RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Chelsea lure systemet

Foto: John Walton / Pa Photos / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Møter ikke Financial Fair Play med færre spillerkjøp, men flere.

Financial Fair Play (FFP) ble først introdusert av Det europeiske fotballforbundet i 2009, som en plan som over et langsiktig perspektiv skulle gjøre sporten fotball mer rettferdig.

Over fire år senere er det lite som tyder på at den kommer til å fungere.

I Premier League brukte klubbene for eksempel 6,3 milliarder kroner forrige regnskapsår, noe som var en økning på 29 prosent fra 2012. Mesteparten av omsetningen kommer fremdeles fra de aller største klubbene.

Samtidig er det faktisk tegn som tyder på at klubbene forsøker å forholde seg til regelverket. Chelsea, som har enorm gjeld, gikk med overskudd i forrige overgangsvindu, nettopp for å holde seg innenfor det kompliserte regelverket i FFP.

Tjente 230 millioner i januar
Dette påpekte Mourinho på pressekonferansen før tirsdagens ligakamp borte mot West Bromwich Albion, da han ble konfrontert med uttalelsen fra Manchester Citys manager Manuel Pellegrini.

Chileneren sa nylig at Chelsea «er det laget som har brukt mest penger de siste ti årene, og mest penger dette året».

Mourinho kontret med at Chelsea trakk seg ut av forhandlingene med Radamel Falcao og Edinson Cavani på grunn av for høye krav til lønninger og overgangssummer. Og la til at transaksjonene i januar endte med et overskudd på 230 millioner kroner.

- Vi gikk ikke for dem på grunn av overgangssummer og lønninger. Spillere handler ikke bare om kjøpesummer, men lønninger. Det er en viss spillerprofil vi holder oss unna, sa Mourinho ifølge The Guardian.

I stedet har Chelsea lagt en annen plan. Helt lovlig, men rimelig kynisk. Londonklubben skal kjøpe mer, ikke mindre. Og selge for enda mer.

- Spiller kanskje aldri
Portugiseren trekker fram Kevin De Bruyne, som nettopp ble solgt tilbake til tysk fotball med stor profitt, og trioen Romelu Lukaku, Thibaut Courtois og Lucas Piazon.

- Chelsea har gjort gode investeringer, selv om klubben ble kritisert fordi vi gjorde så mye, men ting forandrer seg. Klubben har tilpasset seg godt. Dere ser at De Bruyne ga oss stor gevinst og det er andre spillere som, kanskje, aldri kommer til å spille en eneste kamp for klubben, men likevel bli solgt med profitt, forklarte Mourinho.

De Bruyne ble kjøpt for 67 millioner kroner og solgt for 180.

- Vi måtte organisere oss på en annen måte, og før jeg kom tilbake, gjorde klubben fantastisk arbeid på denne fronten. Lukaku, De Bruyne, Courtois, Piazon ... ikke alle kommer til å få en karriere i Chelsea, men alle er viktige i den nye økonomiske virkeligheten.

Chelsea har for tiden 25 spillere i A-stallen, samt 28 spillere over 18 år på utlån i andre klubber.

- Chelsea har gjort en veldig god jobb og ligger nok i forkant av andre klubber. Derfor er klubben i god skikk til å håndtere den nye situasjonen, mente Mourinho.

Øker uansett i verdi
Metoden til Chelsea er ikke ny, men begynner tvert imot å bli mer og mer vanlig i engelsk fotball. Bloggeren «The Secret Footballer» har tatt opp dette i en kronikk tidligere, da han snakket om en klubb han tidligere spilte for.

«Klubben lette aktivt etter førstelagsspillere for under én million pund for å kunne selge dem for tre, fire eller fem millioner. Det var reservelagsopplegget som imponerte meg slik i denne klubben. Den kjøpte spillere som aldri hadde en sjanse til å spille for førstelaget, for å selge dem for profitt. Det fungerte utmerket og jeg lærte mye om et av de største vekstpotensialene for en Premier League-klubb og om å utnytte verdien av sitt varemerke», skrev den anonyme fotballspilleren i kronikken.

Sagt på en annen måte: En spiller øker i verdi bare ved å være tilknyttet en stor klubb. Så når Chelsea henter inn en spiller som Kevin De Bruyne, betyr det ikke så mye at han ikke fikk spille mer enn to ligakamper fra start for Chelsea. Verdien går uansett opp.

«Det underliggende i denne måten å operere på, er at ingen av spillerne har en anelse om hva som foregår. Når jeg snakker med dem, sier alle de samme: «Jeg kan ikke vente med å komme meg ut på lån, så manageren får sett hva jeg kan». Men så fort de hadde vært en sesong på utlån, ble de nesten alltid solgt med gevinst».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere