*Nettavisen* Sport.

Slik fungerer Nettavisens nye livesystem

Foto: Barrington Coombs / Pa Photos

Her er hele guiden.

01.03.14 10:00

Klikk på bildet for å forstørre.

Det nye livesystemet til Nettavisen består av to deler. På desktop-nett (pc/mac) så ligger disse to delene ved siden av hverandre, for lesebrett og mobil vil man få en meny i toppen hvor man kan velge mellom disse. Live kampfakta er systemet som viser alle scoringer fortløpende i tillegg til alle resultater, nyhetert far Nettavisen og mer til, live studio er vår dekning sammen med dere.

NB! Hvis du bruker iPad så kan det være at landskapsmodus ikke fungerer optimalt. Vi jobber med å løse problemet. Det samme kan gjelde enkelte telefoner.

Du finner livesystemet på http://live.nettavisen.no

For å være med på dekningen, snakke med oss, komme med kommentarer og fortelle oss din ærlige mening må du logge inn. Det kan du gjøre bare ved å lagre et visningsnavn, eller logge inn med Twitter, Facebook, Google+ eller Yahoo.

Under viser vi deg alle elementene i vår nye live for desktop (pc/mac) og mobil/lesebrett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lengst til venstre på dekstop-versjonen finner du et tårn med radiosignaler ut fra. Klikker du på dette får du kun de kampene som går akkurat nå, altså det som er virkelig live. Ellers viser systemet alle kampene som faktisk går nå.

Stjernen ved siden av er muligheten til å se kun de kampene du har valgt som dine favoritter, altså de du vil følge spesielt med på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Over har vi valgt kampen Southampton-Liverpool som vår favoritt ved å klikke på stjernen ved siden av. Klikker du på stjernen i menyen vil du få opp til fem kamper som du har valgt som din favoritt. For å fjerne kamper som favoritt kikker du bare på stjernen igjen.

Menypunktet I DAG lar deg bla i datoer for å se hvilke kamper som dekkes, og resultater fra tidligere dager.

Lydikonet er om du vil ha varsling ved scoring med pling. Knappen 1X2 lar deg skru på oddsoversikt over alle kampene. I tillegg kan du dele kamper og livesystemet på Twitter, Facebook og Google+. Det er også et språkvalg til slutt hvis du vil følge liven på andre språk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enkelte dager (de aller fleste) vil det være mange kamper som vises. På desktopversjonen må du derfor noen ganger scrolle for å få sett alle kampene. Det gjør du ved å markere ved kampene og bruke musen for å gå opp og ned. Det er også en såkalt scrollbar inne i rammen ved kampene (se rød ring over).

På mobil/lesebrett vil du velge kamper ved å scrolle nedover siden etter å ha valgt live i menyen nederst.

Mobilsiden ser slik ut:

Klikk på bildet for å forstørre.

Menypunktet nyheter gir deg de siste sportsnyhetene fra Nettavisen. Menypunktene alle gir deg alle kampene, mens live kun er de kampene som faktisk er live nå. Resultater er resultater og favoritter de kampene du har valgt som favoritter.

Kampvinduet

Klikk på bildet for å forstørre.

Selve kampvinduet for en kamp har helt øverst logoene til lagene med resultat. Under finner du en tidslinje med viktige ting som skjedde i kampen (kort, mål og bytter).

Klikk på bildet for å forstørre.

I feltet under har du kampvinduet. Der vil du grafisk se sjanser, ballinnehav, store hendelser og annet. Slik som vist over ved scoring. På flere kamper har man såkalte ballspotters som hele tiden vil vise deg hvor ballen er på banen.

Kampinfo gir deg dommer, tilskuertall og annen faktainfo. Taktikk viser deg en grafisk oppstilling av taktikken slik som den er oppfattet av de personene som følger kampen live. Actionkart viser deg hvor skudd, frispark og innkast har skjedd på banen.

Klikk på bildet for å forstørre.


Klikker du på kamprapporter får du live tekstoppdatering fra kampene. Legg merke til at i mange kamper vil du få mest informasjon i det grafiske feltet øverst.

Klikk på bildet for å forstørre.


Valget nyheter gir de siste nyhetene fra Nettavisen. Livetabell er tabellen slik den ser ut akkurat med de resultatene som er nå. Her kan du som med kampene scrolle (for eksempel ved å bruke fingrene på mobil eller et scrollhjul/en styreplate på pc/mac).

Lagoppstilling gir deg den offisielle, innmeldte lagoppstillingen. Det betyr at i kamper hvor dette ikke er gjort ved kampstart vil du ikke finne lagoppstilling her. Vi har valgt å gjøre dette for å kun vise det som faktisk er offisielt gjort av klubbene. I mange tilfeller vil vi oppdatere fra livestudioet også med lagoppstillinger og laginfo.

Topplister er toppskårere, flest målgivende og kort i ligaen som kampen du følger med på befinner seg i.

Sammenligning er en måte å sammenligne resultatene for de to lagene som skal spille. Resultater er de siste resultatene fra serien/cupen du følger med på.

Slik fungerer det på mobil/lesebrett:

Klikk på bildet for å forstørre.


På mobil velger du resultater, og får velge land før du velger serie. Du velger så runde i menyen øverst (her runde 27 i Premier League).

Klikk på bildet for å forstørre.


Følger du med på en kamp på mobil/lesebrett velger du begivenheter (som er tekstdekningen), lagoppstilling, statistikk og sammenligning. Over er det statistikk som er valgt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.