Slik skal Uefa redde klubbene

Foto: jack Guez / AFP

Redningen kalles «The financial fair play plan» (FFP). Her er alt du trenger å vite!

28.05.10 11:34

FFP er innført av Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å sette en stopper for klubbenes skjødesløse bruk av penger, ettersom klubbene ikke klarer dette selv.

Når det nye regelverket er ferdig implementert, vil klubber kun få lov til å delta i europeiske klubbturneringer dersom deres samlede inntekter er like stor eller større enn utgiftene. Klubber vil heller ikke få lov til å skylde penger til andre klubber, spillere, skattemyndigheter eller lignende.

50 prosent taper penger
En rapport Uefa har utarbeidet viser at dette er et stort problem. Rundt 50 prosent av europeiske toppklubber taper penger, og rundt 20 prosent går med alvorlige underskudd.

- Den nye finansielle planen ble vedtatt enstemmig. Det viktigste i planen er kravet til klubbene om å minst gå i balanse, som vil bli innført i faser over de neste tre årene, sier generalsekretær Gianni Infantino.

- Det er nok ikke så enkelt å svelge for alle, men alle forstår likevel at dette er nødvendig. Dette er ikke for å straffe klubbene, men for å hjelpe klubbene. Vi ønsker ikke å ta livet av noen, derfor innfører vi dette i faser, legger Infantino.

Planen er en stor seier for Michel Platini, som lenge har kjempet for å få kontroll over det løpske toget man kan kalle fotballklubbenes økonomistyring.

Stopper rike eiere
Klubbenes investeringer i stadionanlegg og ungdomsutvikling vil ikke telle når regnskapene skal gjennomgås, og kravet til balanse i regnskapene gjelder de tre siste årene samlet, ikke enkeltår.

FFP vil gjøre det vanskelig for styrtrikse eiere å overta klubber og kjøpe suksess, slik man har sett med Chelsea og nå ser med Manchester City. Dette har også vært en del Uefas motivasjon, ettersom andre klubber fristes til å bruke mer penger enn de har råd til for å holde tritt med slike lag.

- Hvis klubber vil bruke 50, 60 eller 70 millioner euro, hvorfor ikke? Så lenge de har inntekter nok, vil dette fortsette i framtiden. Problemet er når du ikke har penger til det, poengterer Gianni Infantino.

Rike eiere vil få lov til å spytte inn maksimalt 45 millioner euro i sesongene 2013/14 til sammen. Dette blir redusert til 30 millioner euro i perioden som dekker 2015/16 til 2017/18. Deretter er det slutt.

Ingen utestenges før 2014
I praksis løses FFP ved at Uefa setter ned en kontrollkomité (Club Financial Control Panel), som skal ledes av den tidligere belgiske statsministeren Jean-Luc Dehaene. Denne kontrollkomiteen får ansvaret for å gjennomgå klubbenes regnskap og dele ut klubblisenser.

FFP blir innført i faser over tre år. Første fase innføres allerede nå, mens andre fase iverksettes 1. juni 2011. Etter den datoen vil klubbene ikke lenger ha lov til å skylde andre klubber, spillere eller skattemyndigheter penger. Kravet om å gå i null eller pluss vil innføres sommeren 2012.

Den første sesongen hvor en klubb kan bli utestengt fra europacupene blir 2014/15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag