RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik hyller de Drillo

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Lynskarp, kunnskapsrik og overraskende god i bordtennis. Slik beskrives jubilanten Egil Drillo Olsen.

Søndag fyller Norges landslagssjef i fotball, Egil Roger Olsen, 70 år.

En til tider omstridt fotballspiller og trener, men uomtvistelig Norges mest suksessrike landslagstrener i fotball noensinne. På 1990-tallet fikk han resultater med landslaget som ingen hadde turt å drømme om. Andreplass på FIFA-rankingen, kvalifisering til to strake VM og seier over selveste Brasil i tellende VM-kamp.

Nettavisen har spurt noen av profilene som var med på suksessen på 1990-tallet om å beskrive Drillo som person.

Jan Åge Fjørtoft, Erik Thorstvedt og Jostein Flo trekker alle frem én ting med en gang vi ber dem beskrive personen Egil Roger Olsen.

- Det første man tenker på er at han er kunnskapsrik, sier Fjørtoft.

- Jeg vil si at han er en fyr som har en stor intellektuell kapasitet, sier Thorstvedt.

- Han er lynskarp. Han er kunnskapsrik, ikke bare innen fotball og geografi, men på de fleste områder, sier Flo.

- Banebryter
Men de har også mye mer å fortelle om søndagens 70-årsjubilant. Vi lar Erik Thorstvedt begynne.

- Han kunne valgt å bruke den intellektuelle kapasiteten på mange ulike områder, men at han valgte å bruke den på fotball synes jo jeg er bra.

- Han er en banebryter som tør å tenke sine egne tanker. Han har brukt sin hjernekapasitet til å forske på hva som funker og ikke funker innen fotballen, og det har nok kostet ham litt. Men han er en robust fyr som har den staheten som trengs for å få gjennomført noe ukonvensjonelt. At Drillo har betydd enormt for norsk fotball er hevet over enhver tvil, mener Thorstvedt, som også var med på magrere tider.

- Jeg var med på landslaget også da det ikke gikk bra. Og å få være med på den oppturen med Drillo var givende og har gitt meg et rikere liv. Og han har mesteparten av æren for det.

- Det var jo helt absurd. I FIFA-rankingens spede barndom var vi altså helt oppe på 2. plass. Det er en ranking som er utelukkende basert på resultater, og det viser hvor ekstremt bra resultatene var med Drillo som trener.

- Jeg hadde ham også som U-landslagstrener, og syntes han var en bra trener. Men jeg har sett at han har evne til å utvikle seg. Og han er helt utrolig god til å motivere. Den beste motivasjonen er ikke å stå og klappe i hendene å rope «Bra gutter! Nå gir vi alt!». Drillo ga hver enkelt spiller interessante oppgaver og fikk hver enkelt til å følge seg viktig. Det var han sykt bra på, skryter Thorstvedt.

Erik Thorstvedt forteller at Drillo har bidratt til å gi ham et rikere liv.
Erik Thorstvedt forteller at Drillo har bidratt til å gi ham et rikere liv.

Defensiv tennisspiller
- Kan du fortelle noe om Drillo som folk flest ikke vet?

- Jeg bygger muligens oppunder noen fordommer her, men å se Drillo spille tennis eller bordtennis ... Det handler bare om å få ballen over nettet. Han slår aldri noen vinnerslag, men venter på at motstanderen skal gjøre feil. Han er flink altså, men spiller defensivt og lar motstanderen tabbe seg ut, sier Thorstvedt og skal siden få støtte i det synet av Jostein Flo, som senere avslører mye mer om Drillos bordtennisferdigheter.

- Hva er ditt beste minne fra tiden med Drillo?

- Å spille VM var jo stort. Før VM i 1994 hadde jeg røket korsbåndet, og var så vidt tilbake. I tillegg hadde jeg en håpløs skulder, som gjorde at jeg ikke kunne kaste ut ballen og fikk sykt vondt når jeg landet på den, forteller Thorstvedt.

- Jeg snakket med Drillo før turneringen startet og fortalte at jeg ikke ville spille om jeg ikke var hundre prosent klar. Da fikk jeg bare én kort beskjed av Drillo: «Du spiller!» Den tilliten jeg fikk og følte da, gjorde at jeg løftet meg og gjorde en OK turnering, sier mannen som til slutt fikk 97 landskamper for Norge.

Jan Åge Fjørtoft var blant Drillos mest benyttede spillere i den første perioden hans som landslagssjef.
Jan Åge Fjørtoft var blant Drillos mest benyttede spillere i den første perioden hans som landslagssjef.

- Bedre enn han tror
Over til myten og legenden Jan Åge Fjørtoft.

- I tillegg til å være kunnskapsrik, er Drillo en mye bedre leder enn han selv tror. Han var flink til å få oss til å tro at alt er mulig, og gjennom sin kunnskap og erfaring å overbevise de rundt ham om at dette kunne vi klare, forteller spissen med 20 landslagsmål.

- Hva har Drillo betydd for norsk fotball?

- Det er bare å se på kvaliktabellene, og å se på norsk landslagsfotball fra 60-tallet fram til 1990 da han overtok og sammenligne med de resultatene han hadde, sier Fjørtoft.

- Har du noe favorittminne fra tiden med Drillo?

- Det er helt umulig å velge ut, det kunne man skrevet bok om.

«Hvem faen er Drillo?»
- Kan du fortelle noe om Drillo som folk flest ikke vet?

- Egil er alltid veldig fokusert på oppgaven som skal gjøres. Og jeg husker fra en landskamp på 1990-tallet der jeg hadde kjøpt en t-skjorte fra en gateselger i Oslo med teksten «Hvem faen er Drillo?». Jeg satt med den t-skjorten på gjennom hele spillermøtet før kampen, og vi spillerne syntes det var utrolig vittig. Men jeg tror ikke han la merke til det en gang. Det er Drillo i et nøtteskall, forteller Fjørtoft.

En som har mye å takke Drillo for er Jostein Flo. Ikke bare ordnet Drillo det slik at den høye, lyse stryningen fikk en pasning oppkalt etter seg, Flo mener også at han kan takke Drillo for at han fikk en proffkarriere i utlandet.

- Jeg fikk selvfølgelig gjennombruddet mitt gjennom Drillo. Jeg var blant de mestscorende i Norge på begynnelsen av 1990-tallet, men folk så meg ikke som noen landslagsspiller. Drillo så en styrke hos meg, forteller Flo.

Jostein Flo passet ypperlig til Drillos tanke om en lang vinklet pasning mot en hodesterk spiller høyt i banen. Og vips var Flo-pasningen født.
Jostein Flo passet ypperlig til Drillos tanke om en lang vinklet pasning mot en hodesterk spiller høyt i banen. Og vips var Flo-pasningen født.

- Skal mye til å slå ham
- Hva har Drillo betydd for norsk fotball?

- Han er den mest betydningsfulle for norsk landslagsfotball noensinne. Og det skal mye til å slå ham, slår Flo fast.

- Vi brøt barriere på barriere og hadde ufattelige resultater. Det ble nesten en vane å prestere langt over vårt egentlige nivå. At vi enkeltvis var så gode, er jeg ikke med på, men Drillo brukte styrken til hver av enkelt og satte det sammen til en imponerende helhet, sier Flo og gir dermed Drillo mesteparten av æren for den norske landslagssuksessen på 1990-tallet.

- Han var utrolig sterk i trua og overbeviste oss foran kamper mot sterke motstandere. Han er en god motivator og baserer alt på kunnskap. Det som var imponerende var hvordan han holdt spillermøter og treninger korte, men hvert ord var gjennomtenkt og viktig. Han viste og forklarte i detalj, slik at alle forsto det som ble sagt. Han likte at det kom motforestillinger, for da fikk han argumentert for sitt syn. Og det var alltid en tanke bak, forteller Flo.

- Har du noe favorittminne fra tiden med Drillo?

- Det må være kampen mot Portugal i 1993.

Vant bordtennisfinalen
Dagen før Norges kamp mot Portugal i Faro husker nemlig Flo at han fikk en underlig beskjed. Han skulle spille på kanten mot Atletico Madrid-stjernen Paulo Futre, som var en stor stjerne på den tiden.

- Jeg husker jeg var overrasket, det var to ytterkanter som møttes. Han kunne vel lett løpe mellom beina mine, men hadde ingen sjanse i hodeduellene. Og det var jo her Drillo hadde en baktanke, forteller Flo om kampen der «Flo-pasningen» ble lansert.

Flo ble for øvrig også overrasket under landslagets interne bordtennisturnering under VM i 1994. Stryningen var sikker på seier, men måtte til slutt se seg slått av sjefen sjøl.

- Han slo meg i finalen, og vant turneringen. Han fikk alltid ballen tilbake over nettet og skrudde ballen, og etter hvert begynte feilene mine å komme. Jeg spilte mye bordtennis da jeg var liten og var ganske god. Jeg hadde aldri ventet at det skulle være noen på landslaget som skulle være i nærheten av å slå meg, også tapte jeg for trener’n. Det irriterte meg noe grenseløst, ler Flo.

Rekdal husker Ungarn
Kjetil Rekdal står bak noen av de største øyeblikkene i norsk landslagshistorie, drømmescoringen mot England på Wembley, scoringen mot Mexico i VM i 1994 og straffemålet som senket Brasil i 1998. Men det er ikke noen av de episodene Rekdal trekker frem når vi utfordrer ham til å finne sitt favorittminne med Drillo.

Drillo og Kjetil Rekdal er ikke enig i ett og lat når det gjelder fotball, men kommer godt over ens likevel. Rekdal var en av Drillos aller viktigste brikker på midten av 1990-tallet.
Drillo og Kjetil Rekdal er ikke enig i ett og lat når det gjelder fotball, men kommer godt over ens likevel. Rekdal var en av Drillos aller viktigste brikker på midten av 1990-tallet.

- Det er urettferdig å dra fram noe. Men jeg husker godt da han tok meg ut første gang og jeg fikk spille mot Ungarn i 1991. Da fikk jeg beskjed om at jeg var førstevalget på den plassen dersom jeg fortsatte å prestere. Det må være det øyeblikket, sier Rekdal.

Rekdal forteller at Drillo er lett å komme over ens med.

- Han er en veldig trivelig kar og lett å snakke med. Han er selvfølgelig ganske spesiell, men han er direkte og ærlig. Når han snakker, hører folk etter, sier Rekdal, som scoret Norges første VM-mål i moderne tid med sin matchvinnerscoring mot Mexico i 1994.

- Hvilken betydning har Drillo hatt for norsk fotball?

- Han fikk landslaget til to VM på rad og fikk landslaget opp på et høyt nivå. Det er mye hans fortjeneste. Han skapte et meget sterkt kollektiv og fikk det til å fungere sammen, sier Rekdal.

- Som en følge av suksessen kom det en bølge av tippeliga-spillere som dro til England og Tyskland. Det hevet norsk fotball ytterligere, sier Rekdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere