BRAKKA (Nettavisen): «Jeg kan umulig få årets trener-prisen senere. Da vil det være latterlig.»

Kåre Ingebrigtsen var totalt nådeløs da han i fjor, etter å ha ført RBK til «the double» for andre år på rad, heller ikke gikk til topps i Norsk Toppfotballs kåring av årets trener.

Holdningen var krystallklar:

Det vil være på grensen til useriøst å utnevne ham til årets trener ved en senere anledning når han ikke vinner etter sin andre strake dobbelseier i serie og cup.

Man kan derfor trygt si vi er bittelitt spente her vi sitter på Brakka i Trondheim.

Med Kåre Ingebrigtsen i en stol foran oss og årets trener-prisen i en eske.

- Vi i Nettavisen har kommet frem til at du er årets trener i Eliteserien. Gratulerer? sier vi mer spørrende enn konstaterende.

Kåre trekker pusten.

Vi stålsetter oss: Dette kan bli ubekvemt.

Men som vi skal oppleve flere ganger under intervjuet, smilet hans er aldri langt unna.

- Jeg synes det er kjempeålreit å vinne en slik pris, sier han beroligende.

Blid som en sol – og uten å bære nag til at Nettavisen de to forrige sesongene gjorde akkurat som Norsk Toppfotball og valgte Bob Bradley (2015) og Lars Arne Nilsen (2016) som årets trener.

Vi puster ut.

For som han sier: Han synes det er viktigere å bli seriemester enn å vinne disse prisene.

Selv ville han stemt på Christian Michelsen (Kristiansund-trener) hvis han kunne velge blant kollegene i Eliteserien denne sesongen.

Han trekker også frem Tor Ole Skullerud («alle holdt på å skyte ham etter runde ni») og Geir Bakke som gode alternativer i år.

- Jeg ser at det ikke er enkelt, innrømmer han.

ÅRETS TRENER: Kåre Ingebrigtsen med det synlige beviset på at han vinner Nettavisen-prisen som årets trener i Eliteserien.

Håndteringen av Nicklas Bendtner er en av grunnene til at han vinner Nettavisen-prisen som årets trener i 2017.

Den profilerte spissen var lenge like giftig som hageslange og ble angrepet fra flere hold da prestasjonene uteble, men Ingebrigtsen lot seg ikke påvirke.

Sakte, men sikkert har han bygget opp Bendtner til den spissen alle vet han kan være. Betalingen var at dansken ble Eliteseriens toppscorer.

52-åringen innrømmer at det har vært nytt for Rosenborg å få en sånn stjerne i rekkene.

- Vi visste han var profilert og alt mulig sånn, men da han kom til Marbella hadde han med seg 20 mann på slep. Da skjønte vi at «her kan vi ha tatt oss vann over hodet». Men fra dag én har han kommet inn i gruppa og vært en fantastisk fyr. Han har allerede omfavnet vår 17 år gamle spiss (Erik Botheim) som holdt på å besvime da han traff Nicklas, forteller Ingebrigtsen.

Bendtner-spøk var starten

Faktisk var det en spøk fra Mike Jensen som fikk ballen til å rulle. Midtbanespilleren hadde lest i en dansk avis at spissen slet i Nottingham Forest, og sa spøkefullt til RBK-lederne at «dere bør sjekke ut Nicklas Bendtner».

- Stig Inge og jeg bare flira, husker Ingebrigtsen i dag.

Men de ba Jensen om å få lese artikkelen, og det ble starten på overgangen.

Innad er klubben fortsatt fornøyd med måten de klarte å holde nyheten skjult på.

Han smiler bredt når han tenker tilbake på timene før de slapp sjokknyheten.

- Jeg fikk en telefon fra Sagbakken (Ole Kristian, journalist i Adresseavisen) rett før vi skulle offentliggjøre det. «Det går rykter om Bendtner», sa han til meg. På det tidspunktet hadde vi reist hjem fra København med avtalen i boks, og Stig Inge var igjen i Danmark for å bli med på den medisinske testen som faktisk ble gjennomført hjemme hos Nicklas. «Jeg kommenterer ingen verdens ting», svarte jeg i telefonen. Da var det så syltynt at Sagbakken ikke våget å legge ut noe. Og da slapp vi nyheten rett etterpå.

Da Rosenborg la det ut på egne hjemmesider ble pågangen så stor at nettsiden brøt sammen, forteller Jørgen Stenseth fra RBK.no.

Avfeier hemmelig klausul

Interessen var enorm, og som vanlig når det gjelder superstjerner:

Rykter oppstår fort.

Nettavisen fikk flere ganger i løpet av sesongen tips fra både troverdig og mindre troverdig hold om at dansken har en klausul i RBK-kontrakten som sikrer ham spilletid.

Så hvorfor ikke la Kåre Ingebrigtsen få muligheten til å svare?

- Det finnes ikke noen sånne klausuler, avfeier RBK-sjefen raskt.

- Han har aldri stilt det spørsmålet engang. Han har kommet hit på samme betingelser som alle andre fotballspillere gjør, og han har aldri spurt om noen særbehandling i noen sammenhenger, slår RBK-treneren fast.

Tilbød journalist fotballkurs

Han er som regel blid, Ingebrigtsen, men han har temperament. Det fikk Adresseavisens journalist Petter Rasmus erfare etter kampen mot Sarpsborg i sjette runde, røper han i podcasten «Rasmus & Saga».

Rasmus satt i redaksjonen i Trondheim og chattet med leserne etter kampslutt, og var kritisk til at RBK-treneren hadde virket positiv i TV-intervjuet etter den noe heldige 2-1-seieren.

- Jeg tror jaggu Kåre tok en Per-Mathias, skrev Rasmus, med klar referanse til Norges tidligere landslagssjef som ofte fikk kritikk for å være i overkant fornøyd etter svake prestasjoner.

Ingebrigtsen, som var ferdig med intervjuene i pressesonen, hadde tydeligvis fått med seg dette i garderoben. For han stormet tilbake til pressesonen og ga Adresseavisens journalist beskjed om å viderebringe følende til kollegaen i Trondheim:

«Hvis han har så lite peiling på fotball kan han møte opp på Lerkendal og få et kurs av meg» skal Ingebrigtsen ha sagt.

Et av Nils Arne Eggens postulater under suksessperioden på 90-tallet var følgende: «I RBK skal det alltid være humør. Ikke bare godt».

Men noen ganger kan det koke over også for Ingebrigtsen.

Fikk kjeft av kona

Da Haugesunds Fredrik Pallesen Knudsen (21) tidligere i år uttalte til VG at Nicklas Bendtner hadde vært svak, reagerte han spontant.

«Jeg driter da vel i hva Pallesen sier. Hva er han, 17 år med 10 kamper? Han ble vel starstruck av Bendtner», sa han sint til avisen.

Da han kom hjem til kona fikk han klar beskjed om at han hadde gått over streken.

- Akkurat den der var ikke bra, sier Ingebrigtsens bedre halvdel Hege Leirfall Ingebrigtsen (38) når Nettavisen slår på tråden.

Hun er viseadministrerende direktør i møbel- og interiørfirmaet Senab Eikeland og jobber med lederutvikling på daglig basis. I tillegg er hun styreleder i Bodø/Glimt.

Sammen prater de mye om ledelse. Og det tok ikke lang tid før ektemannen begynte å få dårlig samvittighet for situasjonen i Haugesund.

- Han ringte til Pallesen selv dagen etterpå og ba om unnskyldning. Han erkjente at det kom feil ut, og det var en episode vi diskuterte sammen. Men han er flink til selvransakelse, og blir det for flåsete opplever i hvert fall jeg at han er rask til å be om unnskyldning. Det er bra, sier hun.

«Nå holder det, Kåre»

Sammen pleier de ofte å diskutere Ingebrigtsens utspill i pressen. Han vet nemlig at kona ofte er den som kan komme med brutalt ærlige tilbakemeldinger.

- Noen ganger kommer Kåre og sier «dette kommer du ikke til å like at jeg har sagt». Så diskuterer vi rundt det. Det hender jeg sier at «nå holder det, Kåre, nå tar du en pause». Det er ikke alltid han liker det han får høre, men det er ofte utviklende for ham, mener hun.

RBK-sjefen smiler når vi spør om han drar nytte av medierådgiving fra kona:

- Hun er ikke en rådgiver, for hun kommer på banen når det er for sent, sier han og flirer.

- Men jeg får høre det når jeg sier ting jeg ikke burde ha sagt. Det er det ikke noe tvil om, legger han til.

De to har vært sammen i snart ti år og giftet seg for to år siden. Hege Leirfall Ingebrigtsen beskriver ektemannen som en omsorgsfull person.

- Han er en som bryr seg om folk rundt seg enten det er sine nærmeste eller spillerne. Han tar det som en kjempekompliment om spillere kommer og vil prate. Han er snill på en god måte. Ikke for snill, men snill på en god måte, forteller hun.

Raser mot norsk tankegang

Som journalist er det alltid interessant å intervjue Kåre Ingebrigtsen. Han har ofte meninger om norsk fotball, meninger han ikke er redd for å si høyt.

Og nå har han pratet seg varm der vi sitter på Brakka og snakker om tilstanden i vårt landstrakte fotballand.

- Det diskuteres mye i norsk fotball, og det har blitt gjort i årevis, men det skjer ingenting, sier Ingebrigtsen oppgitt.

Han trekker pusten og starter på det som blir en lang og følelsesladet slagside mot toppfotballen i Norge.

- Jeg er ikke så sikker på at norsk fotball har lyst til å bli så mye bedre enn det vi allerede er. Vi er ikke opptatt av å utvikle oss. Vi er opptatt av at alle klubbene har nok penger, og vi skulle helst vært to lag flere i Eliteserien slik at alle får lov til å prøve seg. Jeg tror det beste hadde vært om vi var ti lag, men jeg har gitt opp, sier han og rister på hodet.

For å endre på ligaoppsettet på det fremmes et forslag på Fotballtinget. Der må så klubbene stemme for å vedta forslaget.

Men ifølge RBK-sjefen er det bare å glemme.

- Det er ingen andre lag i Norge som tenker på å strekke seg til Europa, de diskuterer bare om vi skal spille fotball i fellesferien eller om vi skal ha fri. Det er ikke viktig at lagene som skal spille i Europa får det bra. Vi har voldsomme ambisjoner med landslaget, men da må vi gjøre noe med det. Og det tror jeg ikke vi gjør, sier han engasjert.

- Det er en nådeløs dom du kommer med her?

- Ja, det er det. Men sånn har det vært lenge, sier han.

Kåre Ingebrigtsen er klar på én ting:

Folk må slutte å skylde på fotballforbundet for alt som er galt. Rosenborg-sjefen mener det er klubbene som må gå i seg selv.

- Det er klubbene som må utvikle spillere til landslaget, det er klubbene som må utvikle spillere som skal spille i Europa. Der er vi ikke. Vi utvikler spillere for å selge dem, for norske klubber er ikke opptatt av å spille på en bedre arena. Vi er ikke opptatt i Norge av å gå ned på antall lag i Eliteserien for å få en bedre utviklingsarena. For da blir konsekvensene at man kan rykke ned. Og det skjønner jeg at folk tenker, men da må vi slutte å mase om at vi skal ha enorme ambisjoner. Det snakkes om at vi bør komme til sluttspill med landslaget titt og ofte, men da må vi gjøre noen grep selv, sier han.

- Tror du ikke det sitter noen klubbledere rundt om i Norge som kommer til å reagere når de leser dette?

- Jo, definitivt. Og det skjønner jeg. Men dette er min mening, og jeg har full forståelse for at det er klubber som er opptatt av at det skal være 20 eller 16 lag i Eliteserien. Jeg leste om en som mente det burde være 20 lag, for de er opptatt av å spille flere kamper i løpet av sesongen. Men da er det bare å gjøre ligaen mindre og heller spille sluttspill. Når jeg vil ha en mindre liga handler det ikke om å spille færre kamper, det handler om å spille flere kamper som betyr noe, påpeker han.

Ville tatt grep som toppfotballsjef

Det er én ting at ligaen ifølge Ingebrigtsen har for mange lag, han har også sett seg lei på bruken av kunstgress på norsk toppnivå.

Han mener kunstgress er fantastisk for unge spillere og øker mulighetene til å trene under gode forhold, men forstår null og niks av at norske eliteserielag skal spille på et slikt underlag.

- At U21-landslaget spiller på kunstgress i Drammen sier mye om hvor vi er i Norge, for vi ser på det som en klar fordel for oss, mener Ingebrigtsen.

- Hvis du hadde vært toppfotballsjef, hadde du jobbet for at det var et krav med gress på toppnivå i norsk fotball?

- De gir oss så mye penger i norsk fotball, så jeg hadde gjort det slik at alle klubbene fikk 500.000 av Norsk Toppfotball for å ha en banemann. Men nå ser man at «alle» gjør om stadion sin til en kunstgressarena. Da jeg var åtte år sto jeg på Lerkendal og drømte om å spille for Rosenborg på den gressmatta. Når man er åtte år i Vålerenga nå, spiller man allerede på stadion til Vålerenga, sier han oppgitt.

- Man må ha noe å strekke seg etter?

- Ja, men her i Norge får du alt med en gang. Det er få igjen av dem som virkelig vil bli gode nå.

- Revolusjonert måten å være trener på

En av dem som har blitt virkelig god under Kåre Ingebrigtsen er Rosenborg-stjernen Mike Jensen. Han er full av beundring for sin egen trener, og som han selv ordlegger seg:

Hvis han en dag skal bli trener selv, vil han bli som Ingebrigtsen.

- Han er så utrolig flink, Kåre. For meg har han revolusjonert måten å være trener på. Hans personlighet, den typen han er som trener, jeg har ikke møtt noe lignende før. Han er utrolig viktig for Rosenborg, og det kan man se på resultatene siden han kom. Jeg håper han blir her lenge, sier Jensen til Nettavisen.

Det er lett å merke at dette ikke er noe han sier fordi han «må».

- Den stemningen vi har i laget og i garderoben, jeg kan ikke forestille meg at den er bedre noe annet sted. Det er helt utrolig, sier Jensen, og mener Ingebrigtsen skal ha mye av æren for nettopp det.

- Det har med hans personlighet å gjøre. Men vi må også huske på at han har utrolig dyktige assistenter ved sin side, sier den danske midtbanespilleren.

I Norge forventes det at Rosenborg skal vinne seriegull hvert år. Det er også kanskje noe av årsaken til at Kåre Ingebrigtsen ikke har vasset i personlige priser de siste årene.

Faktum er at han omtrent har vært med på å bygge opp et helt nytt RBK-lag etter at han tok over i 2014.

Under Ingebrigtsen har nemlig RBK solgt unna stjerne etter stjerne, og spillere som Jonas Svensson, Hólmar Örn Eyjólfsson, Stefan Strandberg, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø, Mix Diskerud, Alexander Søderlund og Christian Gytkjær er bare noen av spillerne som har forsvunnet under trønderens regime.

Han innrømmer uansett at de stadige salgene setter klubben tilbake sportslig.

- Vi brukte fire måneder på å få smeltet dette laget sammen i år. Jeg tror vi startet med åtte spillere borte mot Tromsø som ikke var her i fjor. Da går det ut over relasjoner og samhandling. Mitt største ønske nå er at jeg får beholde alle til neste sesong og at vi låser dem inne på Lerkendal til vinduet stenges i mars, sier han.

- Er det realistisk å beholde alle?

- Nei, sier han fort.

- Hvem tror du ryker?

- Alle kunne ha forsvunnet. Det hadde ikke vært noe problem å selge hele laget, mener han.

- Solgt trøndere for 90 mill.

Men én ting har endret seg, tror RBK-sjefen. Han mener tiden er over da klubber som AZ Alkmaar kan komme til Trondheim og kjøpe klubbens spillere.

- Nå må det være Ajax eller PSV. Nivået vårt har gått opp, og da stiger prisen, slår han fast.

Denne sesongen har Rosenborg fått kritikk for at laget omtrent har vært blottet for lokale spillere.

Et sårt tema for supportere av et lag som hadde ni trøndere på banen da de slo Milan ut av Champions League i 1996.

- Det er tungt for klubben at vi har få trøndere nå, men det har vært helt avgjørende for klubben at vi har solgt trøndere for 90 millioner, påpeker han.

Ingebrigtsen prater stadig om viktigheten av utvikling. Denne sesongen tenkte han utenfor den sedvanlige RBK-boksen og eksperimenterte med 3-5-2 i noen av kampene i Europa.

I RBK, der 4-3-3 er like sementert som grunnmuren på Brakka, skal man ha litt baller for å spille noe annet. I hvert fall så lenge Nils Arne Eggen følger nøye med.

- Jeg har snakket med Nils, så det er godkjent, flirer Ingebrigtsen i dag.

- Du måtte sjekke, ja?

- Nei, jeg tok det etterpå. Det er mye lettere å få tilgivelse enn tillatelse, sier han og flirer.

- Men Nils synes det så veldig spennende ut, legger han til.

Kona avslører ukjent side

På veggen bak Kåre Ingebrigtsen der han sitter på Brakka har Rosenborg tapetsert opp en oversikt over klubbens ligagull. 2017-gullet er allerede på plass.

Ingebrigtsen feiret med sin sedvanlige dans foran 25.000 tilskuere på Lerkendal. Men kona Hege mener ektemannen har en side ved seg som ikke er så lett å oppdage for alle som ser ham utenfra.

- Ja, jeg tror veldig mange ville blitt overrasket om de så hvor introvert han er. Han er en ganske innadvendt person, forteller hun.

RBK-sjefen er eksempelvis lite glad i store forsamlinger, og når han skal holde foredrag forbereder han seg ekstremt godt, for han føler seg ikke veldig komfortabel i den settingen.

Bilselger

I april 2012 var det også mye som tydet på at han var ferdig med fotball på toppnivå. Ett år etter den turbulente avskjeden som trener i Bodø/Glimt la han trenerskoene på hylla – og gikk inn i ny jobb som bilselger – attpåtil i Lillestrøm.

I juli, bare noen måneder senere, ringte Kjell Jonevret. Viking ønsket å hente ham til Stavanger som assistent. Dermed var han igjen tilbake i fotballen.

- Merket du noen forskjell på bilselger-Kåre og trener-Kåre?

- Han hadde nok godt av å få en liten pause og se ting fra utsiden, for den siste tiden i Bodø/Glimt var tøff for ham. Og måten han opplevde å bli behandlet på var tøff for ham. Selv om han hadde godt av en pause visste jeg hele tiden at ville komme tilbake til fotball, for det er det han elsker. Spørsmålet var når, ikke om, forteller Hege Leirfall Ingebrigtsen.

I Rosenborg er de glade for at han kom tilbake til fotballen. Bilselgere på Lillestrøm har de nok av uansett.

Fakta: Nettavisen-prisen som årets trener i Eliteserien:

Tidligere vinnere:

2014: Dag-Eilev Fagermo
2015: Bob Bradley
2016: Lars Arne Nilsen
2017: Kåre Ingebrigtsen

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2014

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2015

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2016

Video: Dette tror Ingebrigtsen om Norges sjanser i EM-kvaliken: