*Nettavisen* Sport.

Slik gjorde de Klopp-tabben som aldri blir glemt

NY JOBB: Jürgen Klopp er Liverpools nye manager. Foto: Stuart Franklin (Getty Images)

Stemplet Liverpools nye sjef som en «respektløs hipster».

09.10.15 08:55

Det regnet litt den dagen, en typisk vinterdag i februar 2008. Dagen de kunne gjort et valg som ville forandret tysk fotball slik vi kjenner den.

Det var tre stykker som tok den over 500 kilometer lange turen fra Hamburg til Mainz. Det var styreformann Bernd Hoffmann, det var styremedlem Katja Kraus og det var sportsdirektør Dietmar Beiersdorfer.

De hadde tatt turen for å møte mannen som på den tiden ble omtalt som «tysk fotballs Harry Potter». Mannen som på sensasjonelt vis hadde ledet lille Mainz opp i Bundesligaen for første gang i klubbens historie i 2004. Mannen som senere tok den lille klubben ut i europacupen og ga den spanske storheten Sevilla nok av problemer i UEFA-cupens kvalifiseringsrunde.

Navnet hans er selvsagt Jürgen Klopp. Trioen som kom på besøk for å treffe ham var fra Hamburg og avgjørelsen de tre tok noen dager senere er trolig noe de, med fasiten i hånd, angrer bittert på den dag i dag.

Overvåket i smug
Klopp var allerede i 2008 sett på som tysk fotballs «wonderboy». Det han hadde utrettet som trener i Mainz var helt utrolig og en rekke TV-opptredener for kanalen ZDF hadde gjort den karismatiske karen til allemannseie i Tyskland. Interessen rundt ham hadde lenge vært stor og selv Bayern München hadde følere ute etter mannen med brillene.

Denne februardagen var det imidlertid en annen storklubb, Hamburg, som ønsket å vurdere hvor vidt Klopp kunne bli klubbens neste trener.

Det var opp til Hoffmann, Kraus og Beiersdorfer å bedømme om den da 40 år gamle Klopp var riktig mann for den tradisjonsrike klubben.

Trioen klarte imidlertid ikke å bestemme seg.

Ifølge ESPN var riktig nok både Hoffmann og Krause imponert over Klopp, men de klarte ikke å overbevise sportsdirektør Beiersdorfer.

Det hele endte med at de dro hjem igjen, uten Klopps signatur. I stedet bestemte Beiersdorfer at de skulle overvåke treneren, i smug.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE OVERBEVIST: Hamburgs tidligere sportsdirektør, Dietmar Beiersdorfer. Foto: Ullstein Bild (Getty Images)

Hamburg sendte i tiden som fulgte et speiderteam til Mainz. De skulle observere Klopp og rapportere tilbake til Hamburg-sjefene.

Og rapporten, den var nedslående.

Respektløs hipster
I rapporten kunne man lese at Klopp dukket opp for sent til trening, at han gikk ikledd hullete dongeribukser og at han sjeldent barberte seg.

Hamburg ønsket seg en ringrev av en trener, en som kunne utøve disiplin på samme måte som Huub Stevens hadde gjort tidligere. Ifølge speiderne ville klubben i stedet få en «respektløs hipster» i Jürgen Klopp.

Da Klopp selv etter hvert fant ut hvordan Hamburg hadde overvåket ham, ble treneren rasende og kastet seg på telefonen til Beiersdorfer.

- Jeg er ikke interessert i Hamburg-jobben, ga han klar beskjed om og klubbens styre strøk han gledelig av listen over aktuelle kandidater.

Overfor avisen Bild har Klopp senere betrodd at han var såret over måten de «speidet» på ham og at han var dypt uenig i tilbakemeldingen.

- Alle i denne bransjen må da vite hvordan jeg jobber. Det samme gjelder for vurderingen av at jeg dukket opp for sent. Det såret meg, faktisk. Jeg tror ikke det finnes noen som er mer punktlig enn meg, sa Klopp.

- At jeg var ubarbert? Vel, ja, det stemte nok, la han til på sedvanlig vis.

Klikk på bildet for å forstørre.

WONDERBOY: Jürgen Klopp var glad, også i 2002. Foto: (Getty Images)

Hamburgs fall
Hamburg vurderte i stedet kandidater som Bruno Labbadia, Fred Rutten og Christian Gross. Dette var trenere Beiersdorfer likte. Til syvende og sist var det likevel tidligere Tottenham-sjef Martin Jol som landet jobben.

Klopp takket i stedet ja til et tilbud hos kriserammede Borussia Dortmund noen måneder senere. Disse begivenhetene i 2008 var starten på både en enorm suksesshistorie og en gedigen fiasko i tysk fotballs nyere historie.

Dortmund og Hamburg ble tysk fotballs svar på himmel og helvete.

For mens Dortmund under Klopp ble en av landets beste og mest spennende klubber og hele Europas kjæledegger, gikk det i motsatt retning for mektige Hamburg. Klubben har siden Martin Jol ble ansatt i 2008 hatt hele 14 trenere, enten midlertidig eller på fast basis.

Mens Dortmund vant ligatitler og spilte seg fram til Champions League-finale i 2013, så etablerte Hamburg seg i bunnen av tabellen. Laget med seks ligatitler i Bundesliga og en europacuptriumf fra 1983 kjemper for tiden i ingenmannsland. Sist sesong reddet de plassen med et nødskrik.

Denne sesongen, nå under ledelse av nevnte Bruno Labbadia, for andre gang, nyter Hamburg en stille tilværelse sånn cirka midt på tabellen.

Snytt på nytt
I forkant av Labbadias andre periode som Hamburg-sjef fattet imidlertid klubben håp om en renessanse. Denne gangen skulle de ikke gjøre samme tabbe som i 2008 - velge bort én av landets mest spennende trenere.

Det gjorde Hamburg for så vidt heller ikke, men igjen dukket Klopp-spøkelse opp. Igjen satte han kjepper i hjulene for hamburgerne.

Da Josef Zinnbauer fikk fyken som Hamburg-trener i mars i fjor, ble sportsdirektør Peter Knäbel innsatt som hovedtrener ut sesongen. Planen var klar, Hamburg skulle ansette den fremadstormende Thomas Tuchel.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

VRAKET HAMBURG:Borussia Dortmund-sjef Thomas Tuchel. Foto: Alex Grimm (Getty Images)


Den «nye Klopp» ble han kalt og etterfulgte nettopp Klopp (Jørn Andersen ledet Mainz én sesong i mellom, red. anmerk.) som hovedtrener i Mainz da sistnevnte reiste videre til Borussia Dortmund.

Tre uker etter at Zinnbauer fikk sparken i Hamburg, annonserte imidlertid Klopp at han takket for seg som trener i Dortmund etter sesongen. Takk og farvel til Hamburg, Tuchel valgte selvsagt Dortmund.

Der har han for øvrig fått en kanonstart denne sesongen. Hamburg på sin side har tatt ti poeng på de åtte første kampene i Bundesligaen.

Liverpool-jobb
Men vi skal la Tuchel-suksess være Tuchels suksess. I disse dager er det igjen Klopp som er vår mann i fokus, som ny manager i Liverpool.

En klubb med brukket rygg og ubehandlede sår. Ikke så ille som det sto til i Dortmund da Klopp kom i 2008, men nok til at tyskeren ser på det hele som et prosjekt og en utfordring. Klarer han å skape noe, der så mange de siste årene har feilet? Der oppturer og nedturer har gått hånd i hånd?

Klikk på bildet for å forstørre.

SUKSESS: Dortmund og Jürgen Klopp ble en god match. Foto: Stuart Franklin (Getty Images)

Den suksessrike, men etter hvert paranoide Rafael Benitez, den sjanseløse Roy Hodgson og den abdiserte kongen Kenny Dalglish klarte bare delvis å begeistre den kravstore fansen. Den karismaløse Brendan Rodgers ledet deretter laget med et stort smil og et solbrunt ansikt, men det ble bare nesten for nordiren, også, før det hele rant ut i sanden.

Hva har Klopp som forgjengerne ikke hadde?

Vel, man kan hevde at ingen er som Jürgen Klopp i dagens fotball.

Han har en latter noen hevder kan kurere de syke og hver gang han åpner munnen blir et nytt sitat lagt til på nettsider over de beste uttalelsene i idrettsverdenen. Han smiler, han viser følelser og han er ikke redd for å si akkurat det han mener, til akkurat hvem han vil, hele forbanna tiden. Kjeftamentet til Klopp tar sjelden fri.

Først og fremst er Klopp likevel en fotballtrener som leverer resultater og bygger klubb. Sammen med sine medsammensvorne kamerater, Zeljko Buvac (assistent) og Peter Krawietz (analytiker), samt de listige direktørene Hans-Joackim Watzke og Michael Zorc, tok han Dortmund fra økonomisk krise og brukket rygg til de øverste høyder i europeisk fotball.

Gegenpress
Med et spill bygd på kontringer, press og skyhøy risiko, best kjent som «Gegenpress», revolusjonerte Klopp fotballen. Systemet var så effektivt at selveste Josep Guardiola måtte legge om stilen sin for å stoppe det.

- Jeg har sett Bayern München spille mange ganger. Jeg tror ikke de har slått så mye langt på tre år, sa Klopp etter sitt første møte med tiki-takaens gudfar, Josep Guardiola i 2013. Bayern vant riktig nok 3-0, men Klopp så på stilskiftet til Guardiola som et stort kompliment.

«Klopp skapte en ny form for taktisk bevegelse som senere har blitt kopiert av de største klubbene i Europa», skrev spaltisten Clark Whitney en gang om Klopps «Gegenpress». Effektivt, men også svært krevende.

Klikk på bildet for å forstørre.

RIVALER: Jurgen Klopp og Josep Guardiola. Foto: Alex Grimm

Det skal gå fort, det skal løpes intenst, det skal overrumples og begeistres. Det skal trenes beinhardt, ofte to ganger om dagen. Det er langt fra perfekt og defensivt så det til tider skjørt ut. Presset må sitte, ellers går det galt. Og så var det dette med etablert angrep, da, der lugget det ofte.

Hvordan Klopp-regimet vil slå ut i et land som ikke har vinterpause, men i stedet har et steintøft juleprogram, er i seg selv et spørsmålstegn.

Motivatoren
Men det er også litt av greia med Klopp, han utfordrer det etablerte og gjør det bedre enn de andre. Det er på ingen måte skrevet i stein at tyskeren skal lykkes i Liverpool, det hele kan ende opp fryktelig galt, men akkurat den sjansen hadde vært til stede, uansett hvem som ble ansatt.

Når du verken har mest penger, størst stadion eller muligheten til å hente de beste spillerne, så handler det i bunn og grunn om å skape entusiasme, og nettopp det er Klopp angivelig en mester på. Tidligere TV-kollega Johannes B. Kerne har sagt følgende om 48-åringens motivatorevner:

- Jeg hadde hørt at han kunne motivere hvem som helst, så før vi gikk på lufta en gang, spurte jeg: «Hvis jeg var en av spillerne dine, hva ville du gjort for å få i gang adrenalinpumpen min»? Klopp så på meg i to sekunder, så klappet han til meg, forteller han ifølge FourFourTwo.

Klopps evne til å skape entusiasme, glede og engasjement gjelder både for spillerne, fansen og media. Alle som blir snakket til av Klopp føler seg som den viktigste personen i rommet, sies det. Med andre ord har treneren en talegave som nok presidenter og skuespillere kunne drept for.

Skaper helter
Fansen elsker det, pressen elsker det, og spillerne elsker det.

Nye helter som Mario Götze, Mats Hummels, Marco Reus, Ilkay Gündogan og Robert Lewandowski vokste fram under Klopp i Dortmund. De er i dag alle fulle av lovord om treneren, selv om det til slutt gikk litt på skakke i klubben. Sist sesong strevde laget voldsomt i Bundesligaen.

Men for spillerne var han ikke bare sjefen, han var den de betrodde seg til. Shinji Kagawa gråt da han i 2012 måtte forlate Klopp og reise til Manchester United. Ikke rart, i grunn, Kagawa sluttet å virke uten Klopp.

- Jeg har ikke gitt opp håpet om å få jobbe med ham igjen, var den klare beskjeden fra Klopp, da det buttet imot for japaneren i United.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

EN VENN: Spillerne elsker Jürgen Klopp. Her med Shinji Kagawa. Foto: Dennis Grombkowski (Getty Images)


Stjerneelev Hummels sier følgende om mannen som hentet ham fra akademitilværelsen i Bayern og gjorde ham til en superstjerne.

- Han lever, puster og tenker fotball dag ut og dag inn. Han er en fantastisk tilvekst for et hvert lag og jeg krysser fingrene for ham, sa Hummels da han ble spurt om hvordan Klopp ville fare i Liverpool.

Da ryktene rundt Hummels var på det sterkeste og stopperen ble koblet med andre klubber, tok Klopp effektivt presset vekk fra eleven og skiftet oppmerksomheten over på seg selv med følgende sitat:

- Disse ryktene er bare dritt. Hvis dette stemmer, skal jeg spise feiekosten min, sa han til pressen og vips så var Hummels borte fra forsidene.

Kanskje kan han bygge opp, motivere og gjenopplive Liverpools mange ørkenvandrere, også? Kanskje kan han til og med hente tilbake folk som Mario Balotelli og Lazar Markovic og få noe ut av de investeringene?

Skal man tro rapporterne så er Klopp nemlig hentet til Merseyside for å få det beste ut av de som allerede er der, ikke bygge opp troppen på nytt.

Og det er kanskje like greit, Klopp har aldri vært noen rev på overgangsmarkedet. Det har andre stort sett tatt seg av for ham.

Har eierne lært?
Anerkjente sportsspaltister mener i hvert fall at ansettelsen av Jürgen Klopp på Anfield viser at Fenway Sports Group (FSG), klubbens eiere, endelig ser ut til å ha lært av de mange feilene de har gjort siden 2011.

I en fersk artikkel i storavisen Daily Mail kom det blant annet fram at de amerikanske eierne i for stor grad har lyttet til og latt seg påvirke av andre enn manageren. Analytikeren Michael Edwards, som er en del av den omstridte overgangskomiteen, skal blant annet gjennom jevnlig kontakt med FSG ha skapt en intern splid hos den sportslige ledelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR HAN LÆRT? Liverpool-eier John W. Henry. Foto: Alex Livesey (Getty Images)

Ved ansettelsen av Brendan Rodgers brukte FSG et team av rådgivere for å evaluere hver kandidat, de landet på Rodgers som den beste. De samme rådgiverne skal ha vært svært skeptiske til nettopp Jürgen Klopp. For sterk personlighet, han er ingen «ja-mann», var dommen om tyskeren.

Simon Hughes, spaltist hos blant andre The Telegraph, leker derfor med tanken om at disse rådene FSG fikk angående managerne i stor grad ble styrt av at andre ansatte var tjent med en slik type manager og ikke klubben i sin helhet.

Rodgers mistet rett og slett kontrollen til slutt og var ikke herre over eget hus. Det samme kan selvsagt skje med Klopp, også, men håpet er at 48-åringen skal ha autoritet nok til å sette det berømte skapet på plass, når det trengs.

Hughes argumenterer derfor videre at da FSG nå bestemte seg for å sparke Rodgers, så måtte de også overse innspill fra såkalte rådgivere angående ansettelsen av en ny sjef og gripe tyren ved hornene selv.

Akkurat det ser det ut til at Liverpools eiere har gjort. John W. Henry og hans nærmeste skal selv ha ført dialogen med Klopp. De skal selv ha tatt beslutningen om at han var riktig mann og de skal selv ha ansatt ham.

Såkalte rådgivere hadde kanskje sett en respektløs hipster i hullete dongeribukser. FSG så Liverpools nye manager bak skjeggstubbene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag