RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik snudde Hareide alt

Sist oppdatert:
For tre måneder siden var alle klare til å halshugge Åge Hareide. Så snudde det.

BISLETT (Nettavisen): Det var juni. Norge skulle møte Malta og Ungarn. Én eneste ting var godt nok. Seks poeng.

Norges mest kjente fotballkommentatorer slipte knivene. Alt annet enn seier ville føre til et klimaskifte.

Les saken her:Får svi ved ny nedtur

Men landslaget innfridde. Det ble seks poeng og 8-0 totalt sett mot Malta og Ungarn. I august fortsatte så oppturen med 2-1-seier mot selveste Argentina.

Men hva skjedde egentlig? Hva gjorde Åge Hareide for å snu et skip som resultatmessig var i ferd med å gå på grunn?

- Vi analyserte situasjonen nøye, og bestemte oss i alle fall for å skifte system. Vi gikk fra 4-2-3-1 til 4-3-3. I stedet for å konsentrere oss om rommet foran midtbanen, så har vi nå tettet rommet bak midtbanen. Dette for å gjøre det tryggere og øke sjansen for ballerobring på midtbanen, sier Hareide til Nettavisen.

- Det har gitt bedre rytme. Vi får flere initiativ foran ballfører, samtidig som spillerne føler det tryggere defensivt med et anker. Vi er blitt tettere sentralt i banen, fortsetter han.

Tok tak i det beste
Samtidig som pressen svartmalte og overskriftene varslet et mulig norsk trenerskifte, tok Hareide og assistent Ola By Rise også tak i alt det gode spillerne tross alt hadde prestert i kvalifiseringen til da.

- Vi fokuserte utelukkende på de beste tingene vi hadde vist så langt i kvalifiseringen, sier Hareide.

- Man må jo se bak kampene også. Mot Tyrkia gjorde vi jo egentlig en veldig god kamp. Vi ledet 2-0 mot den vanskeligste motstanderen i gruppa, men mister seieren etter to katastrofale feil. Men det var personlige feil fra keeperen vår som ødela resultatet. Prestasjonen ellers var jo like god for det. Det var bare Thomas Myhres prestasjon som ikke var så god, sier han.

Hareide vet også at Norge tapte i Hellas – til tross for at de var fullt på høyde med hjemmelaget.

- Vi har ikke gjort noe annet enn å fokusere voldsomt på oss selv. Vi brukte mye tid på teori – og det å vise spillerne det de kan. Det jobbet vi enda hardere med. Men man må også ha gode opplevelser for å tro på det. Det fikk de heldigvis til slutt, og det er spillernes fortjeneste, sier han.

Skylder på spillerne
John Arne Riise mener at det var spillerne – ikke Hareides skyld - at resultatene ikke var like gode i starten.

- Han sa hva vi skulle gjøre, og hvordan det skulle gjøres. Men vi presterte ikke. Åge beholdt imidlertid troen på det han drev med hele tiden. Han er en fighter. Det har han vist hele tiden. Han endret litt på systemet, og i fotball snur det fort. Bang – en seier. Så en seier til. Så slo vi Argentina. Vi spillere har vært veldig opptatt av å snu dette for ham, jeg spesielt, med tanke på alt han har gjort for meg, og nå har det snudd. Det er vi veldig glade for, sier Liverpool-spilleren til Nettavisen.

- Jeg følte egentlig at vi spilte bra før også, men nå har vi blitt mye tettere bakover. Med unntak av kampen mot Argentina, som jo er et av verdens beste lag, så får vi nesten ikke sjanser mot oss mer. Samtidig har vi fem mann som kan score mål nå – to indreløpere, to kanter og spiss, fortsetter han.

Hareide avviser at pressens svartmaling var et problem.

- Det viktigste var at det ikke gjorde noe med meg. Og hvis det hadde skjedd, så måtte jeg funnet meg et annet yrke. Vi lever jo av resultater. Uavhengig av prestasjon så vil det alltid bli stilt spørsmål hvis resultatene ikke kommer. Sånn er det.

Hva tror du? Kommer Norge til EM? Ta debatten i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere