RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vinner NA-prisen som årets trener:

Slik ble Ranheim Norges nye fotballyndling


ÅRETS TRENER: Nettavisen har kåret Svein Maalen til årets trener i Eliteserien 2018.
ÅRETS TRENER: Nettavisen har kåret Svein Maalen til årets trener i Eliteserien 2018. Foto: Fredrik Varfjell (Bildebyrån)
Sist oppdatert:
- Vi ønsker å bygge omdømme og vinne hjertene til folk, sier årets trener i Eliteserien, Svein Maalen.

HELSFYR (Nettavisen): 2. april 2018 sitter elleve trøndere i en garderobe de i stor grad har snekret sammen selv på Extra Arena i Ranheim, klare for å sparke i gang eliteseriesesongen 2018.

Bare én av dem, Erik Tønne, har spilt eliteseriefotball før, og laget er nedrykksdømt av samtlige riksdekkende aviser, inkludert Nettavisen.

Trener Svein Maalen kommer inn i garderoben.

Han vet at spillerne hans er så klare og har gledet seg så lenge at han hadde egentlig ikke trengt å si noe som helst.

Han er opptatt av å ufarliggjøre det hele før møtet med Stabæk og fjorårssesongens storscorer Ohi Omoijuanfo.

- Gå ut og nyt, gjør det du har lært og by på deg sjøl. Vi må ingenting, er den siste beskjeden, før kaptein Kristoffer Løkberg leder laget ut på den slitne kunstgressmatta i fjæra.

Løkberg leder an også når kampen er i gang og scorer to mål på sine 20 første minutter som eliteseriespiller. Ranheim spiller, løper og kriger Stabæk av banen, og hjemmepublikummet tror knapt det de ser når resultattavla viser 4-1 idet dommer Tom Harald Hagen blåser av kampen.

Årets trener i Eliteserien

Snaut åtte måneder senere sitter vi ansikt til ansikt med trener Svein Maalen i et auditorium på et hotell, et par steinkast unna Vålerengas hjemmebane, Intility Arena.

2018-sesongen er over, Ranheim har tatt en sensasjonell sjuendeplass, sjarmert store deler av Fotball-Norge, og vi har kåret Maalen til årets trener i Eliteserien.

ÅRETS TRENER: Nettavisen har kåret Svein Maalen til årets trener i Eliteserien 2018.

Ranheim-treneren har på ingen måte mistet fotfeste, til tross for en imponerende første sesong på øverste nivå i Norge. Først og fremst er han opptatt av at laget ikke presterte i nærheten av sitt beste i siste seriekamp mot Vålerenga.

- Alle kjenner nok på en liten skuffelse over at vi ikke klarte å holde plasseringen helt der oppe. Det er litt gjevere å kjempe rett oppunder toppen enn å ende opp litt over midten. Samtidig merker jeg jo at alle er stolte og ganske godt fornøyde med denne sesongen, sier Maalen.

- Har hatt en våt drøm om Lerkendal

Han trekker fram seriestarten mot Stabæk, besøkene fra Brann og Vålerenga, to seirer mot Molde og tre poeng på Åråsen som noen av høydepunktene, men én ting trumfer alt annet.

- Det store høydepunktet er Lerkendal. Det var 5. mai og hele Trondheim gledet seg til den kampen. Vi er en gjeng, som alle sammen hadde drømt om å opptre på Lerkendal. Spillerne har jo en våt drøm om å bli Rosenborg-spillere, det har i hvert fall vært sånn hos fleste unge trøndere, sier Ranheim-treneren.

HØYDEPUNKTET: Svein Maalen og daværende RBK-trener Kåre Ingebrigtsen gir hverandre en klem før kampen mellom Rosenborg og Ranheim på Lerkendal.

RBK-innbytter Yann-Erik de Lanlay ga storebror Rosenborg en oppskriftsmessig ledelse, men den siste halvtimen var Ranheim best og fikk også en utligning ved Mads Reginiussen.

- Å få lov til å spille mot dem på Lerkendal i en seriekamp, med et rekordhøyt antall tilskuere på tribunen var en veldig stor opplevelse. Det er fortsatt den best besøkte kampen i norsk fotball de siste tre-fire årene. Og så presterer vi som vi gjør. Vi kunne tatt alle tre poengene, men det var en stor, stor prestasjon for oss.

Negative RBK-oppslag: - Oppsiktsvekkende

Maalen vokste opp som supporter av et Rosenborg som var i ferd med å vokse fra all norsk konkurranse på 80- og 90-tallet. Det er liten tvil om at han har meninger om dagens RBK-utgave også, selv om han vegrer seg noe for å dele det.

- Det jeg ser utenfra er at det har vært et turbulent år, med trenerskifte, og mye negativ omtale. Det er oppsiktsvekkende egentlig, når du vinner serien og skal spille cupfinale, at du får såpass mye pepper, mener Maalen.

40-åringen registrerer at seriegull, cupfinale og gruppespill i Europa League ikke nødvendigvis er nok for å tilfredstille RBKs supportere og ledelse.

- Det er mange som mener at Rosenborg skal være mer enn bare et lag som vinner kamper. De skal være suverene i enkelte kamper, offensive, by på seg sjøl og ta risiko. Det er nok det de får pepper for, men det er vanskelig å ta dem på noe når de vinner serien. Til tross for mye turbulens, har de tatt seriemesterskapet likevel, og det er et godt utgangspunkt for å bygge videre.

Da Rosenborg hadde sin storhetstid på 90-tallet, med Maalen som ivrig supporter, hadde laget en stamme av trøndere. I dag er virkeligheten en helt annen.

- Jeg tror alle synes at det skulle vært flere trøndere der, men de må jo være gode nok og. Mange av de som er gode nok er i utenlandet, og så er det noen som er på vei nå, som kan bli gode nok. Jeg tror publikum og omgivelsene forventer at det er nok innslag av lokale spillere. Personlig skulle jeg ønske det var det, for det er noe som trigger meg, sier Maalen.

VIL SE FLERE TRØNDERE I RBK: Svein Maalen tror de fleste trøndere ønsker å se flere trøndere på Rosenborg.

Vil ikke kommentere RBK-jobb

- Rini Coolen er jo kun ansatt som midlertidig RBK-trener. Hva sier du hvis Ivar Koteng slår på tråden i jula og tilbyr deg jobb?

- Det har jeg ingen kommentar til, men jeg tipper Rosenborg har en plan. Jeg forholder meg til Ranheim. Jeg har debutert i Eliteserien i år, og det er klart at jeg har mye å lære ennå. Jeg er bare 40 år gammel og skal utvikle meg videre, og Ranheim er en fantastisk god utviklingsarena for meg nå.

Han legger imidlertid ikke skjul på at han har en drøm om en dag å trene en større klubb - en drøm som er i ferd med å bli en realistisk målsetting.

- Én gang ønsker man jo å ha en utfordring om å vinne noe og kanskje ha andre forutsetninger til grunn og andre rammer rundt. Det hadde vært artig å prøve det og, men det er mer en drøm. Det har vært en drøm i hvert fall, så har jo utviklingen og prestasjonene dette året gjort at det kanskje er en litt mer realistisk målsetting etter hvert og.

AMBISJONER: Svein Maalen legger ikke skjul på at han en dag kunne tenke seg å trene en større klubb.

Fikk Eirik Bakke til å rase

Denne sesongen har Ranheim-laget sjarmert store deler av Fotball-Norge med underholdende fotball, dugnadsånd og ujålete spillere som byr på seg selv.

Det står i sterk kontrast til opplevelsene noen av lagets motstandere hadde på slutten av opprykkssesongen i fjor. Sogndal-trener Eirik Bakke var kanskje den som var mest rasende etter møtet med Ranheim i den avgjørende kvalikkampen.

- Jeg har aldri vært borti en plass der det er så lite respekt for folk. Ranheim må se seg selv i speilet, måten de oppfører seg mot oss har ingenting med fotball å gjøre, sa en rasende Bakke til NRK.

FORBANNET: Eirik Bakke var rasende på Ranheims spillere og supportere etter nedrykket i fjor høst.

Sogndal-treneren reagerte kraftig på at en av Ranheims spillere skal ha løpt opp i ansiktet hans, jublet og ropt «rævafotball!» etter at opprykket var i boks.

Videre sa Bakke også at han skulle lære trener Maalen folkeskikk på et trenerkurs de skulle delta på neste dag.

Opptrinnet førte til at Ranheims klubbleder Frank Lidahl tok til Twitter og skrev følgende:

Ga spillerne kjøreregler

Under treningsleiren på Marbella før årets sesong holdt Maalen et medierådgivningskurs for spillerne. Der fikk de beskjed om å forholde seg til to regler:

1. Vi skal by på oss selv. 2. Vi skal snakke mest om oss selv.

- Vi hadde en avslutning på sesongen i fjor, med tre-fire kamper der vi var litt for opptatt av å snakke om motstanderen og hvordan de opptrådte. Det snakket vi om både i garderoben, og Frank uttalte utad at nå slutter vi med det, nå snakker vi bare om oss sjøl, sier Maalen.

- Forstår du at Eirik Bakke reagerte som han gjorde?

- Eirik var litt frustrert på hele settingen. De hadde nettopp rykket ned der, og det var mye publikum det gikk på, pluss at det kom en spiller som provoserte ham veldig. Det var flere faktorer, men det er sånt som kan skje i fotball, og det er ikke så mye som skulle vært annerledes der før det ikke hadde vært en sak, tror jeg.

- Lærte han deg folkeskikk på trenerkurset dere deltok på, slik han lovet å gjøre?

- Jeg og Eirik snakket godt sammen etterpå. Det hadde fått roet seg ned dagen etter, da vi møttes for å reise til Tyskland på trenerkurs. Er det noe vi skal være stolte av i Ranheim, så er det at vi har ganske god folkeskikk. Det tror jeg ikke kommer av at Eirik Bakke lærte oss noe om det. Det har nok noe med hvordan de fleste spillerne våre har kommet opp og frem på. Det er folk som ikke har fått noe gratis og som har jobbet hardt over lang tid og som har gode verdier.

TOK GREP: Svein Maalen holdt medierådgivningskurs for spillerne på Marbella før årets sesong.

Det er liten tvil om at grepene Ranheim tok før årets sesong har vært vellykkede. Maalen tror også laget fikk en del gratis av å være nederlagsdømt av de aller fleste.

- Vi var opptatt av å overraske litt, både sportlig, men også hvordan vi fremstår. Vi ønsker å bygge omdømme og vinne hjertene til folk. Det er selvsagt enklere når du er underdog. Det ligger i menneskets natur å holde med underdogen. Vi fikk mye positiv oppmerksomhet og litt gratis på akkurat det, tror jeg. Vi ønsker å fremstå på en veldig positiv måte, både måten vi spiller fotball på, hvordan vi er som mennesker og hvordan vi opptrer overfor motspillere, klubber, dommere og publikum.

Av trøndere, for trøndere

Helt siden Fotball-Norge ble ordentlig kjent med Ranheim etter opprykket til OBOS-ligaen i 2009 har laget vært preget av trøndere. I årets tropp er det kun tre spillere som ikke kommer fra Trøndelag opprinnelig; Mads Reginiussen, Joachim Olufsen og Ivar Furu.

Slik kommer det også til å fortsette å være, og Maalen forklarer hvorfor:

- Det er ikke det at verken jeg eller andre er så fryktelig ekstra glad i trøndere, men vi er glad i en filosofi der man har lokale spillere, fordi det skaper et ekstra engasjement og en forpliktelse. Fundamentet du kan bygge med en sånn type platform, hvor folk kjenner hverandre godt og har den samme kulturen, et forhold geografisk til området man skal konkurrere for, det tror vi på som filosofi.

AV OG FOR TRØNDERE: Ranheim har kun spillere med tilknytning til Trøndelag i sin tropp.

I Eliteserien 2018 var Ranheim eneste lag uten utenlandske innslag i troppen.

- Vi sier at vi ønsker å være av og for trøndere, og først og fremst rekruttere spillere som kommer fra egen region. Man trenger ikke nødvendigvis å være født på sykehus i Trondheim eller å ha gått i barnehage der, men helst skal man ha en lokal tilhørighet i form av oppvekst og fotballmessig.

- Hva sier du hvis en ny Alanzinho dukker opp på Ranheim-trening, herjer fullstendig og viser seg å passe som hånd i hanske i din 4-3-3? Hvor låst er dere da, med tanke på spillere uten tilknytning til Trøndelag?

- Det er ikke hundre prosent låst over hele linja, men i stor grad skal laget være preget av lokale spillere. At det kan være én eller annen som er der for å sørge for at laget er godt nok, det kan være.

Maalens vei til Eliteserien har vært annerledes enn mange andres. Han var ikke noe stort spillertalent og ga seg i sen junioralder. Likevel fant han stor glede i å jobbe innen fotballfaget.

- Det er som jeg bruker å si; jeg brukte å kjøre med ballnett i bagasjen i 18 år. Jeg fant en stor glede i trenergjerningen allerede som 16-17-åring. Å gå den reisen fra dét og via alle nivåer i seriesystemet, både på jente- og guttesiden har nok vært med på å forme med som den elitefotballtreneren jeg er i dag. Og så har den kanskje vært nødvendig fordi jeg ikke har vært i toppfotballen på annet vis, sier Maalen.

HAR GÅTT TRAPPA: Svein Maalen har vært innom de fleste nivåer i norsk fotball.

Han bruker mye tid på å fordype seg i spillet fotball, ledelse av lag og ser mye eliteseriefotball, men storlagene og stjernene ute i Europa har han lite interesse av å følge med på.

- Jeg er ikke noe spesielt fotballinteressert, vet du. Jeg ser ikke kamper på TV og vet ikke hvem som spiller på alle de store lagene ute i Europa. Sønnen min kan jo mye mer om fotball enn meg, hvis det er å kunne fotball. Men jeg er veldig interessert i å lede et team - å få mennesker til å fungere sammen. Og så er det spillet i seg sjøl, da. Jeg er veldig interessert i spillet. Hvordan ser det ut, ikke sant? sier han engasjert og får et anerkjennende nikk tilbake.

- Å skape et spill der du kjenner igjen det du har øvd på, og hvor laget ditt i stor grad bestemmer spillet sjøl, uavhengig av motstanderen. Det er noe som fascinerer meg og trigger meg veldig. Og så har jeg troa på at det er måten å gjøre det på også, for å skape de beste resultatene over tid.

HAR SKAPT ET VINNERLAG: Svein Maalen og Kristoffer Løkberg jubler sammen etter at Sarpsborg 08 ble slått 2-1.

Inspirert av Eggen og Hansen

Vi kommer inn på Rosenborg igjen når vi snakker om inspirasjonen bak kulturen og spillestilen Ranheim står for. Det er liten tvil om at arven etter Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen betyr mye også i fjæra.

- Det har vært en inspirasjon hele tiden. Den kulturen og den spillestilen var den man var med å spille i selv, det var den man lærte. Derfor har det betydd mye. Jeg har fått et personlig forhold til Nils Arne og blitt godt kjent med han. Han sprer om seg av kunnskap og er veldig ærlig. For meg har han vært en viktig samtalepartner og inspirator, selv om det er andre som vært minst like viktige. Spesielt Bjørn Hansen, som har vært den jeg har vært tettest på. De har vært avgjørende grunnleggere av det tankesettet jeg står for, sier Maalen.

I starten av årets sesong var Ranheim-treneren på flere besøk hos Nils Arne Eggen. Denne høsten har det imidlertid blitt sjeldnere og sjeldnere, da helsa til Eggen har vært dårligere.

- Vi snakker om spillet, og han har meninger om å forsterke ting vi gjør og peker på ting vi må bli bedre på. Vi er ikke enige om alt alltid, men det er veldig inspirerende med en kunnskapsrik mann, som han er. For det er det ingen tvil om at han er, når man dykker ned i fotballfaget og spillet. Det er der han er aller best, mener Maalen.

FORBILDER: Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen.

Maalen er svært opptatt av spillerutvikling og mener det begrepet blir misforstått og feiltolket av mange i og rundt norsk fotball.

- Vi snakker mest om det som om det gjelder kun barne- og ungdomsfotball. Jeg mener at der vi virkelig må legge inn støtet, er fra de er ungdommer og talenter til de skal etablere seg og bli gode spillere på toppnivå - det er der vi er svakest. Det er mange gode talenter i Norge, og det ser vi på u-landslagene og. Vi presterer relativt bra i et internasjonalt perspektiv, men på a-nivå er ikke klubbene våre gode nok, og vi har for få utenlandsproffer, blant annet fordi vi er for dårlig på å utvikle flere unge spillere fra alderen 17-18 år og oppover.

Maalen mener det bør brukes mer krefter og ressurser på spillere som begynner å nærme seg slutten av junioralder og at Norge går glipp av mange spillere som kunne blitt gode.

- Der er det fryktelig mange som ramler utover kaikanten, som slutter å satse, som ikke blir fulgt opp. Alle signalene de får er at de er ikke gode nok for stallen til en eliteserieklubb. Ok, da er det bare å gi deg. Det er ingen som sier det direkte, men det er det som sies indirekte. Det er signalene de får. Det er det jeg er opptatt av å gjøre noe med.

Opptatt er han også av å vise at årets Ranheim-sesong ikke var noe blaff, og han vet godt at ingen i klubben kan ligge på latsiden og nyte synet av eliteserietabellen 2018 dersom det skal lykkes.

- Det er mulig å gjenskape, men det er en stor utfordring som ligger foran oss. Vi har hatt en sesong der mange var uforberedt på oss, tror jeg. Det er vanskelig å si i hvor stor grad de tok oss på alvor, i første halvdel av sesongen i hvert fall. Nå er det mye mer kjent hvordan vi spiller og fremstår, og lagene vil nok ha litt mer respekt for oss nå.

Han er imidlertid klar på at også før neste sesong vil laget ha en edruelig målsetting - trolig lavere enn øvre halvdel, som målsettingen ble justert til i 2018 etter en sterk vårsesong.

- Vi skal være veldig nøktern neste år og. Vi kommer nok til å ha en ganske nøktern målsetting, for vi vet at det er et tøft løp vi skal inn i. Men hvis vi kan være en utforderer neste år og, som kan slå litt nedenfra og by på oss sjøl, og er vi litt offensiv i tilnærmingen, kan det bli en bra sesong, det og.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere