RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unnskylder de Norge-sjokket

Foto: Erlend aas/Scanpix
Sist oppdatert:
Festing kun dager før kamp, en elendig venstreback og en superstjerne i fritt fall.

De norske U21-guttene herjet med Frankrike på Marienlyst og vant fortjent 5-3 mot stjernegalleriet. Dette sikret laget en plass i neste års EM.

De franske spillerne så ikke ut til å trives spesielt bra i sideveisregn på Marienlyst i Drammen. Spillere som til daglig underholder i Ligue 1, så plutselig hjelpeløse ut. Den norske prestasjonen i kampen var knallgod, det skal ikke stikkes under en stol, men franskmennene har selvfølgelig lett både høyt og lavt etter en unnskyldning.

Mest lest i Nettavisen nå:

På byen lørdag
Skal man tro journalisten Matt Spiro, kan denne unnskyldningen være at flere sentrale spillere på laget var ute på byen kun dager før møtet med Noregs U21-gutter.

- Yann M'Vila, Antoine Griezmann, Chris Mavinga, M'Baye Niang og Wissam Ben Yedder tok en taxi fra Normandie for å feste på en Champs Elysee-klubb lørdag, skriver han på Twitter.

Også storavisen L'Equipe omtaler saken torsdag.

Av de nevnte spillerne startet M'Vila og Mavinga kampen, mens Niang og Griezmann kom inn etter pause. Ben Yedder var ikke en gang på benken i Drammen.

Flere av spillerne skal ha postet bilder fra byturen på Facebook i etterkant. U21-landslagssjef Eric Mombaerts skal ha blitt gjort oppmerksom på byturen.

I den norske leieren bryr man seg imidlertid fint lite om hva franskmennene gjorde i dagene før Marienlyst-kampen. Landslagssjef Per Joar Hansen ønsker ikke å kommentere.

- Nei, det er umulig for meg å kommentere slike rykter. Så det avstår jeg fra å kommentere. Dette er noe vi i så fall uansett hadde fått gjort fint lite med, sier han til Nettavisen.

- Hvilke forberedelser Frankrike gjorde har vi lite kunnskaper om. Vi var veldig godt forberedt, og da er det utrolig hvor mye flaks og dyktighet du kan ha, sier treneren.

Slaktet på børsen
Tapet for Norge ble selvfølgelig ikke tatt spesielt godt imot i hjemlandet og de franske U21-spillerne ble heftig slaktet i børsen til storavisen L'Equipe dagen etter.

Tidligere Liverpool-spiller Chris Mavinga fikk for eksempel karakteren 1 av 10, mens storstjernene Yann M'Vila fikk dystre 2 av 10 på børsen etter 5-3-tapet i Drammen.

- M'Vila, som har blitt nedgradert fra det franske a-landslaget, var blant dem som festet kun dager før kampen, skriver Spiro om stjernen.

Ifølge journalisten, som følger fransk fotball tett, skal de fleste av spillerne ha fått to eller tre på børsen etter oppgjøret på Marienlyst.

Norge gikk ut i hundre fra start og ledet tidlig 3-0 etter scoringer av Harmeet Singh, Håvard Nielsen og Thomas Rogne. I andre omgang scoret Jo Inge Berget og Anders Konradsen.

Joshua Guilavogui, Alexandre Lacazzette og innbytter Antoine Griezmann scoret målene til Frankrike. Det første kom før pause, mens de to siste kom mot slutten av kampen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kritikk til M'Vila
Den som kanskje fikk hardest medfart i etterkant av møtet med Norge, var stjernen Yann M'Vila. Han spiller til daglig for Rennes og er regnet som en spiller med et stort potensial.

M'Vila har til tross for sine unge alder flere a-landskamper for Frankrike og har ved flere anledninger blitt koblet til store klubber som for eksempel Arsenal i Premier League.

Skal man tro Matt Spiro så har imidlertid ikke stortalentet helt levd opp til forventningene den siste tiden. Han mener at midtbanespilleren nå for alvor må ta seg sammen.

- Han må skjerpe seg utenfor banen. Prestasjonene hans har dalt betraktelig den siste tiden, men han har fortsatt alle muligheter til å komme tilbake på toppnivå, skriver han.

Forrige sesong skal M'Vila ha vært involvert i en episode som endte med at han ble arrestert. Rennes-spilleren skal angivelig ha slått til en 17-åring og måtte tilbringe natten i en celle.

M'Vila er ikke ukjent med bråk. Tidligere skal han og en kompis ha blitt ranet av to prostituerte, og han har også blitt beskyldt for å ha slått en restauranteier etter en trafikkrangel.

- Jeg tror markedsprisen hans har falt enormt, og at Rennes ikke er villige til å selge ham i januar, skriver Matt Spiro om mannen som engang ble verdsatt til 17 millioner pund.

- Manglet vilje
Det norske nettstedet Franskfotball.com fikk for øvrig en eksklusiv prat med M'Vila etter kampen mot Norge tirsdag kveld, og 22-åringen var på ingen måte fornøyd med kampen.

- Vi ga ikke vårt beste i det hele tatt. Hadde vi gjort det, ville vi vært kvalifisert. Vi manglet vilje, og vi tapte først og fremst fordi Norge hadde mer lyst til å vinne kampen enn oss, sier han.

- Problemet ligger i det psykiske. Vi visste godt at Norge ville være ekstra tente på hjemmebane. Det er en profesjonell tabbe, sier den defensive midtbanemannen til Fransk Fotball.

Frankrike vant sin gruppe i EM-kvalifiseringen uten store problemer og sanket 21 poeng på åtte kamper. Laget banket inn 19 mål og slapp kun inn to.

I møtet med Norge i playoffen sviktet imidlertid det meste og i drammenskampen ble det altså hele fem baklengs. Dette er første gang på syv år at Frankrike ikke er kvalifisert til U21-EM.

PS. Frankrikes U21-trener Eric Mombaerts trakk seg torsdag fra jobben, melder L'Equipe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere