*Nettavisen* Sport.

Slik blir fotball-EM i Norge

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Oslo øst kan glede seg over ny gigantstadion.

26.02.09 18:55

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Torsdag ble det klart: Norge og Sverige skal søke om å få arrangere fotball-EM i 2016. På en pressekonferanse torsdag var fotballtopper fra Norge og Sverige samlet for å gi sin første uttalelse på hvordan det hele skal foregå.

- Vi samarbeider meget bra, og har gjort et grundig forarbeid med EM-saken. Gjennom dette forarbeidet er vi blitt stadig mer entusiastiske over tanken på å skape tidenes fotballfest her hjemme i 2016, sier president i Norges Fotballforbund, Sonde Kåfjord og president i Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell.

- Mesterskapet vil være en folkefest i hele Skandinavia og skape varige positive effekter for samfunnet, idretten og fotballen i sin helhet. EURO 2008 viste at fotball-EM har overkommelige kostnader og er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Sveits og Østerrike arrangerte et flott mesterskap i 2008, og vi har alle muligheter for å skape det samme i Norge og Sverige i 2016, fortsetter de to fotballpresidentene.

Innen 9. mars må interesserte EM-søkere ha meldt sin interesse til det europeiske fotballforbundet Uefa. Etter den datoen kan ingen flere nasjoner melde seg på i kampen om arrangementet.

Arrangert store mesterskap før
Frankrike er så langt det eneste landet som også har meldt sin interesse. For Norge og Sverige var det ikke noe annet alternativ enn å sende i en felles søknad.

- Mesterskapene har blitt så store at det blir umulig for enten Norge og Sverige å gjøre dette alene. Men begge land har god arrangørkompetanse, vi har arrangert mesterskap sammen før, sier Lagrell.

Vi trenger nemlig ikke gå mer enn drøye tolv år tilbake i tid for å finne forrige gang Norge og vår nabo i øst var vertsnasjoner for et stort mesterskap. Kvinne-EM i fotball gikk av stabelen i Norge og Sverige i 1997. Men nå venter en langt vanskeligere utfordring rent logistikkmessig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Generalsekretær Karen Espelund fokuserte på noen av de vanskeligste utfordringene. Det høye prisnivået i landene, stadionkapasiteten og overnattingskapasiteten er de tre største utfordringene for Norge og Sverige.

Espelund viser dog til at eksterne utredninger fra PricewaterhouseCoopers konkluderer med at Norge er i stand til å arrangere fotball-EM.

Oslo, Skedsmo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø er de norske byene som er med i kampen om å være vertsby. Men to av disse blir kuttet. Norge skal nemlig ha fire vertsbyer, mens våre svenske naboer skal ha fem.

- Hva blir avgjørende i byvalget, Espelund?

- Stadionkapasiteten blir helt klart det viktigste. Vi har etablert samarbeid med de seks byene, og alle er positive, sier Espelund til Nettavisen.

- Kommer det geografiske til å spille noe inn?

- I utgangspunktet ikke. Stadionkapasiteten er førsteprioritet for NFF.

Flere nye stadioner?
Dagens stadioner i vårt langstrakte land er per dags dato ikke store nok til å kunne godkjennes av Uefa til et stort mesterskap. Dette betyr enten utbygginger eller rett og slett å bygge helt nye stadioner. I tillegg til selve EM-saken skal den kommende prosjektorganisasjonen videreføre prosessen med å få bygge nytt nasjonalanlegg som erstatning for Ullevaal stadion. Et nytt, moderne og stort nok nasjonalanlegg er helt nødvendig for å kunne få EM til Norge.

- UEFAs krav innebærer at Norge og Sverige må ha ni stadionanlegg. Uefa har definert at minimum to stadioner må ha en kapasitet på 50 000 tilskuere. Tre må ha en minimumskapasitet på 40.000, mens fire stadionanlegg må ha en kapasitet på minimum 30.000 tilskuere, sier Espelund.

På Oslos østkant kommer Norges nye gigantanlegg. I Groruddalen skal det bygges en ny stadion som skal romme 50.000 mennesker. Norges nye nasjonalarena skal ta over for Ullevaal stadion, men det er ikke bare EM som er det langsiktige målet for den stadion.

- Vi håper også å kunne få lagt europacupfinaler til Groruddalen, sier Espelund.

Generalsekretæren håper også at den nye stadion skal huse konserter og andre kulturelle arrangementer.

Leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er meget glad for den nye storstadion på Oslo øst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

- Det er utrolig bra at den nye nasjonalarenaen legges til Groruddalen. Det bor 130.000 mennesker i bydelen, og har lenge vært preget av å ha vært et stort industriområde. Den nye stadion vil live opp hele bydelen, sier Bøhler til Nettavisen.

Entusiasme
Fotballpresident Sondre Kåfjord vektlegger den enorme entusiasmen som en stor fordel for den norsksvenske søknaden.

- Det vil være en entusiasme rundt dette som gir et resultat som vil gi langt mer enn kostnadene. Jeg synes at entusiasmen i bredden i norsk fotball er en stor styrke for oss. Vi er ikke så mange menneskene, men det er veldig mange av oss som er genuint interessert i fotball. Bare se på hvor mange som kommer på tippeligakamper, sier Kåfjord.

- Men hva blir egentlig kostnadene for et slikt mesterskap, Kåfjord?

- Det har jeg ingen kommentar på. Vi gir ikke ut et eneste tall før vi det at det er riktig.

Om Norge og Sverige skulle bli tildelt EM i 2016, vil det utvilsomt bli en drakamp om å få de beste oppgjørene. De siste mesterskapene har det vært standard at et av landene får åpningskampen, mens det andre får finalen. Kåfjord tror det blir en prosess som blir avgjort på en ryddig måte.

- Det er umulig å si noe om dette nå. Men jeg er overbevist om at svenskene og vi vil komme til en god løsning der.

- Så det blir ingen «krig» for å få holde finalen på norsk jord?

- He he, nei. Jeg tror den avgjørelsen vil gå rolig for seg.

De fire representantene for svensk og norsk fotball var imidlertid klare på at de ikke ville gi opp om søknaden ble avvist.

- Om vi får et nei til 2016, prøver vi igjen i 2020, avslutter Espelund.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.