.

- Når vi scorer ett der borte, kan dere tenke dere Ungarn. Når vi scorer ett mål der borte, vet de at de er ute med ett til, sier han.

Etterlyser målscorere

Norge skapte nok sjanser til å score både én, to og tre ganger mot Ungarn. Landslagssjefen innrømmer at laget savner en målscorer.

- Vi må være så ærlige å si at vi må få bedre betalt for det spillemessige overtaket, der må vi legge lista, sier Høgmo.

Allerede etter tre minutter kunne Norge tatt ledelsen, men kaptein Per Ciljan Skjelbred sløste bort den gedigne målsjansen.

- Jeg ser veldig frem til neste kamp, og synes vi gjorde en veldig god kamp i dag. De første minuttene hadde vi en fantastisk dobbeltsjanse, men var ikke skarpe nok i boksen. Vi hadde et ønske om å score, men sånn er det, sier Høgmo.

LES: Detaljert kampreferat

Ungarns scoring kom på verst tenkelige vis for Norge. En Tom Høgli ute av form kom ikke opp i press, og da Laszlo Kleinheisler fikk sendt av gårde et skudd klønet Ørjan Nyland det til.

- Jeg har ikke sett målet igjen ordentlig, så jeg kan ikke uttale meg om det nå, kontret Høgmo.

Det var nettopp Høgli og Nyland det ble satt spørsmålstegn ved før kampstart, og med fasit i hånd kan man konstatere at manglende kamptrening satte sitt preg på duoens prestasjon på Ullevaal.

Klikk på bildet for å forstørre.

TABBE: Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland går skuffet av banen etter tapet mot Ungarn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Nå har Høgmo et dilemma før bortekampen. Skal han fortsette med Høgli på venstreback, eller gå tilbake til mer offensive Haitam Aleesami – en mann han trolig ga en selvtillitsknekk etter torsdagens vraking.

Ungarn-trener Bernd Storck uttalte før kampen at Ungarn allerede har nådd denne kvalikens mål ved å komme til playoff. Etter den sterke seieren var han svært glad da han snakket med pressen etter kampslutt.

- Vi er glade nå, men den andre kampen skal spilles først. Vi trengte litt flaks i dag, og hadde det i kampens første minutter. Vi ble bedre utover kampen og scoret mål. Vi spilte med disiplin, og jeg er alt i alt veldig glad, sier Storck på pressekonferansen.

Han mener Ungarns EM-sjanser ikke har forandret seg i stor grad, men her lukter det psykologisk spill lang vei.

- Vi får en tøff og vanskelig kamp på søndag, Norge er et godt lag, men de trenger litt flaks. Sjansene våre er litt bedre nå, men vi må konsentrere oss i 90 minutter og kanskje lenger på søndag, sier han.

Man skal uansett ikke svartmale situasjonen sett med norske øyne. Norge viste gjennom 90 minutter at man er bedre enn det ungarske laget, nå gjelder det bare å finne frem til nettmaskene når vi reiser til Budapest. Det er ingen tvil om at Norge styrte kampen på Ullevaal – men det var altså foran begge mål det sviktet.

For husk:

Dette er ikke over. Kampstart søndag er 20.45.

P.S: Her finner du alt om kampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag