*Nettavisen* Sport.

Slik er «Høgmo-skolen»

Foto: Berit Roald (NTB/Scanpix)

Per-Mathias Høgmo har allerede satt 42 spillere på skolebenken.

17.01.14 21:11

Å gi et landslag i fotball en tydelig og særegen spillestil er intet enkelt prosjekt.

34 spillere har allerede hatt sin første prøve på «Høgmo-skolen» ved å spille landskamp for Norge, og lørdag får enda noen av de åtte som så langt bare har vært med på trening og spillermøter sine første landslagsminutter under ham.

Etter fem kamper er Ola Kamara den eneste som har vært på banen i samtlige kamper.

Nå lanserer Høgmo sin egen versjon av Drillos berømte og oftest misforståtte «best uten ball». Høgmo vil at Norge skal være best mellom samlingene.

- Når det er så få samlinger og kamper, er det helt avgjørende hva vi gjør mellom dem. Et av de områder hvor vi i størst grad kan hente konkurransefortrinn er det vi gjør mellom kampene. Det må være veldig målrettet, sier Høgmo til NTB.

Egil Olsen konstaterte i sin tid at det er lettere å bli best i verden i det spillerne gjør uten ball enn i det de gjør med den. Og siden bare en av 22 spillere på banen har ballen på en gitt tid, må det være ganske mye å hente på å være best i det man gjør uten.

Fyller pausene
Når ligalandslaget går hver til sitt søndag, har Høgmo nøyaktig to samlinger og tre kamper i de åtte månedene som gjenstår til EM-kvalifiseringen starter. Dermed er det neppe uvesentlig hva han gjør i pausene.

På treninger og spillermøter prøver Høgmo å få spillerne til både å forstå og dele hans syn på hvordan Norge skal spille defensivt og særlig offensivt.

- Det er flere nye elementer i spillet, og det er godt at flere blir kjent med tenkemåten, sier han om det høye forbruket av spillere så langt.

- Det er bra at mange har vært borti det. Da kan de også diskutere seg imellom.

LES OGSÅ:Kamara positiv til «Høgmo-skolen»

Fredag satte Høgmo også de norske journalistene på skolebenken. I et foredrag med videoillustrasjoner gikk han og analyseansvarlig/fungerende assistenttrener Martin Foyston gjennom eksempler på hvordan Høgmo ønsker at Norge skal spille.

Virtuell samling
Han fortalte om en «virtuell verden» der spillerne kan gå inn på nett og se videoklipp av egne involveringer eller andre eksempler som er relevante for deres rolle i laget.

- Dette kan de gjøre også om de ikke er med på en samling, og de kan gjøre det mellom samlinger. Samtidig kan de kommunisere med Martin, og han ser også når de har vært inne. Slik får vi fulgt dem bedre opp mellom samlinger og kamper, for de gangene blir for lite, sier Høgmo.

Med Høgmos virtuelle samlinger håper han at spillestilen skal sette seg i ryggmargen til spillerne selv om han i motsetning til klubbtrenere ikke har noen mulighet til å drille dem på feltet dag ut og dag inn.

Han viser til to klubblag når han skal illustrere hvordan han drømmer om at Norge skal framstå på banen.

- Forsvarsspillet jeg ønsker er veldig likt Atlético Madrid, som forsvarer seg med ekstrem blokkforflytning. Angrepsspillet er slik Manchester City spiller, som ser ut nesten som 2-2-4-2 når de har ballen, der kantene vandrer og er ekstremt spillbare i mellomrom, og backen kommer fram hele tiden. (©NTB)

Annonsebilag