Slik husker vi fotball-VM

Foto: Daniel Garcia (AFP)

Vi lar spillerne og trenerne selv oppsummere den månedslange fotballfesten i Sør-Afrika.

11.07.10 23:33

Sommerens fotball-VM er over for denne gang, med Spania som verdensmestere for første gang etter den dramatiske finaleseieren over Nederland.

Og kanskje kommer VM i Sør-Afrika til å gå inn i historiebøkene som et av de mest vellykkede. I hvert fall har vertslandet sørget for at Afrikas første VM-fest ble nettopp det - en fest - og landet har slått tilbake mot kritikere som mente at Sør-Afrika ikke var klare til å arrangere et så stort arrangement.

Likevel er det noen som helst vil glemme VM så fort som mulig, mens andre kommer til å leve på minnene i lang, lang tid fremover.

Her har du uansett noen av de beste sitatene fra hovedpersonene selv, servert under den månedslange fotballfesten i Sør-Afrika:

«Vel. Det er en blekksprut.»

Spanias Carlos Marchena prøvde å dempe forventningene etter at blekkspruten Paul spådde at Spania ville vinne finalen mot Nederland. Åtte av åtte ganger tippet Paul riktig vinner av VM-kampene - sist altså med Spanias finaleseier.

Les også: Paul sikker i sin sak

«Skjerp dere, folkens. Han er ingen helt. Han er en simpel juksemaker. Guds hånd? Det var heller djevelens hånd.»

Ghanas serbiske trener, Milovan Rajevac, kommer til å trenge lang tid på å tilgi Uruguays Luis Suárez for sistnevntes viljehands på overtid av kvartfinalen mellom de to lagene.

Les også: Fortsatt rasende etter VM-exit

«Vi føler oss som en lilleputtnasjon i fotball, og det gjør vondt. Det er ikke annet å si enn at det er en katastrofe.»

Patrice Evra oppsummerte Frankrikes VM-innsats, som blant annet inneholdt elendige resultater, en utskjelt trener, en hjemsendt spiller og en streikende tropp.

Les også: Gir Henry skylda

«De nekter å trene, det er en skandale. Jeg sier opp. Jeg forlater det franske fotballforbundet. Jeg har ingenting mer her å gjøre, jeg drar hjem til Paris.»

Jean-Louis Valentin var ikke spesielt imponert over den nevnte treningsstreiken hos Frankrikes spillere, og sa opp i protest.

Les også: Totalt kaos på Frankrike-trening

«Det var som en knockout fra Muhammad Ali. Nå har jeg ingen flere krefter igjen. Den dagen jeg la opp som spiller kunne ha vært noe lignende, men dette er mye verre.»

Det er ingen tvil om at Diego Maradona ønsket VM-gull også som trener for Argentina, men drømmen tok slutt med 0-4-tap for Tyskland i kvartfinalen.

Les også: Det var som en knockout fra Ali

«Vi vil alltid vinne. Men selv om vi vinner er de ikke fornøyd, fordi vi ikke lager show. Om vi lager show, er de ikke fornøyd fordi vi ikke vinner med seks eller sju mål. Om vi scorer seks eller sju mål, sier de at motstanderne var elendige.»

Dunga fikk hard kritikk fordi han tok ut sambaen fra det brasilianske laget. Så endte det også med kvartfinaletap for Nederland, og Dunga sluttet som landslagssjef.

Les også: Ros fra Drillo - ris fra Pelé

«For fire år siden ble vi hyllet som verdensmestere. I dag spilte vi som geiter.»

Gennaro Gattuso var lite fornøyd med at de regjerende verdensmesterne fra Italia endte på sisteplass i gruppespillet - bak et lag som New Zealand.

Les også: «Vi var mestere, og gjorde oss til latter»

«Han klarer ikke å ta seg av sine egne barn. Jeg forstår ikke hvordan han klarer seg på fotballbanen.»

Dommer Howard Webb fikk dømme finalen i VM-sluttspillet - uten at konen hans kunne skjønne hvordan. Webb klarte seg for øvrig godt i finalen, selv om han måtte dele ut ett rødt kort og en haug av gule i løpet av kampen.

Les også: Hyllet død kamerat

«Mål, fortalte en fotballegende meg en gang, er som ketchup. Noen ganger kommer de ikke, uansett hvor hardt du prøver. Men når de først kommer, kommer alle på en gang.»

Før VM var Cristiano Ronaldo sikker på at den svake scoringsstatistikken på landslaget ikke betydde noe. Så scoret Real Madrid-spilleren i 7-0-seieren mot Nord-Korea - uten at det ble noen ketchupeffekt av den grunn, og Portugal røk ut av åttedelsfinalen mot Spania.

Les også: Hull på byllen etter 16 måneder

«Det ville være latterlig å revurdere mållinjeteknologi på nytt.»

FIFA-president Sepp Blatter mente at saken var ferdigdiskutert en gang for alle - selv etter Frank Lampards scoring mot Tyskland i åttedelsfinalen, som var en halv meter over linjen, men som ikke ble godkjent av dommeren.

Les også: Nå kan Tyskland glemme 1966

«Jeg vet at jeg noen ganger går litt for langt. Det er noe jeg har tenkt mye på, og jeg vet det bekymrer alle brasilianere. Faren min prater om det hele tiden, han stopper ikke å minne meg på det.»

Felipe Melo før VM om hvor viktig det ville være å unngå rødt kort. Melo holdt seg helt til kvartfinalen mot Nederland, der han fikk direkte rødt. Brasil var ute av VM, og Melo var syndebukken.

Les også: - Jeg vil beklage til fansen

«Når de viser høydepunktene fra 1970, ser du bare de gode delene. Fra 1958 viser de bare de gode delene, og fra 1962 viser de også bare de gode delene. Om vi tar det nåværende brasilianske laget og bare viser de gode delene, vil fansens synes det er et spektakulært lag. Men i dag viser de like mye de dårlige øyeblikkene som de gode.»

Fortsatt pressede Dunga mente at Brasils legendarisk 1970-vinnere ikke var så gode som man ville ha det til.

Les også: Dunga gir seg etter VM-exiten

Og vi avslutter fotball-VM for denne gang med dype betraktninger fra Chiles landslagssjef Marcelo Bielsa:

«Vi lærer alle av feil vi gjør, og av feil som vi har sett andre gjøre, og vi prøver å unngå dem. Dette er prosessen med å gjøre feil og unngå å gjøre dem igjen; ved å se hvordan andre gjør feil og unngå å gjøre de samme feilene selv. Det er en prosess som ikke er stabil, og som ikke kan måles underveis.»

Chile gjorde minst tre feil mot Brasil, og røk ut fra VM i åttedelsfinalen med 0-3-tap.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag