Slik har Liverpool snudd alt på hodet

Foto: AFP/Scanpix

Klubben har gjennomført en imponerende snuoperasjon.

02.09.11 12:55

Det har vært noen tunger sesonger for Liverpool. Ikke bare har det sviktet sportslig, men også på spillermarkedet har klubben gjort flere dårlige beslutninger de siste årene.

Tiden under eierduoen Tom Hicks og George Gillett var ingen lett tid for fansen og forrige sesong åpnet det også elendig under Roy Hodgsons ledelse.

Den siste sesongen under tidligere manager Rafael Benítez var heller ingen dans på roser og den tradisjonsrike klubben så ut til å være i ferd med å seile en smule akterut.

FSG og Dalglish
Underveis i forrige sesong begynte imidlertid snuoperasjonen. Først tok Fenway Sports Group (FSG) over eierskapet i klubben og så kom legenden Kenny Dalglish inn som manager.

Med nytt eierskap i klubben, ble det også hentet inn nye dyktige folk i andre sentrale roller, som for eksempel Damien Comolli som fotballdirektør.

Klubben avsluttet forrige sesong svært sterkt og fotballen var igjen underholdende. Det var derfor knyttet stor spenning til hva klubben ville foreta seg på sommerens overgangsmarked.

Og mye tyder på at de røde fra Beatles-byen nå for alvor har tatt de første skrittene mot å gjenopprette klubbens ære og bygge en mer framtidsrettet og moderne stall.

Menn som José Enrique, Craig Bellamy, Sebastian Coates, Stewart Downing, Charlie Adam og Jordan Henderson har alle kommet inn porten, mens flere overflødige spillere har takket for seg.

I vinter brukte klubben også pengene fra salget av Fernando Torres, pluss litt ekstra, til å hente Luis Suarez og Andy Carroll. Spesielt Suarez har vist seg om et strålende kjøp.

Måtte rydde opp
Men det å hente inn forsterkninger var bare én del av den jobben som måtte gjøres. Det var kanskje like så viktig for Liverpool å kvitte seg med overbetalte spillere og kutte lønnsbudsjettet.

FSG ga tidlig beskjed om at de ønsket å gjøre Liverpool til en mer kostnadseffektiv klubb, samtidig som troppen skulle finjusteres og optimaliseres.

Med sommerens salg og utlån skal klubben, ifølge The Guardian, ha kuttet bort rundt 30 millioner pund i lønnskostnader, samtidig som rundt 20 millioner har kommet inn fra salgene.

Av de 14 signeringene Rafael Benítez gjorde i løpet av sine to siste år i sjefsstolen, er nå bare tre igjen. Av Hodgsons kjøp står kun keeper Brad Jones og stopper Danny Wilson tilbake.

Liverpool er imidlertid ikke kvitt alle utgiftene på spillere som Joe Cole og Alberto Aquilani. Klubben har fortsatt forpliktelser når det gjelder de to utlånte spillerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøpte først
Cole tjente rundt 80.000 pund i uka som Liverpool-spiller og de røde har fortsatt ansvar for å betale 60 prosent av denne lønnen. Det betyr en årlig utgift på 2,5 millioner pund.

FSG har likevel sagt seg villig til å ta på seg slike utgifter i det korte løp. Snur man på det kan man jo si at Liverpool sparer 1,65 millioner pund årlig på utlånet.

- Eierne var villige til å ta sjanser og villige til å bruke penger. Mange andre eiere ville sagt at troppen var for stor og at noen måtte ut, før noen kom inn, sier Damian Comolli.

- Slik var det aldri i Liverpool denne sommeren. Jeg ga beskjed om at vi måtte kjøpe først og eierne var veldig modige som aksepterte disse betingelsene, fortsetter han.

Liverpool gjorde som kjent flere av sine kjøp tidlig på sommeren, noe som har gitt manager Dalglish mer tid med nysigneringene i sesongoppkjøringen.

Meireles solgt
Etter hvert forsvant også «daukjøttet» ut porten, en etter en. Paul Konschesky, Nabil El Zhar, Christian Poulsen, Milan Jovanovic, Emiliano Insua og Philippe Degen er folk som nå er borte.

I tillegg er altså Cole og Aquilani sendt på lån.

Helt på tampen ble også Raul Meireles solgt til Chelsea for 12 millioner pund. Mange mente portugiseren burde blitt, men Meireles var uansett en spiller som kunne ofres.

Faktum er at Dalglish ønsker et lag der alle skal spille en spesifikk rolle. De som er overflødige, blir sendt på dør. Omtrent samtidig som Meireles forsvant, ble Craig Bellamy klar.

- Jeg har sett at klubben har hentet menge britiske spillere og for meg minner dette om det gamle Liverpool, sier waliseren.

- Det hele virker så kjent og det er en stor ære for meg å få være en del av dette, sier mannen som også tidligere har ikledt seg Liverpool-drakt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Reuters/Scanpix

Unge og energiske
Klubben har nå en yngre og mer energisk tropp, som nærmer seg det FSG ønsker. 22 mann i seniortroppen, samt et ungdomsakademi med flere lovende folk.

Totalt skal lønnsutgiftene til klubbens nye spillere ligge på rundt 13 millioner i året, ifølge The Guardian (Bellamy er ikke medregnet). Dette er 17 millioner pund mindre enn hva spillerne som har forlatt klubben totalt hadde i lønn.

FSG har brukt 114 millioner pund på spillere, inkludert lønninger, i de åtte månedene de har vært i klubben. 75 av disse millionene har blitt hentet inn igjen ved salg og lønnskutt.

På mange måter kan man si at Liverpool nå har kommet seg ut av den dårlige trenden på spillermarkedet og nå er på vei mot en ny og spennende framtid.

Nøkkelsalg i sommer: Raul Meireles (Chelsea) £12m, David Ngog (Bolton Wanderers) £4m, Paul Konchesky (Leicester City) £1.5m, Daniel Ayala (Norwich City) £800,000, Gerardo Bruna (Blackpool) £750,000,Joe Cole (Lille) loan, Emiliano Insua (Sporting Lisbon) ukjent sum, Chris Mavinga (Rennes) ujent sum, Sotirios Kyrgiakos (Wolfsburg) ukjent sum, Christian Poulsen (Evian) ukjent sum, Alberto Aquilani (AC Milan) lå med opsjon, Milan Jovanovic (Anderlecht) ukjent sum, Tom Ince (Blackpool) ukjent sum, Nabil El Zhar (Levante) ukjent sum.

Kilder: The Guardian (tallene i artikkelen er hentet herfra), Wikipedia, liverpoolfc.tv.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Premier League

Mest lest på Sport

Annonsebilag