Slik kan Spania tape gullet

Foto: AFP/Scanpix

Dersom Nederland stopper David Villa, skal Spania slite med å score mål i VM-finalen.

11.07.10 13:46

De lekte seg gjennom mesterskapet. Festfotball, bøttevis med mål og en velfortjent finaleplass.

Hvem snakker vi om? Spania i EM for to år siden.

Da leverte nemlig spanjolene et fantastisk mesterskap, med herlig angrepsfotball og mål som kom som perler på en snor. Faktisk hadde de et snitt på to mål per kamp i Sveits og Østerrike, med tre spillere som scoret to mål eller mer.

I VM? Ikke fullt overbevisende. Sju mål på seks kamper og et snitt på 1,16 mål per kamp er ikke veldig imponerende, selv om det har tatt dem helt til finalen.

Følg VM-finalen mellom Spania og Nederland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

Og når man vet at fem av målene er scoret av David Villa er det både et styrketegn og et svakhetstegn.

For faktum er at David Villa har vært brennhet i mesterskapet, men samtidig er det få målscorere bak Barcelona-spissen. Det kan bli skjebnesvangert i finalen.

- Skaper nok sjanser
- Det er klart at vi ikke har scoret så mange mål, sier midtbaneeleganten Xavi til Sky Sports .

Han erkjenner at laget ikke har klart å leve opp til sist EM i målprotokollen, men er tydelig på at det ikke er det spanske spillet som er skyld i måltørken.

- Vi føler oss veldig komfortable med måten vi spiller på, og vi skaper mer enn nok sjanser. Vanligvis når man gjør det, får man også mål.

Men det har vært noe som har skurret hos spanjolene i mesterskapet. De spiller rundt de aller fleste motstanderne, men den berømte hullen på byllen har latt vente på seg. Riktignok har de kommet seg helt til finalen, men i sluttspillet har de tatt seg videre med kun 1-0-seiere.

Det er selvfølgelig også et styrketegn, men med det spillovertaket Spania har hatt i samtlige kamper har uttellingen likevel vært for dårlig.

Og når David Villa har stått for fem mål, og Carles Puyol og Andres Iniesta for de to andre, er det tydelig at byrden på Villas skuldre i finalen mot Nederland er stor.

Følg VM-finalen mellom Spania og Nederland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

For der Fernando Torres var en konstant trussel og bidro med to scoringer i EM for to år siden, har Liverpool-spissen vært en skygge av seg selv. Torres har ennå ikke scoret, og formen er tydelig ikke god nok ennå.

Men i EM hadde Spania også Daniel Guiza som scoret to. Han er ikke med i år og dermed ser det meget tynt ut bak Villa på spissplass.

- Må løfte oss til finalen
I semifinalen mot Tyskland ble Torres vraket til fordel for Pedro. Det samme kan skje i finalen, men Villa selv er ikke så opptatt av hvem som blir hans makker på topp.

- Det vil være en stor ære å spille med dem, uansett hvem som starter. De er begge spektakulære spillere som vil hjelpe meg å gjøre jobben min på banen.

Likevel er det nettopp målscorerne som er det store spørsmålstegnet for Spania. For spanjolene vil garantert ha ballen mye i finalen, og da handler det om å ta vare på sjansene mot Nederland. Der er det kun Villa som har levert varene av de offensive spillerne.

Stopper Nederland ham, kan det bli en lang kveld å stange mot veggen for de spanske spillerne. Det er Xavi klar over.

- Vi har ikke omsatt sjansene våre til normal uttelling. La oss se om vi kan løfte oss der, for det vil være spesielt viktig i finalen.

Følg VM-finalen mellom Spania og Nederland i Nettavisens livesystem fra 20.30!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag