RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil de skremme norske fotballspillere

Foto: Egil Sande (Nettavisen)
Politiet varsler knallharde straffer for kampfiksere.

GRØNLAND (Nettavisen): Torsdag ettermiddag avholdt Oslo-politiet en pressekonferanse for legge fram utviklingen i kampfiksingssaken.

Fra før har det vært kjent at politiet har siktet ti personer i saken, men torsdag kunne de fortelle at det nå dreier seg om tolv personer.

Blant de siktede finner vi fem fotballspillere fra Asker (1) og Follo (4), tre personer bosatt i Sverige, samt tre personer bosatt i Norge. Halvparten av de siktede skal ha bakgrunn fra Kosovo Albania eller tidligere Jugoslavia.

Brukes som skrekkeksempel
Politiadvokat Ragnvald Brekke og seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo-politiet, Gro Smogeli, forteller at kampfiksingssaken er den første i Norge. Til Nettavisen sier derfor Brekke at saken, og en eventuell dom og straff, kan bli et skrekkeksempel for å motvirke fremtidig kampfiksing.

- Det gjelder all etterforskning vi driver med. Den har en individuell preventiv side med at vi skal prøve å ta de som har gjort noe galt, men også virke avskrekkende. Det skal vise hva som skjer hvis du gjør dette. Og hva det er som kan skje? Jo, da blir du etterforsket, du risikerer å sitte i fengsel i lang tid, du mister kontrakten som fotballspiller, du vil aldri få jobb som fotballspiller igjen, du mister muligheten til å reise til USA, det er flere skoler som ikke du får komme inn på. Det er masse som skjer. Det er konsekvensen, sier Brekke til Nettavisen.

- En dom vil skaffe presedens. Det må det, det er et helt nytt saksfelt, forteller Brekke.

Hvis det nå blir tatt ut tiltale i saken, er det retten som skal bestemme straffenivået.

Brekke forteller at politiet ennå ikke tror kampfiksing er et stort samfunnsproblem i Norge, men for dem som går over terskelen kan konsekvensen bli fengsel på flere måneder eller år - avhengig av hvor alvorlig det er.

- Du er ikke bare korrupt (hvis du gjennomfører kampfiksing), men du ødelegger for din egen klubb. Det er utroskap mot egen klubb. Og hvis du i tillegg har bedt broren din om å spille på samme kamp, så bedrar du Norsk Tipping. En halv million i bedrageri er fort et halvt års fengsel, bare det, forteller Brekke.

- Prinsipielt viktig sak
Mistanken om kampfiksing i norsk fotball oppsto etter to kamper i 2. divisjon i juni i fjor. Det gjaldt kampene Asker – Frigg og Follo – Østsiden, der både Asker og Follo tapte sine kamper.

Seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo-politiet, Gro Smogeli, sier kampfiksingssaken har vært svært viktig for politet.

- Vi mener denne saken er prinsipielt viktig. Ikke fordi det er snakk om så store beløp, men fordi den har så store konsekvenser. Vi ønsker ikke at idretten skal bli korrumpert, sier Smogeli.

Smogeli mener, som Brekke, at gjennomføring av kampfiksing i Norge kan få store konsekvenser.

- Det er veldig strenge korrupsjonsregler. Det fungerer som allmennprevensjon. Det er mulig risikoen er liten for å bli tatt, men hvis du blir tatt så kan det virkelig få konsekvenser. Det er nesten sånn det må være, sier Smogeli til Nettavisen.

Nekter straffeskyld
Foreløpig nekter de siktede fotballspillerne i saken straffskyld. Politiet kunne derimot fortelle på torsdagens pressekonferanse at de sitter på et lydbånd hvor én av de siktede snakker om kampfiksing.

Til politiet har spilleren fortalt at han var i Sverige og mottok et tilbud om penger for å legge seg flat.

- Han erkjenner at han fikk et tilbud, men erkjenner ikke straffskyld fordi han hevder at det ikke ble gjennomført, sier Brekke.

Siem: - Kampfiksing har skjedd
Generalsekretær i fotballforbundet, Kjetil Siem, er overbevist om at «ting har skjedd som ikke skulle ha skjedd».

- Politiet sier i dag de mener det har skjedd kampfiksing i denne saken. Jeg er enig i det, og jeg er veldig glad for at NFF sammen med klubbene gikk til politiet i fjor, sier Siem i en pressemelding.

- Ingen av de siktede fotballspillerne erkjenner å ha gjort noe straffbart, og det er derfor verdt å minne om at ingen foreløpig er dømt i saken. Det er likevel åpenbart at saken har tatt en svært alvorlig dreining i dag, sier Siem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere