Slik ble Herman (16) dratt inn i skandalen

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Det gikk så langt at Stabæk-hotellet måtte stenges på grunn av interessen fra italienske storklubber.

Stabæk sparte Herman Stengel fra eliteseriespill for å skjerme unggutten fra mediepress. Ti dager etter debuten «sprakk» overgangssaken som nå går for retten.

Det da 15-årige midtbanetalentet viste flotte takter på våren og sommeren i 2011. Før sesongen hadde unggutten imponert stort i en vinterturnering, og det ledet til interesse fra blant annet Italia.

– Det hadde vært enorm interesse for Herman den vinteren. Vi hadde slått Milans G19-lag, og Herman hadde ifølge rapportene vært enestående. Det gikk så langt at Stabæk-hotellet måtte stenges på grunn av interessen fra italienske storklubber og agenter, sa Olsen i sin forklaring i Asker og Bærum tingrett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Inge Wallumrød/Nettavisen

Han mente Stengel var god nok for å få spilletid i eliteserien tidligere, men at klubben ikke ville legge for mye press på spilleren.

– Han kunne blitt tidenes yngste eliteseriespiller, men Jörgen Lennartsson (trener) ønsket ikke å bruke Herman så tidlig. Det ville skapt mye medieoppmerksomhet, og Stabæk ventet bevisst til han var 16 år før han fikk sin debut, sa Olsen tirsdag.

Debuten fikk Stengel hjemme mot Sarpsborg 2. oktober 2011, drøye måneden etter at han fylte 16. Stabæk vant 2-0, og midtbanejuvelen spilte 85 minutter.

Timingen var likevel dårlig. Ti dager senere avslørte TV 2 at Vålerenga hadde betalt 4 millioner kroner for en kjøpsopsjon i Stengel. Samtidig var stjernespilleren Veigar Páll Gunnarsson solgt samme vei for 1 million kroner.

Stengel har senere sagt at han gleder seg til å bli ferdig med overgangssaken og konsentrere seg fullt og helt om å spille fotball. Han skal etter planen vitne i tingretten torsdag.

Store summer

Mange mente at 4 millioner for å sikre seg rettigheter til å kjøpe 15-åringen, var urimelig høyt. Olsen var i retten klar på at han skulle ha godt betalt for Stengel. Slik omtalte han et møte med Vålerengas Truls Haakonsen og Martin Andresen 18. juli 2011:

– Da Martin sa at de var interessert i Herman, ba jeg om et tosifret antall millioner. Når de ønsket en opsjon var jeg opptatt av å få en høy inngangssum og innløsningssum.

Avtalen ble 4 millioner kroner for opsjonen. Videre skulle Vålerenga betale 10 millioner dersom de ville hente spilleren innen 1. september samme år. Summene ville stige til 12,5 millioner før 1. september 2012 og 15 millioner før 1. september 2014. Olsen fikk også en avtale om at Stabæk skulle ha 20 prosent av summen ved et eventuelt videresalg.

Samtidig ønsket ikke Stabæks sportslige leder at utenlandske klubber skulle miste interessen for Stengel. Han så for seg at klubben kunne tjene gode penger på talentet.

– Jeg ønsket ikke at opsjonsavtalen skulle bli kjent i mediene, for det ville begrenset interessen fra andre klubber, innrømmet han.

P.S: Følg overgangssaken direkte i vinduet under. Høringen startet 09.00.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.